Vizita de lucru a premierului Marcel Ciolacu în Republica Franceză

noiembrie 4, 2024

Declarații susținute de prim-ministrul Marcel Ciolacu și de ministrul Apărării Naționale, Angel Tilvăr, după vizita la Salonul Euronaval din Paris
Marcel Ciolacu: Am venit cu domnul ministru, pentru că avem mai multe proceduri de competivitate in desfășurare, sunt foarte multe și companii franceze interesate in acest proces. Totuși, Franța este foarte implicată in această criză de securitate - și cu trupe, și cu comandă -, ca și țară-cadru in Romania și este cred că foarte important să avem o privire cat mai aplicată pentru ceea ce ne dorim pentru inzestrarea Armatei Romaniei.
Reporter: Există un plan de creștere a bugetului apărării la 3% din PIB in perioada...
Marcel Ciolacu: Nu este, incă nu este o necesitate. Cred că prioritatea numărul unu pentru Romania, in acest moment, este de a acoperi investițiile in infrastructură prin fondurile europene și prin PNRR. De asemenea, ați văzut o nouă abordare și cu un imprumut direct de la Guvernul Statelor Unite şi, după gestul făcut de Romania, cu donația unui sistem Patriot, mai multe state au venit deja in ajutorul Romaniei pentru a acoperi suma respectivă. Cred că e și acoperită in acest moment. Deci, am ieșit cumva din acel cerc și avem o abordare mult mai bună.
Reporter: Şi din 2026, bugetul apărării...; ?
Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că viitorul prim-ministru va vedea, va da viziunea domniei sale. Ce imi doresc eu de la viitorul prim-ministru este să avem un buget multiannual, pe toți cei patru ani, pe sistemul bugetului Comisiei Europene.
Reporter: Domnule ministru, Strategia națională de apărare prevede in perioada următoare creșterea numărului de militari activi?
Angel Tilvăr, ministrul apărării: In primul rand, vreau să vă spun că, incepand cu sfarșitul anului trecut, tendința in ceea ce privește cei care intră in randul armatei este mai mare decat numărul celor care părăsesc. Asta inseamnă că măsurile pe care le-am luat, măsurile pe care le-a luat Guvernul, stimularea, să zicem, inclusiv salarială, in ceea ce privește creșterea calității vieții militarilor au rezonat in decizia oamenilor, fie de a urma o carieră militară, fie de a nu părăsi armata, un lucru care ne bucură. In ceea ce privește această strategie, in ianuarie vom avea o discuție finală, pentru că sunt multe procese de reflecţie vizavi de acest lucru, impreună cu aliații noștri - evident că și punctul de vedere al aliaților noștri va conta in deciziile pe care le vom lua. Şi asta pot să vă spun la acest moment. Ne interesează să avem forțe armate care, impreună cu aliații și partenerii noștri, să-și poată asigura funcția cea mai importantă pe care o au și anume, apărarea teritoriului național și a cetățenilor romani.
Reporter: Știu că e mult, dar dacă puteți să ne spuneți despre strategia de achiziții militare in perioada următoare.
Marcel Ciolacu: Prioritatea - de asta am avut discuțiile și cu Airbus, și cu toate companiile - prioritatea este dezvoltarea industriei de apărare din Romania; toate contractele care in acest moment sunt in desfășurare - aici este componenta principală.
Angel Tilvăr: O componentă de intoarcere a unei părți din valoarea contractelor in industria națională. Aceasta este filosofia noastră, de fapt, caracterizează viziunea multor țări din Uniunea Europeană, inclusiv procedurile de achiziții in comun, inclusiv modele sau intenții de a dezvolta industria de apărare in comun. Situația de securitate care este in proximitatea Romaniei a generat această viziune și din partea țărilor europene. Faptul că am venit aici - și vreau să-i mulțumesc premierului pentru faptul că a găsit de cuviință să vină și domnia sa la acest targ - faptul că am venit aici exprimă, dacă vreți, interesul nostru pentru ceea ce v-am spus, pentru a discuta cu companiile care sunt prezente in Romania sau care iși doresc să fie prezente in Romania, inclusiv această componentă, de o colaborare cat mai aprofundată. Suntem intraţi in programul de corvete european, care este un program comun și care se inscrie in filosofia Uniunii Europene de a se inzestra in comun.
Marcel Ciolacu: Toate companiile cu care am vorbit in acest moment au mii de angajați in Romania.
Reporter: Mulțumim tare mult.

Intalnire cu reprezentați ai comunității romanești din Republica Franceză la Centrul Ortodox de Studii și Cercetare Dumitru Stăniloae

***

Declarații de presă susținute de către prim-ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, in cadrul vizitei de lucru in Republica Franceză
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Aș incepe felicitand-o pe doamna președintă Maia Sandu pentru caștigarea alegerilor din Republica Moldova, de ieri. Din acest moment este evident faptul că Republica Moldova are un traseu pro-european și, cu certitudine, visul atat al Republicii Moldova, cat și al Romaniei o să se implinească, fiindcă cele două state se vor uni in cadrul Uniunii Europene.
In al doilea rand, m-aş referi la Franța și la statul francez. Intotdeauna, cand Romaniei i-a fost greu, Franța a fost alături de Romania. Vorbeam cu doamna ambasador, astăzi avem un stat modern, un stat roman modern și in actualele granițe, datorită implicării statului francez. Iarăși avem un moment complicat, avem o criză de securitate zonală. După cum bine știți, Romania are cea mai mare graniță cu Ucraina, un stat aflat in conflict cu un dictator și cu Federația Rusă și, iarăși, statul francez a decis să se implice direct, ca națiune-cadru, in Romania și aș dori să mulțumesc foarte mult autorităților, președintelui Macron și guvernului francez pentru acest lucru.
Am avut o intalnire și cu diaspora romanească din Franța, estimată la peste 400.000 de romani. Avem a doua cea mai mare comunitate de medici, aproape 10.000 de medici romani care locuiesc acum in Franța și profesează această nobilă meserie in Franța.
Am avut o intalnire și cu Inalt Prea Sfinţia Sa, urmand ca in orele următoare să am intalnirea cu primul ministru, unde avem mai multe pe agendă. Normal că am fost cu domnul ministru de externe și la expoziția Euronavale și am vorbit cu mai multe companii care deja activează in Romania și au mii de angajați in Romania. Armata Romană e intr-un intreg proces de inzestrare și, cum este normal, dorim ca foarte multe componente din această inzestrare și din capabilitățile pe care le vom cumpăra să se facă in industria de apărare romanească.
Am vorbit cu doamna ambasador despre consulate și ii mulțumesc doamnei ministru de externe. Este primul ministru de externe, după foarte mult timp, care a deschis mai multe consulate, cu o decizie, cum e și normal, a Guvernului Romaniei, unde sunt aglomerările cele mai mari ale diasporei romanești. Primul ministru care a investit și in această superbă ambasadă a Romaniei, cred că cea mai frumoasă ambasadă a Romaniei din lume și cred că acest ritm va trebui continuat. Cumva, doamna ministru a adus o politică mult mai aplicată pe nevoile, in primul rand, ale cetățenilor romani din diaspora și o felicit pentru acest lucru. Vă stau la dispoziție cu orice fel de intrebări.
Reporter: ce așteptări aveți de la intalnirea cu primul ministru francez /.../?
Marcel Ciolacu: Avem pe zona de energie, deja, directorul companiei Hidroelectrica a avut o intalnire separată cu cea mai mare companie din Franța, este, să zic așa, cred că de vreo 50 de ori mai mare decat Hidroelectrica, intre cele mai mari companii din lume și normal că avem un interes comun, mai ales in zona de stocare. Avem cateva proiecte pornite și abandonate de foarte mult timp, de vreo 30 de ani, și cred că putem, aplicat, să facem un joint-venture cu compania mamă a Hidroelectricii. O să avem cu certitudine o discuție, fiindcă voi fi insoțit de domnul Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European la această intalnire și de domnul vicepremier Marian Neacșu. Cu certitudine vom avea discuții și in ceea ce privește viitorul program al Comisiei Europene, programul Draghi, cumva asemănător și cerințelor noastre. Cred că cele mai multe componente vor avea economicul in centrul de interes.
Reporter: Pentru că și la noi urmează alegeri in foarte scurt timp, vă intreb dacă ați mai primit informații de la instituțiile statului in privința existenței unor firme de troli care ar putea avantaja sau nu pe unii dintre candidați?
Marcel Ciolacu: S-ar putea ca mai mulți candidați să fi folosit, prin consultanți, o astfel de tehnică. In perioada următoare, ministrul digitalizării strange toate informațiile și le va prezenta public. Incă așteaptă, de la fiecare platformă social-media, toate analizele. Nu le putem face noi, statul roman direct. Eu cred că a fost o abordare foarte corectă, mai ales in contextul a ceea ce s-a intamplat in Republica Moldova și extensia Republicii Moldova și asupra diasporei de cetățeni moldoveni din Europa. Și eu cred că a fost o abordare cat se poate de corectă. Cumva, am prevenit de la un caz mai special, am prevenit toată această desfășurare și tot acest atac.
Reporter: Și despre o viitoare relație cu Partidul Național Liberal /.../ Cum vedeți un posibil guvern dup alegeri?
Marcel Ciolacu: O să vă răspund cat se poate de sincer, mai ales că vin de la biserică. Și mai ales că sambătă mi se pare că a fost și sambăta morților. Din punctul meu de vedere și nu spun cu niciun interes de partid sau de alegere, această coaliție a funcționat in parametrii cumva așteptați de romani. Intotdeauna este loc și de mai bine, intotdeauna se putea mai mult. Dar, ținand cont de cum am preluat această guvernare, impreună cu Partidul Național Liberal, intr-o criză socială, după opt luni de guvernare de dreapta, iertați-mă, dezastruoasă, cu cea mai mare mortalitate excesivă, după pandemie, după criza energetică, după balbaielile cu energia și cu prețul la energie, după zeci de așteptări ale romanilor, eu cred și am văzut, de fapt, e o certitudine, fiindcă această coaliție a fost votată cu 50 plus 1 la o listă comună de europarlamentari. Că am considerat, unii dintre noi au considerat, că trebuie să facă o altfel de campanie, plină de mizerie, de minciuni - am mai auzit una, că desființează PSD-ul Anghel Saligny - este decizia domnilor lor, dar eu vă spun că, dacă dorim stabilitate in Romania, dacă dorim să implementăm tot ce avem in PNRR - și aici vorbesc și de componenta de investiții și componenta de reforme - această coaliție ar trebui să continue, să fie cumva pe așteptările romanilor; mai ales că știm tot contextul și am invățat, cu toții, urgențele și prioritățile actului de guvernare. Restul, ce spune fiecare in campanie... Eu imi permit să spun acest lucru. Poate domnul Ciucă nu-și permite și crede că, cu această campanie plină de atacuri personale, plină de atacuri la familie, plină de minciuni, va aduce un scor mai bun partidului pe care-l reprezintă, eu nu cred. Dar adevărul o să-l aflăm foarte curand, pe data de 24, pe data de 1 și pe data de 8. In schimb, văd un lucru bun: faptul că se conturează care va fi partenerul de dialog - nu al meu; al meu, din funcția de președinte al Romaniei, a viitorului președinte al Partidului Social Democrat - se conturează care va fi partenerul de dialog al Partidului Social Democrat, domnul Bolojan. E un om care doreşte să facă reforme in Romania, un om care s-a arătat foarte aplicat in ceea ce priveşte administraţia locală la Bihor și este un partener pe care eu mi l-aș dori din funcția de președinte al Romaniei.
Reporter: /.../ Dar vedeţi posibil un guvern minoritar...
Marcel Ciolacu: Nu am avut pe acest lucru, nu am avut in ultimul timp, dar in cursul timpului am mai avut discuții cu domnul Bolojan, cum e și normal.
Reporter: /.../
Marcel Ciolacu: Cred că facem prea multe speculații. M-ați intrebat și am răspuns, repet, venind de la biserică și am fost foarte sincer. Nu-mi cereţi să-mi dau eu cu părerea asupra votului romanilor. Eu cred că este nevoie de un guvern cu o majoritate politică suficientă pentru a implementa proiectele și reformele prinse in PNRR și reformele necesare ca, in 2026, Romania să acceadă și să intre ca membru cu drepturi depline in OECD. Pană atunci voi termina cu... - asta este -, din funcția de prim-ministru, și cu vizele pentru Statele Unite, cat și cu Schengenul terestru.
Reporter: /.../
Marcel Ciolacu: Vă rog frumos, eu nu pot să fiu, iarăși, ipocrit. E normal să cunosc. Sunt primul-ministru al Romaniei. Am lucruri pe care am dreptul să le spun, lucruri pe care nu am dreptul să le spun. Am văzut mizeria care se aruncă impotriva domnului Neacşu. Nu poţi să fii atat de mojic, să nu-ți asumi lucruri pe care le faci, cand ești prim-ministru. Cu adevărat, această funcție de prim-ministru trebuie să o iei și cu bunele și cu relele ei, cum le iau și eu și dau explicații. Vă dau explicații dumneavoastră. Cateodată mai sunt supărat, cateodată mai sunt obosit, cateodată sunt mai liniștit, ca acum, că vin de la biserică, dar trebuie să-ți asumi decizii cand ai ajuns un om de stat, la o asemenea funcție. Cunosc absolut tot, nu am dreptul să spun, fiindcă anumite documente sunt incă secretizate. Nu cunosc devizul total. Puteți... imi cereți, o să-l cer secretarului general, care il va cere la RA-APPS și vi-l va pune la dispoziție. Desecretizarea, cu parcursul ei... nu putem fi chiar așa de josnici. Am ințeles, mi-ai dat adresa pe Facebook-ul personal, mi-a dat doamna Șoșoacă telefonul personal, nu-mi schimb nici adresa, nici telefonul, fiindcă nimeni nu va schimba felul meu de a fi și modul meu de a trăi, fiindcă nu mi-e rușine de el. Dar nu poți să nu-ți asumi nimic din ce ai făcut, să incerci să-ți asumi numai lucrurile bune. Cel mai urat in politică este cand te lauzi cu munca altuia. Vă rog.
Reporter: /.../ Am observat, in decursul vizitelor dumneavoastră pe plan extern, folosiți tot timpul un cuvant, cel puțin pentru mine destul de interesant, legat de scuze pentru diaspora, nu neapărat scuze ale dumneavoastră personal.
Marcel Ciolacu: Domnule, statul, eu sunt reprezentantul statului roman.
Reporter: Ce puteți dezvolta in aceste scuze? Adică făceați referire mai devreme că in ultimii 30 de ani, de exemplu, in intalnirile cu diaspora de aici....
Marcel Ciolacu: Diaspora romanească n-ar fi fost atat de mare dacă statul ar fi intervenit in anumite zone de dezvoltare. In momentul in care vezi că foarte mulți oameni din Suceava părăsesc Romania, foarte mulți oameni din Neamț părăsesc Romania, din Botoșani, din Vaslui, in momentul acela ai niște indicatori cand gestionezi treburile țării. Da, urmărești și vezi de ce se intamplă acest lucru. Lipsa de infrastructură, lipsa de invățămant dual? O luai pe categoriile sociale și interveneai pe fiecare categorie. Repet, in Franța avem cea de-a doua cea mai mare comunitate de medici plecați din Romania: 10.000. Imens. Vom merge săptămana viitoare și in Marea Britanie, unde, și in Franța și in Marea Britanie, au fost medicii romani decorați, mai ales in perioada de pandemie. E un sentiment de jenă, ți-e rușine de acei oameni, ei sunt deschiși, comunică cu tine, iți povestesc prin ce au trăit, faptul că la inceput nu cunoșteau nicio meserie exactă, de asta am vorbit de nevoia instruirii tinerilor. Și pentru că noi, statul, trebuie să creăm oportunități, deciziile le ia fiecare roman - trăim intr-o Europă liberă - și fiecare copil in parte. Din punctul meu de vedere, după Autostrada Moldovei și banii investiți in infrastructură, cei mai bine 1 miliard de euro cheltuiți de stat roman a fost in centrele pentru invățămantul dual. Avand o meserie, tinerii vor putea să fie bine plătiți și in Romania. Și atunci, cumva, s-au cam uniformizat veniturile și din Franța cu cele din Romania, atunci normal că ai costurile mai mici in Romania, ești și alături de familie și decizia de a pleca va fi una mult mai grea. Trebuie să recunoaștem aceste greșeli, vedem de unde s-a pornit, trebuie să stopăm. Primul lucru, stopezi și pe urmă, incet-incet, trebuie să lămurim romanii să se intoarcă. Am răspuns cam mult, dar ultima oară cand m-am exprimat la un congres, iarăși, sistemul... au luat două franturi din idee și s-au intors cuvintele.
Reporter: Una dintre teme /.../ pe tema Republicii Moldova?
Marcel Ciolacu: Cei mai mari susținători ai Republicii Moldova au fost patru state, cum am văzut eu, s-ar putea să fi fost foarte multe, dar i-am văzut pe cei mai implicați. A fost Romania, de departe, a fost Franța, Germania și Statele Unite ale Americii. Asta este adevărat.
Reporter: Și inseamnă că va fi și asta o temă.
Marcel Ciolacu: Sustenabilitatea statului moldovean trebuie să se bazeze in continuare pe aceste state.
Reporter: Și os curtă precizare, dacă ați primit in ultima perioadă, de la Administrația Prezidențială, vreo solicitare a aloca o locuință pentru președintele Iohannis...
Marcel Ciolacu: /../ procedura e mult mai..., deci nu instituția prezidențială se adresează guvernului. Altă instituție are acest atribut. Deci, cu alte cuvinte, instituția prezidențială, cand a spus că nu a solicitat, așa este, pentru că nu trebuie să solicite, este un drept pe care-l are fiecare președinte cand iși termină mandatul. Mulțumesc mult. De asta vorbesc de ipocrizie: hai să spunem oamenilor adevărul și o să-l lămurim.
***

Premierul Marcel Ciolacu: Contextul economic mondial face și mai importantă aprofundarea componentei economice a Parteneriatului Strategic intre Romania și Franța
Prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său francez Michel Barnier au avut astăzi, la Paris, o intrevedere oficială, in cadrul vizitei de lucru pe care premierul Romaniei o efectuează in Republica Franceză la invitația omologului său.
Contextul economic mondial face și mai importantă aprofundarea componentei economice a Parteneriatului nostru Strategic, cu accent pe domeniile generatoare de plus valoare: IT and C, aeronautică, energie, industria de apărare. Dublarea volumului comerțului bilateral in cei 16 ani de Parteneriat Strategic, tendința sa ascendentă și parteneriate economice cu tradiție precum Dacia-Renault reprezintă argumente solide pentru a continua cooperarea noastră intr-o formulă consolidată, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului roman a subliniat că apreciază cooperarea excelentă atat la nivel bilateral, cat și in cadrul formatelor multilaterale: UE, NATO, ONU și Francofonia instituțională.
Relația plină de substanță intre Romania și Franța reprezintă unul dintre pilonii de bază ai diplomației romanești. Romania și Franța sunt legate de o prietenie profundă, o relație indelungată de promovare a valorilor și viziunii comune in plan bilateral, european și internațional, precum și de o cooperare economică puternică, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
In 2025, Romania și Franța vor celebra 145 de ani de relații diplomatice prin evenimente care să prezinte cetățenilor bogăția celor două culturi și interacțiunile dintre acestea, care au contribuit la definirea relației bilaterale de astăzi. In această perspectivă, prim-ministrul Marcel Ciolacu a apreciat că este oportună actualizarea Foii de parcurs care ghidează parteneriatul nostru strategic, proces inițiat la nivel diplomatic.
In cadrul discuțiilor, premierul roman a remarcat cooperarea semnificativă și solidă in materie de securitate, apreciind faptul că Franța și-a asumat rolul de națiune-cadru pentru Grupul de luptă NATO din Romania, element esențial pentru consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, și a asigurat că Romania va oferi tot sprijinul in calitate de națiune-gazdă.
O altă temă importantă aflată pe agenda discuțiilor s-a referit la cooperarea in domeniul educației, culturii și științei.
Un punct de interes major pentru Romania il reprezintă păstrarea limbii materne in randul comunităților romanești din străinătate, in special in randul copiilor care sunt integrați in sistemele educaționale locale. Apreciem deschiderea autorităților locale din Franța in ceea ce privește implementarea Programului de limbă, cultură şi civilizație romanească. Ne dorim continuarea colaborării pentru extinderea acestui Program vital pentru comunitățile de romani din afara granițelor, a afirmat premierul Ciolacu. In acest context, prim-ministrul a menționat că Romania este un promotor tradițional al Francofoniei și al valorilor sale.
In ceea ce privește agenda europeană, cei doi oficiali au remarcat viziunea comună a unei Europe unite și răspunsurile echilibrate și coerente la provocările actuale.
In acest context, prim-ministrul Marcel Ciolacu a subliniat că referendumul recent din Republica Moldova a arătat că cetățenii săi sunt dornici să se alăture familiei europene, in ciuda campaniilor persistente de dezinformare și manipulare cu care s-au confruntat. Este datoria noastră să le stăm alături pe acest drum care ii va aduce in cadrul Uniunii. Susținem avansarea parcursului european al Ucrainei și al Republicii Moldova, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
De asemenea, premierul a mulțumit pentru susținerea Franței in parcursul de aderare a Romaniei la OCDE, proiect de țară transpartinic, care rămane o prioritate majoră a Guvernului.
Din delegația Guvernului Romaniei mai fac parte vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tilvăr, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, vicepreședinte al Parlamentului European, consilier onorific al prim-ministrului, Victor Negrescu, CEO Hidroelectrica, Borbely Karoly.

Intrevedere cu prim-ministrul Republicii Franceze, Michel Barnier

Intrevederea in plenul celor două delegații oficiale


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro