Pas important pentru modernizarea infrastructurii hidroenergetice a României. Investiție de peste 188 de milioane de euro pentru retehnologizarea Amenajării Hidroenergetice Vidraru

iulie 9, 2024
Powerful large natural waterfall flowing from cliff in summer

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică verde din România, a semnat astăzi ordinul de începere a lucrărilor de retehnologizare a AHE Vidraru, un proiect de importanță strategică pentru Sistemul Energetic Național (SEN). Ceremonia de semnare a avut loc la CHE Vidraru, un simbol al ingineriei românești și al excelenței tehnologice.

 

Contractul, adjudecat de Asocierea formată din Electromontaj, Koncar – Engineering Co. Ltd. și Butan Grup, are o valoare de 188.382.021 euro. Această investiție majoră va aduce tehnologii de ultimă generație și soluții inovatoare pentru modernizarea și optimizarea funcționării CHE Vidraru, contribuind semnificativ la stabilitatea și eficiența rețelei energetice naționale.

 

Obiectivele retehnologizării sunt: creșterea puterii active a fiecărui hidroagregat de la 55 MW la minim 58,8 MW, cu menținerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrală); creșterea randamentelor hidroagregatelor și implicit a randamentului global al amenajării; creșterea performanțelor și rentabilității investiției peste nivelul inițial; creșterea fiabilității, a disponibilității și a siguranței în exploatare pentru toate echipamentele și instalațiile Amenajării, dar și asigurarea volumului și a calității serviciilor de sistem furnizate de CHE; introducerea unui sistem care să permită monitorizarea și comanda centralizată din DHA/DEN, realizându-se astfel premisele flexibilității monitorizării funcționării CHE; pregătirea echipamentelor și instalațiilor din CHE Vidraru și de la celelalte obiecte ale amenajării pentru un nou ciclu de funcționare.

 

În cadrul evenimentului au participat reprezentanți de rang înalt ai Guvernului: Prim-ministrul Marcel Ciolacu și Ministrul Energiei Sebastian Burduja, Excelența sa – Marija Kapitanovic – Ambasaborul Croației în România. Hidroelectrica a fost reprezentată de Karoly Borbely, CEO, împreună cu ceilalți membri ai Directoratului, la eveniment fiind prezenți și membri ai echipei care a gestionat proiectul precum și contractorii Electromontaj.

 

Prim-ministrul Marcel Ciolacu și Ministrul Energiei Sebastian Burduja au subliniat importanța acestui proiect pentru viitorul energetic al României și și-au exprimat sprijinul pentru inițiativele care promovează sustenabilitatea și eficiența energetică.

 

Privim cu toții acest baraj impresionant. Vă mărturisesc că simt o uriașă mândrie față de trecut și o încredere totală față de viitor. Privesc cu încredere în viitor pentru că niciodată în istoria sa modernă România nu a investit și construit într-un ritm mai susținut ca acum. Sunt zeci de miliarde de euro investiți în tot ce înseamnă infrastructuri critice - transport, energie, sănătate, IT, iar investiția de azi, de peste 200 mil de euro este unul dintre obiectivele esențiale pentru sistemul nostru energetic. Această investiție ne va permite să modernizăm această capodoperă a ingineriei românești. Sunt convins că dacă investiția din 1966 a fost amortizată în 28 de ani, cea semnată astăzi va fi recuperată în câțiva ani. /.../ Asigur Hidroelectrica de tot sprijinul Guvernului României, susținem orice investiție majoră în energie curată, pentru că este cea mai bună investiție în viitorul acestei țări”, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu.

 

Retehnologizarea CHE Vidraru va crește capacitatea de producție a energiei regenerabile și va avea un impact pozitiv asupra întregului sistem energetic național. Cel mai important, de această investiție vom beneficia noi, toți cetățenii, precum și mediul de afaceri din România, prin acces la energie sigură, la un preț corect și cat mai verde”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

 

"Este o onoare să anunț că, după 12 ani, semnăm primul contract de retehnologizare la o centrală de producție a energiei electrice. Derularea acestui contract va fi o provocare pentru toți. Succesul listării este o dovadă a progresului Hidroelectrica. Cel mai important obiectiv al mandatului meu este dezvoltarea proiectelor de investiții în activele core ale business-ul companiei, astfel extinzând semnificativ durata de viață a echipamentelor pentru producția de energie verde. Lucrările de retehnologizare vor dura șapte ani, timp în care ne propunem să atingem performanțe deosebite. Vă asigur de implicarea mea și a colegilor mei. [...] După 58 de ani de funcționare a uneia dintre principalele centrale hidroelectrice care contribuie semnificativ la echilibrarea sistemuui energetic național, acest proiect marchează un nou capitol de dezvoltare și inovație. Este o responsabilitate pe care ne-o asumăm cu determinare, într-o perioadă în care producția de regenerabile aduce provocări. Ne bucurăm să colaborăm cu Electromontaj, liderul consorțiului și vă invit pe toți să celebrăm acest moment." a declarat Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica.

 

Hidrocentrala Vidraru, inaugurată pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al râului Argeș pe un sector de 28 km și are o capacitate instalată de 220 MW, contribuind anual cu aproximativ 400 GWh la producția de energie electrică. Barajul Vidraru, la momentul inaugurării, a fost al cincilea ca mărime în Europa și al nouălea în lume.

 

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrica verde din România și furnizează servicii tehnologice pentru SEN. Compania, esențială pentru un sector strategic cu implicații în siguranța națională, operează 187 de centrale cu o capacitate hidroenergetică de 6,3 GW și deține un parc eolian la Crucea cu o putere instalată de 108 MW. De asemenea, compania deține o cotă de 13,09% din piața de furnizare. Hidroelectrica este dedicată inovării și sustenabilității, urmărind constant să îmbunătățească eficiența operațională și impactul asupra mediului.

 

Biroul de Presă al Hidroelectrica

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro