Antreprenorii din Bacău pot învăța cum să își creeze și să își dezvolte propriile businessuri în cadrul Hub Orizont, un spațiu lansat de Primăria Municipiului Bacău pentru susținerea startup-urilor din industriile culturale și creative. Una dintre activitățile principale ale hubului este derularea unui program de incubare care constă în ateliere de lucru în grup, sesiunile individuale de mentorat, consiliere și evenimente de promovare a participanților.
Hub Orizont își propune să devină un spațiu de dezvoltare a mediului antreprenorial în municipiu şi ȋn regiune și va fi inaugurat printr-un eveniment de lansare în data de 22 martie de Primăria Municipiului Bacău.
Cei interesați să participe la evenimentul de lansare a Hub Orizont se pot înscrie pe site-ul hubului: https://huborizont.ro/
Programul de incubare al Hub Orizont va fi derulat de Asociația Română pentru Startup-uri în Tehnologie (ROTSA) și va aborda teme precum găsirea soluțiilor adecvate pentru nevoile utilizatorilor, setarea profilului clienților, dezvoltarea produselor, marketing și branding, găsirea partenerilor și a investitorilor potriviți.
Înscrierile în programul de incubare au loc între 7 martie și 7 aprilie.
Programul de incubare cuprinde cinci etape:
Etapa 1: Perioada 7 martie - 7 aprilie: Înscrierea în Programul de Incubare
Sunt eligibile pentru a participa la workshop-uri:
1. Persoane fizice / echipe de persoane fizice (doi-trei fondatori ) care doresc să înființeze și să dezvolte în județul Bacău companii în domeniul industriilor creative și culturale (ICC) ;
2. Companii înființate cu cel mult trei ani în urmă cu domeniul de activitate CAEN în industriile creative și culturale
3. Companiile care nu sunt în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, insolvență, faliment sau suspendarea temporară a activității;
Etapa 2: Perioada 7 aprilie - 27 mai: Organizarea atelierelor de lucru
În acest interval, antreprenorii selectați în urma înscrierilor vor participa la workshop-uri care să sprijine dezvoltarea afacerilor lor. Printre temele abordate se numără: Validarea problemei (găsirea soluțiilor adecvate prin înțelegerea profundă a nevoilor utilizatorilor); Identificarea profilului clienților (descoperirea nevoilor utilizatorilor pentru dezvoltarea unor produse de succes), Product-Market Fit (găsirea suprapunerii ideale între produs și piață), Pitching - cum să convingi investitorii și partenerii cheie, etc.
Etapa 3: Perioada 27-31 mai: Selecția echipelor pentru rezidență
În cadrul acestei etape vor fi alese 20 de startup-uri care timp de un an vor fi găzduite de Hub Orizont, cheltuielile fiind susținute din bugetul Primăriei. Vor fi selectate antreprenori, echipe de antreprenori sau companii înregistrate care au participat la prima etapă a programului, au validat ideea pe nișa de piață potrivită și au potențial mare de dezvoltare.
Etapa 4: Perioada 1 iunie - 1 noiembrie: Derularea sesiunilor individuale de mentorat cu echipele selectate pentru rezidență
Etapa 5: Noiembrie 2024: Demo Day - Evenimentul marchează încheierea programului de incubare, iar în cadrul acestuia echipele rezidente își vor prezenta produsele și progresul realizat în timpul programului.
„Viziunea noastră a fost ca Hub Orizont, un centru reconstruit în vechea locație a Cinematografului Orizont, să devină un spațiu vibrant care să motiveze pe cât mai mulți cetățeni ai orașului să ia în considerare opțiunea de carieră a antreprenoriatului. Ne-am dorit astfel să creștem acest hub împreună cu părțile implicate în educația tinerilor, timpurie și nu numai. Vrem ca acesta să devină punctul de întâlnire dintre antreprenorii băcăuani și actorii care îi susțin: mentori, organizații de suport pentru startup-uri, business angels, universități, investitori. Un rol esențial în dezvoltarea acestui hub este educația și suntem siguri că programul de incubare propus împreună cu ROTSA va ajuta mulți antreprenori să își dezvolte mai eficient businessurile”, a afirmat Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu, primarul Municipiului Bacău.
„În toată perioada sa de activitate, de mai mulți ani, ROSTA a dezvoltat programe pentru fondatori și persoane dornice să încerce antreprenoriatul în principal în orașele mai mari din țară. Astăzi ne bucurăm să contribuim la nașterea în Bacău a Hub Orizont. Este primul nostru proiect în acest oraș universitar cu un mare potențial economic aflat pe axa București - Iași care a și dat României antreprenori de top cu care ne mândrim. Este absolut necesar ca inițiative de acest gen să fie susținute în cat mai multe centre urbane locale. Viziunea noastră și a autorităților locale este ca Hub Orizont să devină o agora a orașului pentru antreprenori, un loc viu, dinamic care să inspire, să motiveze și să susțină creșterea numărului de companii cu succes comercial nu numai la nivel local, dar mai ales și național și internațional”, a declarat Cristina Țoncu, Director Regional ROTSA.
Hub Orizont are 680 de metri pătrați și a fost creat prin consolidarea, reconfigurarea şi modernizarea fostului cinematograf Orizont. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Regio - Programul Operațional Regional 2014-2020. Axa prioritară 2 Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii, Prioritate de investiţie 2.1 Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri
Valoare totală a contractului de finanţare a fost de 21.847.604,82 de lei din care valoarea totală contribuţie publică 9.485.954,90 de lei. Investiția în construcția Hub Orizont a fost de 10.623.802,73 lei fara TVA.
***
Despre Hub Orizont Bacău
Hub Orizont Bacau a fost creat de Primăria Municipiului Bacău ca un spațiu dedicat antreprenorilor locali. Acesta a fost lansat prin consolidarea, reconfigurarea şi modernizarea fostului cinematograf Orizont. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă dezvoltarea mediului antreprenorial în municipiu şi ȋn regiune prin sprijinirea iniţiativelor antreprenoriale din domeniul creativ, dezvoltarea competitivităţii economice locale şi consolidarea poziţiei pe piaţă a ȋntreprinderilor mici şi mijlocii.
Despre ROTSA
ROTSA (Romanian Tech Startups Association) este o organizație nonprofit care își propune să promoveze, să sprijine și să reprezinte interesele start-up-urilor de tehnologie din România. ROTSA, prin colaborarea cu actori ai ecosistemului național, realizează maparea națională a start-up-urilor tech din România, într-un efort de generare de date legat de starea și evoluția companiilor de tip start-up tech. Viziunea ROTSA este dezvoltarea și sprijinirea ecosistemului de start-upuri de tehnologie, fiind în același timp un conector pentru principalii actori și o legătură cu alte ecosisteme internaționale deja existente.