Premierul Marcel Ciolacu, in dialog cu investitorii străini: Tot ceea ce produce in Romania, angajează oameni in țară și plătește taxe aici este companie romanească
Stabilitatea economică și fiscală, transformarea digitală a statului roman in paralel cu restructurarea, valorificarea fondurilor europene pentru susținerea sectoarelor care aduc plus-valoare economică au fost principalele teme de discuție abordate de prim-ministrul Marcel Ciolacu in dialogul cu reprezentanții Consiliului Investitorilor Străini.
Premierul a participat la forumul anual al președinților Consiliului Investitorilor Străini (Foreign Investors Council - FIC), organizat astăzi, la Palatul Victoria.
Tot ceea ce produce in Romania, angajează oameni in Romania, plătește taxe in Romania este companie romanească. Interesul nostru comun este ca firmele din Romania să prospere, iar această prosperitate să ajungă la cat mai mulți romani. Calea corectă pentru a construi impreună este o bază solidă de dialog, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
In dialogul cu cei 60 de președinți ai companiilor membre FIC, premierul a subliniat că in cursul acestui an nu sunt avute in vedere modificări ale legislației fiscale. Nu avem in vedere introducerea de noi taxe sau impozite și nici eliminarea unor alte excepții. Urmărim insă cu mare atenție continuarea reducerii deficitului bugetar, menținerea unui rating de țară stabil și creșterea incasărilor la buget, prin digitalizarea ANAF și punerea in aplicare a măsurilor de combatere a evaziunii fiscale, a menționat șeful Executivului.
De asemenea, premierul a arătat că valorificarea fondurilor europene și a finanțărilor din Planul Național de Redresare și Reziliență sunt principalele resurse pentru susținerea proiectelor de investiții in infrastructură, digitalizare, energie, cu accent asupra incurajării producerii de energie din surse regenerabile, dar și a celorlalte sectoare de activitate. Domeniul agricol și sectorul construcțiilor sunt considerate de Guvern drept prioritare, fiind susținute prin programe guvernamentale țintite să incurajeze producția și prelucrarea. Am incheiat exercițiul financiar 2014-2020 cu o rată de absorbție de peste 93%. A fost un efort al echipei guvernamentale tradus in finanțarea multor proiecte așteptate de oameni. Avem in continuare determinarea și vom păstra acest ritm. Am setat deja un etalon de investiții publice de minim 7% din PIB, care trebuie să reprezinte o medie și pentru următorii ani, a spus premierul Ciolacu.
O altă temă discutată la intalnirea cu investitorii străini a fost asigurarea forței de muncă. In acest context, premierul a arătat că Guvernul susține extinderea invățămantului dual, atat printr-o finanțare adecvată, cat și prin adaptarea legislației. Concret, Romania are o finanțare totală de un miliard de euro din PNRR, fonduri europene și buget, bani disponibili pentru următorii 4-5 ani. De asemenea, Guvernul a extins lista specializărilor eligibile și a modificat Legea invățămantului preuniversitar astfel incat un elev de liceu dual să aibă șansa să-și continue pregătirea in invățămantul superior in sistem dual, pe rută completă: liceu, facultate, masterat, doctorat.
Reprezentanții FIC au apreciat dialogul consistent cu prim-ministrul și cu membrii Guvernului, element important pentru construirea unei relații bazate pe incredere. Increderea investitorilor se bazează pe dialog, stabilitate și predictibilitate cu privire la tot ce inseamnă adaptarea legislației. Prin consultări directe și deschise putem contribui la proiecte majore de dezvoltare a țării, a afirmat Daniel Anghel, președintele Consiliului Investitorilor Străini.
De asemenea, Ramona Jurubiță, vicepreședintele FIC a menționat că nivelul investițiile publice este un semn incurajator pentru companiile prezente in Romania.
La forumul anual al președinților Consiliului Investitorilor Străini alături de premierul Ciolacu au mai participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Caciu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu.
Sursa: Guvernul României