Vizita de lucru în Ungaria a premierului Marcel Ciolacu

noiembrie 22, 2024

Premierul Marcel Ciolacu: Romania va adera deplin la Spațiul Schengen incepand cu 1 ianuarie 2025
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre incepand de anul viitor și stransa cooperare intre Romania și Ungaria in plan bilateral și regional au fost temele de interes discutate astăzi de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său ungar Viktor Orban.
Premierul Marcel Ciolacu conduce delegația oficială a Romaniei aflată astăzi, 22 noiembrie 2024, la Budapesta.
- Prioritatea mandatului meu de prim-ministru și a Guvernului pe care il conduc este să definitivăm procesul de aderare a Romaniei la Schengen, prin ridicarea controalelor și la frontierele terestre, pană la sfarșitul acestui an, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu, la intrevederea oficială cu premierul Ungariei, Viktor Orban. Datorită sprijinului activ al Ungariei, in calitatea sa de Președinție in exercițiu a Consiliului UE, și al tuturor statelor membre, de la 1 ianuarie 2025 Romania va adera la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre. Mulțumesc prim-ministrului Viktor Orban pentru sprijinul constant și felicit Președinția ungară a Consiliului UE pentru eforturile din această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ținut in permanență in atenție subiectul Schengen. Romanii au simțit deja beneficiile intrării parțiale in Spațiul Schengen, insă creșterea economică romanească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră, a declarat premierul Romaniei.
In acest context, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat că a avut o convorbire telefonică cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer, in care i-a transmis că Romania iși asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale UE. Totodată, a salutat acordul obținut la Budapesta la nivelul miniștrilor de interne cu privire la aderarea deplină a Romaniei la Spațiul Schengen. Pentru a prezenta progresele Romaniei pentru protejarea frontierelor externe ale UE, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a avut astăzi intrevederi cu miniștrii de interne ai Ungariei, Austriei și Bulgariei, precum și cu doamna Ylva Johansson, comisarul european pentru Afaceri Interne al Uniunii Europene.
La randul său, prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat că decizia pentru aderarea terestră a Romaniei la Spațiul Schengen incepand cu 1 ianuarie 2025 se va lua la Bruxelles in data de 12 decembrie, urmare a unui document pe care il va depune in acest sens Ungaria, in calitatea sa de președinție a Consiliului UE. De ceva vreme, Romania a indeplinit toate criteriile necesare pentru a deveni membru deplin al Spațiului Schengen, iar acum vor fi ridicate și toate barierele, a declarat premierul ungar.
In cadrul intrevederii bilaterale cu omologul său Viktor Orban, șeful Executivului roman a remarcat stransa colaborare intre Romania și Ungaria atat pe temele care țin de intărirea relației bilaterale, cat și pe dosare de interes de la nivel european, menționand in acest sens acordul pe noua echipă de la nivelul Comisiei Europene, unde Romania va deține in premieră un post de vicepreședinte al Comisiei și un portofoliu important de comisar european.
Multitudinea de provocări fără precedent la care asistăm necesită o Uniune pe deplin funcțională, capabilă să acționeze in plan intern şi extern, cu respectarea valorilor sale fundamentale, a democrației şi statului de drept. Acest lucru trebuie să se reflecte in prioritățile noastre de acțiune, urmărite de o manieră consensuală la nivel european, precum și in susținerea comună a Ucrainei și Republicii Moldova, ca state partenere al căror parcurs către familia europeană trebuie să continue in mod susținut, a subliniat prim-ministrul Romaniei.
Consolidarea relațiilor bilaterale și a cooperării regionale a constituit un alt subiect important aflat pe agenda convorbirilor oficiale, accentul fiind pus asupra domeniilor infrastructură, energie și afaceri interne. Partea romană este interesată de dezvoltarea infrastructurii de transport rutier și feroviar, precum interconectările drumurilor expres.
Suntem interesați să lucrăm in continuare impreună in logica Parteneriatului Strategic, a unei relații bilaterale constructive, concentrate pe proiecte concrete, cu efecte benefice la nivelul tuturor cetățenilor noștri, indiferent de etnie. Cred cu fermitate că persoanele aparținand minorităților naționale contribuie la crearea și intărirea punților de legătură intre statul de cetățenie și statul inrudit. In plan economic, Ungaria este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Romaniei. Incurajăm companiile romanești să investească in Ungaria și avem intreaga deschidere pentru a sprijini investițiile Ungariei pe intreg teritoriul țării noastre, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Din delegația romană condusă de prim-ministrul Marcel Ciolacu au făcut parte vicepremierul și ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, miniștrii afacerilor externe, Luminița Odobescu, și al transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, consilierul onorific al prim-ministrului și vicepreședinte al Parlamentului European, Victor Negrescu, și președintele UDMR, Kelemen Hunor.
Informații suplimentare:
Relațiile bilaterale Romania-Ungaria se desfășoară in baza Tratatului de ințelegere, cooperare și bună vecinătate dintre Romania și Republica Ungară, semnat și intrat in vigoare in 1996, precum și a Declarației de Parteneriat Strategic intre Guvernul Romaniei și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI, semnată la Budapesta, la 29 noiembrie 2002.

Intampinarea prim-ministrului Romaniei, Marcel Ciolacu de către prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban

***

Intrevedere tete-a-tete a prim-ministrului Romaniei, Marcel Ciolacu, cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban

***

Intrevedere in plen a celor două delegații oficiale
***

Declarații comune susținute de prim-ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, și de premierul Ungariei,Viktor Orban

Marcel Ciolacu: Mă bucur să fiu la Budapesta alături de domnul prim-ministru Orban. Data trecută, cand ne-am văzut la București, unii au zambit cand premierul Viktor Orban a citat dintr-un film celebru și a spus că este - inceputul unei frumoase prietenii.
Iată că timpul ne-a dat dreptate și astăzi suntem din nou impreună pentru a da un mesaj important cetățenilor noștri.
Romania și Ungaria lucrează impreună atat pe temele care țin de intărirea relației bilaterale, cat și pe dosarele de interes de la nivel european. De aceea, mă bucur să văd că in această săptămană am avut un acord pentru noua echipă de la nivelul Comisiei Europene, unde Romania va deține in premieră un post de vicepreședinte al Comisiei și un portofoliu important de comisar european.
Insă aș vrea să ii mulțumesc in mod special premierului Viktor Orban pentru sprijinul constant in ceea ce privește aderarea completă a Romaniei la spațiul Schengen.
Felicit președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfășurată in această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ținut in permanență in atenție subiectul Schengen.
Romanii au simțit deja beneficiile intrării parțiale in Spațiul Schengen, avand in vedere faptul că este ceva foarte palpabil, insă creșterea economică romanească și ungurească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră. Iar preluarea de către Romania a protecției granițelor parțiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv și asupra Ungariei.
Mă bucur că strategia decisă acum cateva luni, inclusiv impreună cu premierul Orban, a dat roade și reușim să ne bifăm astăzi obiectivele.
Am avut acum cateva zile o discuție telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Karl Nehammer, in care i-am transmis că Romania iși asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene.
Am ajuns la un acord și la nivelul miniștrilor de interne astăzi din cele patru state implicate, care sunt prezenți la Budapesta, și doresc să mulțumesc pe această cale tuturor echipelor implicate in negociere.
Avand in vedere toate aceste lucruri concrete, după 13 ani, Romania va reuși o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025. Și vă mărturisesc, domnule prim-ministru Orban, dincolo de orice fel de context electoral care este in țara mea, că acesta este cel mai puternic mesaj pentru romani, că noi, ca lideri politici, avem tăria de a ne apăra interesele și de a face ceea ce trebuie atat pe plan european, cat și pe plan național pentru a ne indeplini obiectivele naționale.
Pe de altă parte, am discutat cu premierul Orban despre situația din Ucraina. Contextul din teren rămane foarte dificil. Dincolo de războiul care continuă să răpească vieți, cu toții vedem atacul asupra infrastructurilor energetice ucrainene.
Important este să vorbim pe o singură voce și să transmitem un mesaj comun: că trebuie o implicare din partea noastră in conflictul din Ucraina.
In săptămanile următoare, vom trăi o nouă realitate strategică in Uniune, odată cu inceperea celui de-al doilea mandat al președintelui Trump, precum și cu intrarea in funcție, de o manieră foarte dinamică a noii Comisii.
Din această perspectivă, se poate conta pe Romania, ca partener important in regiune. Vrem să lucrăm impreună constructiv cu Ungaria, pentru cele mai bune soluții regionale care să garanteze atat securitatea, cat și prosperitatea regională.
In ceea ce privește noua realitate strategică, după cum bine știți, am avut o discuție recentă cu președintele Trump. Cred că este foarte important ca anul viitor - după ce alegerile se vor termina și in Romania și vom ieși din logica politică de campanie, să ne concentrăm pe lucrurile importante.
Trebuie să lucrăm pragmatic pentru creșterea economică, pentru pace socială și pentru un sentiment in societate bazat pe faptul că liderii sunt concentrați pe soluții. Cetățenii noștri trebuie să trăiască mai bine și să se simtă respectați, in timp ce noi trebuie să umplem de conținut expresii precum - lideri regionali.
Vă mulțumesc incă o dată domnule prim-ministru Orban pentru primirea foarte călduroasă de astăzi și vă asigur de tot sprijinul meu in continuare.
Și aș dori, nu in ultimul rand, să ii mulțumesc prietenului și partenerului meu din Romania, domnului Kelemen Hunor pentru implicarea directă, ca și un liant intre noi doi, dar și intre cele două țări.


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro