Participarea premierului Marcel Ciolacu la Summitul Autorităților Publice Municipale din România

octombrie 28, 2024

Alocuțiunea prim-ministrului Marcel Ciolacu la Summitul Autorităților Publice Municipale
din Romania

Marcel Ciolacu: Cumva, multe din provocările domnului președinte le anticipasem, dar, cum ne-a obișnuit de fiecare domnul președinte, domnul primar Emil Boc, normal că ne-a făcut un upgrade foarte la zi cu toate provocările europene şi, mai ales, toate nevoile pe care le avem noi in Romania. Să ştiţi că, de fiecare dată cand vin la AMR, pentru mine e un moment deosebit, un moment plin de emoţie, pentru că am plecat din administraţie. N-am fost niciodată primar. Și cred in continuare că cea mai mare funcție politică pentru oricine este să fie primar și să reprezinte localitatea unde a muncit, s-a născut şi unde şi-a crescut familia, copiii, nepoții. Nu cred că există mandrie mai mare in politică decat să fii primar şi să reprezinți comunitatea care te-a format pe tine, fiindcă atunci știi exact nevoile pe care le are comunitatea respectivă.
Am incercat, in această perioadă de cand sunt prim-ministru, să nu fac o diferență politică, să nu am o abordare, cum se mai intampla in alți ani, şi să impart anumiți primari de la PSD, altul e de la PNL, altul e de la UDMR, altul de la USR - am incercat să creez un echilibru, pentru că in spatele fiecărui primar sunt, de fapt, locuitorii și cetățenii romani. Sper să fi reușit să transmit acest lucru, in primul rand, dumneavoastră, aţi văzut că a fost o abordare echilibrată. Nu a existat ca un municipiu, sau un oraș sau o comună sau un județ să strige după ajutor intr-un context foarte complicat, intr-un context cu, cum spuneați dumneavoastră, și cu pandemie şi cu criza energetică și cu o emoție extraordinară după criza de securitate pe care o avem in continuare in urma războiului din Ucraina.
Cumva, regulile jocului s-au schimbat, cumva, prioritățile s-au schimbat, s-a schimbat viteza de decizie, s-a schimbat dinamica și nu știu dacă mandatul meu a depășit provocarea mandatului lui Emil Boc, dar mi-aș dori și eu să fiu judecat cum este judecat acum Emil Boc, nu cum a fost judecat imediat după ce și-a terminat mandatul. Fiindcă, știm cu toții, e o diferență mare intre percepție și adevăr, știm cu toții, pană ajungi la acest nivel, trebuie să iei o decizie de a rămane un om politic ancorat și prizonier unui partid sau devii om de stat și incerci să iei o decizie, bună, rea, pe care o iei, dar totuși, dacă nu neapărat pe termen scurt, măcar pe termen lung să aducă o stabilitate și o sustenabilitate in Romania.
Sunt foarte multe provocări, multe dintre acestea le-a spus președintele dumneavoastră și aș incepe cu planul fiscal, ca să inchidem, intre noi, breaking news-urile vor fi in continuare, fiindcă suntem in campania electorală. Cu bunele și relele fiecăruia dintre noi, și ale mele și ale dumneavoastră, ale domnului ministru Boloș. Este un om aplicat, este un om care nu suportă nedreptatea, cred că vine din profesia domniei sale, dar este un om cu expertiză in fonduri europene și un om care a incercat să vadă urgențele din zona de finanțe. Normal, termenul și timpul fiind scurte, nu poți să implementezi intr-un an și ceva, tot ce nu s-a făcut in 30 de ani. Dar am pornit de la un principiu: de a stabiliza, de a opri acele trenduri care ne duceau in cap, de a porni, cu toate riscurile, acea mult promisă digitalizare a ANAF-ului - au implementat vreo opt module, urmează incă două, patru module. Au dat bătăi de cap, dar am reușit un lucru: am pornit de la venituri din PIB de 27% și am ajuns acum la 29,6%. Dacă n-am fi creat această creștere de venit, nu am fi fost partener de dialog la comisie. Incă oamenii știu foarte bine realitatea. La prima intalnire a mea, pe vechiul mandat al doamnei președinte a comisiei, primul lucru - și Teodor e aici și știe - primul lucru care m-a intrebat, mi-a zis: Marcel, dar cat ai veniturile din PIB? Şi am zis: 27%, cele mai mici din Europa. Deci nu sunt răuvoitori, nu vor să distrugă Romania, nu vrea nimeni să oprească dezvoltarea Romaniei. In schimb, vor niște reguli, nişte reguli pe care, in sfarșit, și noi să le respectăm. Vor niște legi clare, sustenabile, adaptate Romaniei, pe care să nu le mai schimbăm măcar cinci ani de zile. Am plecat cu Legea pensiilor, o să vină Legea salarizării, o să vină, cu certitudine, și reforma fiscală. Cu aceste principii, cumva acceptate de către noi, am pornit negocierea cu şapte ani. Nu știu dacă se prelungește PNRR-ul - bine, suntem in campanie acum, toată lumea vorbește tot ce-i trece prin cap - momentan nu există o astfel de decizie. Sunt state mai dezvoltate decat noi care şi-ar dori acest lucru. Nu știm cat ține războiul din Ucraina, nu ştim ce nevoi vor fi in Ucraina, dacă acest război se inchide. Deci sunt foarte multe necunoscute și părerea mea e că noi trebuie să ne focalizăm nu să prelungim niște termene, ci să ne focalizăm să cheltuim toți banii, mai ales granturile din PNRR. Și aici administrația centrală, Guvernul Romaniei nu poate să o facă decat printr-un parteneriat. Un parteneriat cu dumneavoastră, fiindcă dumneavoastră sunteți beneficiarii marilor proiecte. După proiectele din infrastructura critică, din energie, din transporturi, dumneavoastră aveți proiectele cele mai mari cu impact direct la cetățeni. Consiliile județene, evident, trebuie să fie partenerul principal al primarului municipiu reședință de județ sau primarului unui municipiu.
Nu pot să nu spun că sustenabilitatea tuturor serviciilor publice intr-un județ este oferită de aglomerările urbane mari. Dacă vorbim de apă, dacă vorbim de canal, dacă vorbim de transport in comun, de orice serviciu public am vorbi, costurile și sustenabilitatea vin pentru că o suportați dumneavoastră impreună cu cetățenii din municipii. Dacă n-ar exista această susținere pentru toată dezvoltarea comunelor, orașelor, unde cetățenii e normal să aibă aceleași priorități și același nevoi ca și cei de la oraș, acestea n-ar fi, n-ar exista. Fiindcă costurile ar fi imense.
De aceea statul trebuie şi el să intervină unde sunt costurile mari ale dumneavoastră. Şi ați enumerat, domnule Boc, cu termoficarea. Statul trebuie să intervină acolo unde avem nevoie de cofinanțări, pentru că anumite contracte s-au actualizat in funcție de costurile materialelor de construcții. Pentru că aceste investiții se multiplică cel mai rapid in economie, fiindcă aceste investiţii trag după ele investiții in zona economică. Avem parcă trei praguri administrative in Romania. Suntem singurul stat care avem trei praguri, la nivelul Romaniei și la nivelul suprafeței și a numărului de cetățeni; restul statelor, Polonia, Franța, Italia - au patru. Acest lucru s-a văzut. S-a văzut in dezvoltarea neuniformă a Romaniei pe această perioadă de 30 de ani. Cu alte cuvinte, a lipsit un jucător care ar fi creat această dezvoltare uniformă.
De aceea am hotărat să investim foarte mult in Autostrada Moldovei, ca deschidere, și să incepem din nou, avem două motoare economice care dau, generează un venit de 13% din PIB, o industrie care are un potențial mai mare in Romania și generează un venit mai mare din PIB, cred că in Germania se apropie, industria auto. De 30 și ceva de ani promitem celor doi mari producători, Dacia şi Ford, că le facem drum expres. Chiar dacă le facem, dacă nu finalizăm A0, ca să fie continuitate și nu continuăm către Giurgiu, conectivitatea și către Portul Constanța, degeaba am făcut-o, dacă nu mergem mai departe Sibiu-Nadlac și autostrada, in Ardeal, pană in capăt, degeaba am făcut drumul expres de la Craiova la București și cu bucata de autostradă.
Eu cred că avem capacitatea de a avea in viitor un plan de țară, și nu vorbesc drept candidat in acest moment la funcția de președinte, vorbesc ca om care a pornit de la consilier municipal, consilier județean, prefect, viceprimar, parlamentar, președinte al Camerei, vicepremier, premier. In toată experiența pe care am acumulat-o cred că sunt indreptățit să spun că am făcut o greșeală imensă, noi, politicienii, că n-am știut unde să tragem liniile roșii, liniile cu care ne jucăm politic și cele, să spunem, - /.../ Berlusconi, parcă era cu trei - totuși, să avem minimum cinci lucruri pe care să nu le discutăm și să nu le renegociem in funcție de cine este la putere.
Am depășit acești trei ani și o spun, indiferent dacă imi aduce sau nu-mi aduce voturi, am depășit acești trei ani importanți și provocatori datorită unei stabilități politice - ăsta este adevărul -, a unei abordări mai echilibrate, pe care am impus-o și eu, a impus-o și domnul președinte Nicolae Ciucă, cand a fost prim-ministru. N-au existat scandaluri in Guvern, cum erau cand a fost o coaliție exclusiv de dreapta și de stanga. N-am crezut că, intr-un moment in care ai o criză de securitate, intr-un moment in care cele mai mari costuri ale acestui război sunt suportate de către Europa, n-am crezut că o să mai particip la o campanie electorală in care vorbim de unirea dreptei, izolarea stangii, de cine-i de dreapta, cine e de stanga, cine e rău, cine e urat, cine e frumos. Am fost ferm convins că de această dată o să vorbim in spațiul public pe Planul Draghi, la multe din cele prinse in Programul Draghi am reușit noi să fim deschizători de drumuri, am intors noi, după ce cealaltă guvernare a intors doar 1,2%, maxim 2% din PIB in economie, noi am intors intre 6% și 8%. Cand deja ni se ridicase o datorie externă de la 37 la 50%, am crezut că vom apăra impreună lucrurile pe care le-am reușit și de care suntem mandri, fiindcă am menținut un echilibru și cunosc restanța pe care o are incă guvernul la primarii de municipii din ultimul calcul făcut cu domnul ministru Boloș - faptul că, de fapt, s-a aplicat o decizie a Curții Constituționale - și vom veni iarăși inaintea romanilor și o să le spunem: uitați, domnule, ce inseamnă bună guvernare intr-un moment complicat, uitați cum am avut o voce comună cand am vorbit despre Romania. Normal că mi-am asumat un plan fiscal. Cum să nu-mi asum? Dar știam de a doua zi că vor fi breaking news-uri: Uitați-vă ce nenorociri se intamplă!, Uitați cum se mărește TVA-ul!, Uitați cum cresc impozitele și taxele!, Uitați... Dar eu puteam să risc, pentru un interes de o lună de zile, ca Romania să nu depună niciun plan fiscal și, automat, să aibă o corecție către un deficit de 3% doar in patru ani? A făcut-o unul! Unul a semnat că vom reveni la 3%, cand el avea deficit de 9,2%! Ştiți cand trebuia să avem 3%? Anul acesta, cand sunt aproape 110 miliarde cheltuiți in dezvoltarea Romaniei. Peste tot! La orice comună! Şi am cifrele și o să intru, dar le știți și dumneavoastră și mai bine, toate proiectele care sunt prin PNRR, Anghel Saligny, toate proiectele care sunt prin PNDL, toate proiectele care sunt prin CNI. Este cea mai mare dezvoltare a Romaniei care trebuie să fie in următorii trei ani, să se ridice de această dată la 110 miliarde de euro, ca să putem acoperi toată cofinanțarea din PNNR, să acoperim toate proiectele propuse.
Am făcut un buget, pentru prima oară, pe proiecte. Nu s-a semnat niciun contract cu vreo autoritate locală că banii de la Anghel Saligny sunt prevăzuți pe patru ani, cei 60 de miliarde. A fost an electoral. Era normal ca autoritățile locale să incerce să cheltuie cat mai mult din proiectul respectiv. Iarăși, o provocare.
Am mai avut o provocare majoră: am găsit acea cofinanțare minimă pe exercițiul financiar trecut ca să inchidem cum am inchis acum, cu o absorbție de 98% și veți vedea că se inchide peste 100%, fiindcă am avut și proiecte semnate mai mari decat valoarea nominală a proiectului din 2016, a exercițiului financiar 2016-2020.
Nu puteam să scap, să nu-mi asum un lucru, doar pentru că eu scăpam să dau explicații. Partea bună este că nu se va mări niciun TVA și nu voi repeta experiența domnului Emil Boc, care automat duce şi la inflație, duce, de fapt, la o inechitate socială, pentru că costurile se duc in egală măsură și la cei cu venituri mici şi la cei cu venituri mari. Mai mult, am intrat un pic la discuțiile cu impozitarea muncii unde, nu numai in Romania, in toată Europa, vorbim de tineri, de locurile bine plătite pentru tineri in acest moment, acolo este cel mai mare șomaj pană in 26 de ani. Sunt de acord cu anumite corecții in reforma fiscală de deducere, fiindcă avem cea mai mare impozitare a muncii la venituri mici. Avem cea mai mică impozitare la venituri mari.
Nu vreau să intru in detaliu ce inseamnă impozitarea proprietăților și nivelul impozitării proprietăților din Romania și din restul Europei. Că va ieși breaking news, Marcel Ciolacu vrea să mărească impozitul pe proprietate, Ciolacu vrea să ajungă amăraţii de romani, să-și vandă casele pentru că nu-și mai pot plăti impozite. Dar cum un guvern iși face o socoteală cat inseamnă veniturile din PIB, așa trebuie să-și facă socoteala și o administrație locală cat sunt veniturile directe din bugetul local.
Vorbim de provocări europene și noi incă suntem restanți, suntem restanţi in legislație, aţi nominalizat una, eu vă pot spune că și Codul administrativ trebuie iarăși luat, cu toate că-i făcut şi de către mine, eu eram președintele, cu domnul Cseke am muncit cel mai mult in acel moment. Avem Codul urbanismului, in care discuția s-a creat intr-un monopol, pentru că toată lumea se uită la București și lupta cu rechinii ăștia imobiliari din București a acoperit, de fapt, o temă care este pentru toată lumea. Eu cred că e timpul să facem o dată o lege și pentru polițiștii locali, mai ales după experiența pe care am avut-o tot in București, care mie mi s-a părut ceva de noaptea minţii. Care polițiștii locali ai primarului general se impingeau cu polițiștii locali ai... amandouă polițiile reprezentand o autoritate. E ceva ce n-am crezut că o să văd totuși, in 2024, la televizor.
Este evident că sunt multe restanțe. Și ați vorbit de angajări, fiindcă in sistemul administrației locale există reguli de cați angajați să fie, pe cand in administrația centrală nu există. Avem nevoie de o reformă administrativă, fiecare cu specificul ei. Și sunt total de acord că trebuie introdusă performanța in toate administrațiile, atat centrale, cat şi locale. Nu ştiu, cu funcționarul public... Părerea mea, că incă după 30 și de ani de la Revoluție, percepția, și cateodată și adevărul, e că nu te angajezi la stat decat dacă ai o pilă. Că o ai la un ministru, că o ai la un secretar de stat, la un primar, la un viceprimar. Cred că ar trebui să fim mai curajoși şi să inchidem această discuție care nu duce la cei mai buni oameni pe care vi i-aţi dori in administrație și pe care mi i-aș dori și eu, in acest moment, in guvern, dacă nu facem o bursă a locurilor de muncă de muncă de la stat. Cum sunt examenele naționale la rezidențiat, in funcție de specific, in funcție de vocație și să schimbăm.
Dacă vom incerca să carpim și să spunem, intotdeauna, să dăm explicații cand apar breaking news-urile și cand apărem in ziare locale sau centrale, dacă vrem să facem o reformă de fond și să ieșim, va trebui să facem acest lucru, ca și multe alte lucruri, pe care, o spun cu toată responsabilitatea, va trebui să le facem in primele șase luni ale anului viitor. Fiindcă dacă nu le vom face in primele șase luni ale anului viitor, ne vom intalni iarăși intr-un an electoral la dumneavoastră și vom vorbi tot despre ele, cum sunt niște neimpliniri, cum statul incearcă să gatuie administrațiile locale, cum noi ne chinuim să descentralizăm iarăși, cum Europa o să fie - acum e cu 5 pași - o să fie cu 10 pași inaintea noastră. Vestea bună este trebuie să le implementăm /.../. Este clar că vor trebui făcute in următorii doi ani, fiindcă, altfel, vom pierde banii din PNRR. Nu cred că ne permitem acest lucru.
Și eu cred că Romania are capacitatea de a fi un stat modern, dar trebuie să venim, și am dat exemplu cu această bursă a locurilor de muncă in administrație, fiindcă, chiar dacă noi reușim să fim parteneri - și am depășit aceste orgolii politice și să fim discreționari-, in funcție din ce partid ne avem originea, dacă nu vom reuși să-i facem parteneri și pe romani, am pierdut acest meci și l-am pierdut rău. Pentru că oricum este o falie imensă intre noi și romani, este o falie /.../ intre generațiile noastre și generațiile de acum, de tineri, care gandesc cu totul altfel, au cu totul alte priorități. Adolescenți, pe mine, pe stradă, mă intreabă cand terminați cu corupția in continuare, cand veți reuși să avem locuri de muncă bine plătite noi, tinerii. Am incercat să explic că e pentru prima oară cand am venit cu invățămantul dual...
Trebuie, pană cand reușim să-i aducem pe romani inapoi, trebuie să găsim soluțiile de a nu mai pleca, de a stabiliza şi cateodată ne place nouă așa, să punem căruța inaintea boilor. Eu cred că e momentul de a face niște reguli mai simple... La urbanism cred că sunt vreo 12 legi. Să te ferească Dumnezeu să-ți dorești să construiești ceva! Am făcut o reorganizare la ministere și am făcut acele birouri unice de avizare. Normal că trebuie să aibă corespondență cu autoritățile locale. Facem o digitalizare. Sunteți mai avansați decat administrația centrală la digitalizare. Problema e că nu-i interconectată. Problema e că, să inchizi cercul, trebuie să o faci pană la ultima comună. Măcar să pornim reforma administrativă ca și organizare, ca și sistem de lucru.
Nu cred că vreodată s-a investit in sistemul de educație cat se investește acum. Nu cred că vreodată s-a investit in sistemul de sănătate cat se investește acum. Aceste investiții majore, in următorii patru-cinci ani, ne vor da sustenabilitate economică. Eu vă intreb pe dumneavoastră și unii aveți spitale municipale, nu sunt numai județene, cum vor fi sustenabile după ce le terminăm? Ele sunt sustenabile acum că se multiplică banii in economie din investiții, cu actualul sistem in care, pentru prima oară dăm 1,2 miliarde de la guvern la Casa de Sănătate? Și eu, cand mă duc acasă și dau drumul la televizor, e imposibil să nu apară cineva să spună că n-are medicamente? Deci undeva greșim. Noi tot timpul dorim să inventăm apa caldă. Noi tot timpul inventăm crăpături intr-o zonă in care regulile trebuie să fie clare și simple. Cam asta este provocarea pe care o va avea și viitorul guvern și viitorul prim-ministru și viitorul președinte şi cred, din tot sufletul, că cel mai important lucru după 8 decembrie este o majoritate politică democratică fără a face acest joc cu stanga și dreapta unite, unii impotriva altora, care am văzut cu toții unde a dus, fiindcă in spatele fiecăruia, că e de stanga, că e de dreapta, de fapt sunt toți romani, nu sunt elefanți și ne trebuie o stabilitate politică, trebuie să ne suflecăm un pic manecile și să stăm cu toții și să luăm deciziile rapid, dacă vrem să nu fie costuri mari.
Avem o bulă de oxigen cu acești şapte ani, dar totul trebuie să pornească, vă repet, de la 1 ianuarie. Da, domnule președinte, eu cred că imediat după 8, și n-am nicio reținere să o spun, cred că actuala coaliție de guvernare trebuie să-și continue activitatea impreună, cred că puterea trebuie impărțită in funcție de cine va ieși președintele Romaniei şi o spun fără nicio reținere, cred că pană in data de 21, cand viitorul Parlament și viitorul președinte vor depune jurămantul, Romania trebuie să aibă buget aprobat in actualul Parlament, cred că, in maximum două zile, fiindcă avem acest buffer intre 8 și 21 - 23, dacă-şi doresc in Ajun de Crăciun, n-am nicio problemă - trebuie votat viitorul guvern in parlament și, după cum bine știm, pană pe 7 ianuarie nu muncește nimeni in Romania. După 7 ianuarie ne apucăm de treabă. Vă mulțumesc mult.
***

Declarațiile prim-ministrului Marcel Ciolacu după participarea
la Summitul Autorităților Publice Municipale din Romania

Marcel Ciolacu: Eu aș dori să vă mulțumesc incă o dată pentru invitație, o să o onorez de fiecare dată. Fiind un om politic care vine din administrația locală, normal că este o mandrie să mă intalnesc cu primarii marilor municipii și primarii unde sunt aglomerările urbane. Provocările sunt aceleași. Avem foarte multe restanțe, ăsta este adevărul. In zona administrativă avem restanțe și de reformă, avem restanțe și de organizare, avem restanțe și legislative, cum sunt Codul administrativ și Codul urbanismului. Foarte multe provocări pe care va trebui să le inchidem in primele șase luni ale anului viitor, fiindcă aceste reforme se regăsesc in anumite cereri de plată - 4, 5, 6, 7. Cumva sunt legate intre ele și pentru că, haideți să fim corecți, a fost un an electoral și s-a evitat, de către anumite persoane, să se ia decizii. Chiar dacă este un an electoral, ar trebui, de această dată, să punem tot pachetul pe masă și indiferent in ce cerere de plată este respectiva reformă, ele avand conexiuni una cu alta și trebuie văzut tabloul intreg, să nu mai luăm decizii pe bucăți, să le rupem din context, ele trebuie puse, așa cum ați făcut dumneavoastră prezentarea astăzi la deschidere. Trebuie văzut intreg contextul, intreg tabloul și toate trebuie discutate o dată. Nu se pot lua decizii la nivel central fără să ai o consultare cu administrațiile locale, care sunt, de fapt, partenerul principal in orice proiect pe care dorești să-l implementezi. Și am văzut lucrul acesta și in noile spitale care se construiesc in sănătate și in infrastructură, unde Ministerul Transporturilor a făcut descentralizări și cu președinții de consilii județene, dar și cu primarii de mari municipii. Același lucru se intamplă și in educație, invățămantul dual și cu investițiile din educație. Și, nu in ultimul rand, trebuie să facem această dezvoltare a Romaniei, in următorii ani, unitară și echilibrată, fiindcă de aceea am avut această migrație către vest, pentru că dezvoltarea n-a fost una echilibrată. Normal că companiile au venit, in funcție de costuri, să se așeze in anumite zone, normal că s-a dezechilibrat sistemul energetic. Deci, cu alte cuvinte, ne trebuie un plan. Ne trebuie un plan pe care să ni-l asumăm, şi politic dar şi in structurile AMR, in UNCJR, patronate, sindicate și să sperăm că următorii 5 ani o să se intample acest lucru.
Reporter: Aprobați majorarea salariului minim săptămana aceasta?
Marcel Ciolacu: Da, dar el are, după cum ştiţi, o aplicare de la 1 ianuarie. Care este urgența? Imi scapă ceva. El este hotărat - 4050, după discuţii cu patronate şi cu sindicate.
Reporter: Referindu-ne la planul fiscal, aţi spus că nu vor creşte taxele. Se vorbește in acest plan despre revizuirea bazei de impozitare pentru impozitul pe venit, cel de profit și taxa pe valoare adăugată. Ce vor insemna toate aceste revizuiri?
Marcel Ciolacu: Vă rog eu frumos, opriţi-vă odată!
Reporter: /.../ 20 de miliarde, in planul fiscal, se vor strange /.../
Marcel Ciolacu: De fiecare dată... Vă rog eu frumos, opriți-vă! Nu se mărește TVA-ul. Vi-o spun: mă tatuez pe mană: nu se mărește TVA.
Reporter: Cota unică crește /.../
Marcel Ciolacu: Nu creşte nicio cotă unică. Cat este cota unică?
Reporter: Mă refer la impozitul pe venit.
Marcel Ciolacu: Nu. Eu v-am intrebat ceva: cat este cota unică in Romania?
Reporter: 10% pe venit, 16% pe profit, 8%...
Marcel Ciolacu: Deci inseamnă că va rămane 10%. Cum să crească cota unică pe venit de la 10 la 6, cand noi avem cea mai mare impozitare a muncii la venituri mici și medii?
Reporter: Cotele reduse de TVA...
Marcel Ciolacu: Ce om normal la cap ar face acest lucru?
Reporter: /.../ ar crește la 19%?
Marcel Ciolacu: Veţi vedea că nu este nicio problemă, pentru că anul viitor avem două lucruri: trebuie, și s-a renegociat - trebuia venituri mai mari din PIB de 2,5 puncte procentuale și am negociat să fie doar de 1,1 puncte procentuale. E sustenabil. Fiindcă acest lucru il poți face și din reducerea cheltuielilor și dintr-o mult mai bună colectare, ținand cont că incepem să ne apropiem cu digitalizarea, dar şi cu o gestionare a banului public mult mai bună. Și o repet, cel puțin in zona de sănătate, și mi-aș dori și in zona de educație, unde sunt cele mai mari cheltuieli in acest moment in Romania, să fie achizițiile centralizate, la nivelul Ministerului de Finanțe, o seringă trebuie să coste la fel și la Cluj și la Buzău.
Reporter: Ințegem că Nu va creşte TVA-ul pentru medicamente și alimente, dar restul cotelor de TVA redus de 5% și 9% ar putea să crească pană la 19%.
Marcel Ciolacu: Domnişoară, pot să crească pană la 100%, dacă spuneţi dvs. Dacă dvs. credeţi că vreun guvern are atata minte sau vreun prim-ministru să crească cota la lemne de la 5 la 19 și să-i aducă un venit suplimentar la bugetul statului consolidat de 10 milioane, vă spun eu că nu te duci la comisie și spui: Domnule, uitați am crescut la lemnele de foc de la 5 la 19. Şi ce venituri ați avut domnul Ciolacu? Domnule, am rupt, am avut 10 milioane.
Reporter: /.../ alimentele și medicamentele /.../
Marcel Ciolacu: Este exclus acest lucru.
Reporter: Excludeți creșterea TVA-ului la alimente și medicamente la 19%? /../
Marcel Ciolacu: Eu cred că impozitarea muncii trebuie să scadă, la veniturile mici şi medii, mai ales la tineri pană in 26 de ani. Acolo este impactul cel mai mare in ceea ce privește şomajul. Cu adevărat trebuie această discuție avută, după această faimoasă campanie electorală. Noi am ajuns la 5400 pe brut să fie această reducere din impozitul de venit. Eu aș merge mai departe. Aş merge ca această reducere să fie de cheltuieli, astfel incat in sănătate toată lumea să aibă acces egal, la educaţie să aibă toată lumea acces egal, plus că vei dezvolta anumite servicii unde Romania este incă restantă.
Reporter: Noul plan fiscal prevede și o reformă /.../
Marcel Ciolacu: Este un plan de ţară care - asta vorbeam cu domnii primari -, el trebuie să fie integrat, nu este un plan al unui guvern sau al unui președinte. El trebuie să fie integrat cu toți jucătorii și cu toți beneficiarii, fiindcă, eu sunt ferm convins, că politic, administrativ, vom avea capacitatea de a ne aşeza cu toții la masă. Și intr-un termen foarte scurt, am și zis după 7 ianuarie, ca să definitivăm acest plan, urmand pe urmă, totuși, să ne recuplăm la romani.
Reporter: Ce se intamplă /.../ arată că vor scădea cheltuielile cu personalul cu 1% din PIB pană in 2031. Cum se va face acest lucru?
Marcel Ciolacu: O să vă spun in 2031.
Reporter: Noul plan fiscal prevede...
Reporter: /.../
Marcel Ciolacu: Avem in acest moment o provocare cu legea salarizării și cu reforma fiscală. Acei oameni, pe bună dreptate, au spus: domnule, incercați să echilibrați cheltuielile, vă dăm o anvelopă, nu mai mică decat anul acesta - da?-, și să vă incadrați in acea anvelopă. Vreți iarăși să zburdați? Ajungeţi la un deficit de 5% şi mai stăm de vorbă, fiindcă lucrurile, intre timp, au devenit sustenabile. E un lucru cat se poate de normal, nu inseamnă că dai afară pe cineva, dar cu adevărat trebuie o reformă administrativă și imi asum perfect ceea ce spun.
Reporter: Legat de noul plan fiscal...
Marcel Ciolacu: /.../ nu se poate să funcţioneze o școală cu cinci elevi!
Reporter: Legat de micro-intreprideri, domnule premier...
Marcel Ciolacu: Se votează legea in parlament.
Reporter: Noul plan fiscal?
Reporter: /.../ negativ din partea guvernului?
Marcel Ciolacu: Vă rog frumos nu mai minţiţi! Măcar de față cu mine nu minţiţi! Vă rog eu frumos! Dacă aveți o problemă cu mine, vă rog frumos să imi spuneţi! Dar nu mințiți de față cu /.../!
Reporter: Ați trimis un punct de vedere negativ.
Marcel Ciolacu: Nu este așa ceva! Guvernul a spus că este decizia Parlamentului! Eu nu v-am spus, nu scrie undeva in decizia luată in guvern că există aviz negativ! Vă rog eu...
Reporter: /.../
Marcel Ciolacu: Am anunțat deja că se votează acest proiect. Am anunțat public și nu o dată; de mai multe ori. Dar vă rog eu. După ce plec, puteți minți ce vreţi, dar nu cu mine de față! Mulțumesc.


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro