Compania TenarisSilcotub anunță finalizarea proiectului de dotare a atelierului de mecanică al Colegiului Tehnic "Alesandru Papiu Ilarian" (API) din Zalău cu un strung cu comandă numerică, de ultimă generație. Colegiul API este prima unitate de învățământ liceal din județul Sălaj care beneficiază de o asemenea investiție în scop educațional.
TenarisSilcotub își continuă angajamentul de a investi în educația tehnică prin acest echipament de ultimă generație gândit pentru a oferi cadrelor didactice și elevilor posibilitatea de a exersa abilitățile și cunoștințele dobândite teoretic în prelucrarea pieselor prin așchiere. Acest strung este identic cu cele folosite azi în industrie, permițând prelucrarea unei game variate de piese prin programarea corespunzătoare a utilajului. Echipamentul este dotat cu un simulator software educațional, care permite simularea producției pieselor în mediul virtual, pregătind eficient procesul de producție, înainte de executarea acestuia. Investiția include și formarea cadrelor didactice și un sistem virtual de vizualizare a proceselor de prelucrare care asistă procesul de învățare.
„Educația tehnică este modelul nostru de progres pentru un viitor sustenabil, pe care îl construim împreună cu comunitățile din care suntem parte. Strategia noastră este de a împărtăși și dezvolta cultura industrială, transparența, îmbunătățirea continuă, inovația și lucrul în echipă. Educația este motorul transformării societății și este elementul fundamental pentru progres și mobilitate socială, de aceea continuăm să investim în educație și în liceele partenere”, a menționat Mihaela Popescu, Președinte TenarisSilcotub, în cadrul evenimentului de inaugurare a proiectului.
„Suntem extrem de recunoscători pentru sprijinul neîntrerupt pe care TenarisSilcotub îl oferă colegiului nostru de peste un deceniu. Dotarea atelierului de mecanică cu un strung cu comandă numerică reprezintă un pas semnificativ către îmbunătățirea experienței actuale de învățare a elevilor noștri și o poartă deschisă spre tehnologii de vârf. Simulatorul software aduce un element inovator în procesul educațional, oferind posibilitatea de a realiza mai întâi virtual procesele de prelucrare, înainte de a le aplica în practică. Acest proiect deschide noi orizonturi pentru elevii colegiului nostru, care vor fi și mai pregătiți în fața provocărilor meseriilor tehnice actuale și viitoare”, a menționat Maria Mada, Director Adjunct al Colegiului Tehnic API, în cadrul aceluiași eveniment.
În ultimul deceniu, TenarisSilcotub a investit peste 4,7 milioane de lei în proiecte educaționale, consolidând învățământul tehnic din comunitățile din Zalău și Călărași. În total, 8 laboratoare și ateliere specializate au fost dotate pentru ca viitorii tehnicieni și ingineri să își poată dezvolta competențe relevante pentru carierele lor.