Premierul Marcel Ciolacu: Avem nevoie in continuare de măsuri, de educație și de implicare pentru a reduce numărul accidentelor rutiere
Premierul Marcel Ciolacu a găzduit astăzi, 20 noiembrie, la Palatul Victoria, dezbaterea - #LegeaAnastasia. Drumul către viață!, eveniment dedicat conștientizării pericolelor pe care le implică conducerea sub influența consumului de alcool, droguri sau fără permis.
Evenimentul a reunit, alături de membri ai Guvernului și de senatorul Robert Cazanciuc, inițiatorul Legii Anastasia, reprezentanți ai asociațiilor victimelor accidentelor rutiere, ai societății civile și ai companiilor private care susțin campanii publice privind siguranța rutieră.
- Fii curat la volan! este un motto foarte bun de promovat de către noi toți pentru a conștientiza rolul prevenției și siguranței rutiere. Mulțumesc marilor companii, societății civile și Parlamentului, care au reacționat in timp real și se alătură acestui demers. Ii mulțumesc tatălui Anastasiei care a găsit puterea să se implice, să treacă peste durerea personală pentru a salva vieți, făcand apel la prevenție.
In contextul in care Romania ocupă locul 1 in Europa la numărul deceselor cauzate de accidente rutiere, susțin inițiativa domnului senator Robert Cazanciu de a inaspri legislația. In plus, nu e suficientă legislația, trebuie educație și implicarea tuturor, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Senatorul Robert Cazanciuc, inițiator al Legii Anastasia, a subliniat nevoia reală a societății de a avea o asemenea legislație al cărei scop este protejarea valorii supreme a omului și anume, viața, precum și votul covarșitor din Parlament.
- Oameni buni, nu vă urcați la volan băuți, drogați sau fără permis, pentru că veți ajunge la inchisoare. Nu-i lăsați pe cei de langă voi să facă această imprudență, pentru că vor ajunge la inchisoare, a conchis senatorul.
Potrivit #Legii Anastasia, care a intrat in vigoare in luna iunie 2023, săvarșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psiho-active se pedepsește cu inchisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
Dezbaterea - #LegeaAnastasia. Drumul către viață! a fost organizată de Guvern in contextul Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulație, marcată anual in a treia duminică a lunii noiembrie.
***
Alocuțiune susținută de premierul Marcel Ciolacu la dezbaterea #LegeaAnastasia. Drumul către viață, organizată in contextul Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulație
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Aș dori să vă mulțumesc marilor companii pentru că v-ați implicat in acest proiect de promovare a Legii Anastasia, ONG-urilor, elevilor, studenților, domnului prim-ministru Tăriceanu, și mă bucur mult că Parlamentul Romaniei a acționat foarte repede. Ii mulțumesc atat colegului meu Robert Cazanciuc, cat și domnului Fenechiu, că au găsit ca prioritate ca această lege să fie cat mai repede adoptată și pe urmă promulgată. Nu putem să nu mulțumim tatălui Anastasiei, care cred că cu toții nu ne dorim să fim in sufletul lui după pierderea avută, dar care a găsit puterea să se implice și să ridice acest caz ca să il vedem cu toții in adevărata lumină a faptului că era cazul să inăsprim legislația, dacă vei conduce fără carnet, dacă vei conduce sub influența alcoolului și dacă vei conduce după ce ai consumat droguri.
Fii curat la volan! mi se pare un motto foarte bun de promovat de către noi toți. Sperăm să ni se alăture toate mass-media in a promova acest caz, ca pierderea familiei, decesul Anastasiei, să nu fie degeaba și să fie incă o cifră intr-o statistică a țării.
Eu cred că este un moment important faptul că marile companii, societatea civilă, Parlamentul au reacționat in timp real, de această dată, la o asemenea tragedie și este evident că ne obligă, repet, mai ales gestul tatălui Anastasiei și pe mine, ca părinte, nu ca prim-ministru, să ne implicăm și mai mult in acest demers. Nu e un demers de fațadă, nu e un demers politic, este un demers normal al unei societăți in anul 2023. Și dacă am dat dovadă și in alte cazuri de o asemenea solidaritate și transformare a societății romanești, ar fi mult mai rapid, că e un demers de urmat de noi toți in acest moment. Mulțumesc mult, tare de tot, că ați venit astăzi la Palatul Victoria și cu toții avem un interes, de această dată, comun.
***
Intervenția prim-ministrului Marcel Ciolacu in cursul dezbaterilor #LegeaAnastasia. Drumul către viață, organizată in contextul Zilei mondiale de comemorare a victimelor accidentelor de circulație
Marcel Ciolacu: Cred că e cazul să luăm măsuri. Orice stat care constată că ești pe primul loc la accidente, la pierderi de vieți omenești, cand constați că in școli din ce in ce mai mult se consumă droguri - droguri, de multe ori, care sunt niște invenții, niște substanțe care pur și simplu vor mutila acei copii, sunt niște soluții empirice, care de obicei se folosesc in state subdezvoltate. Nu mai există dublă măsură! In momentul acela, statul, Parlamentul, societatea civilă trebuie să-și asume curajos orice măsură să stopeze. In acest punct ne aflăm: ne mor copiii, nevinovați, pe șosele. Acesta este adevărul: Suntem pe primul loc in Europa. Da, 10 ani nu mai ai dreptul să circuli cu mașina! Da, să ți se confiște mașina! Să știe și părintele, să nu-ți mai imprumute mașina, sau vreun coleg, atata timp cat nu se asigură că nu te urci la volan, drogat, băut sau fără carnet.
Este momentul in care trebuie să intervenim și să nu tot gandim dacă este corect sau nu-i corect. Nu este altă măsură. Da, Robert, eu imi aduc aminte, cand aveam16 ani, a inceput visul de a avea carnet. Era lupta, de-abia așteptam să am 18 ani, ca tatăl meu să-mi imprumute Dacia 1300, să merg măcar o dată la școală cu mașina. Ai 16 ani, ai 17 ani, te-au depistat drogat la şcoală, o perioadă de timp nu ai voie să dai examen pentru permis. Trebuie să ințeleagă şi copiii că nu pot consuma droguri şi la 18 ani să-şi ia permisul. Este visul fiecărui adolescent. Trebuie să găsim soluții. Cum spunea şi domnul Tăriceanu, nu e suficientă legislaţia, trebuie şi educaţie şi trebuie să ne implicăm cu toţii. E ceva transpartinic. Nici nu trebuie să existe cuvantul partide in această iniţiativă. Eu vă mulțumesc mult incă o dată!
Sursa: Guvernul României