Participarea premierului Marcel Ciolacu la acțiunea de plantare a primilor copaci pentru Centura Verde Bucureşti-Ilfov

octombrie 31, 2024

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu la acțiunea
de plantare a primilor copaci pentru Centura Verde Bucureşti-Ilfov

Marcel Ciolacu: Este evident că s-a pus un angrenaj intreg in funcțiune, in acest moment, fiind, de fapt, și Guvernul Romaniei, societatea civilă, și, nu in ultimul rand, autoritățile locale. Nu se poate construi nimic decat cu un plan, cu o asumare politică, lucru pe care l-am făcut toți liderii cand am semnat memorandumul pe l-a invocat domnul Alex, şi, cu adevărat, am avut deja discuții cu grupul parlamentar pentru amendamentele la Codul silvic, astfel de centuri, cum este Centura Verde a Bucureștiului, care incepe să prindă contur, fiind și capitala Romaniei și fiind, pană la urmă, cel mai poluat oraș din Romania, să se creeze cadrul legal pentru toate centurile verzi in jurul tuturor municipiilor reședință de județ, a aglomerărilor, in primul rand. E un demers foarte bun. Imi pare rău că a picat acest demers in campania electorală și sincer spun acest lucru, dar acum e sezonul de plantat puieţi; mai tarziu, cand se termină campania, nu mai este sezonul și am fi ratat acest moment sau am fi făcut, dar n-ar fi produs ceea ce ne aşteptăm.
O să continui să susțin acest demers, indiferent dacă voi fi intr-o funcție publică sau nu voi fi intr-o funcție publică. Cred că o facem in primul rand și pentru noi, dar și pentru copiii noștri, fiindcă, in acest moment, este o problemă la nivelul Capitalei in ceea ce privește poluarea. Este o problemă evidentă și statisticile ne arată acest lucru. Ii mulțumesc foarte mult lui Alex pentru că a urnit această mașinărie și mulţumesc şi autorităților locale. Unii au apucat să depună jurămantul, alţii - nu, dar s-au implicat in asta și sunt ferm convins că devine un proiect de sufletul al nostru.
Reporter: Domnule premier, aţi cerut desecretizarea informaţiilor pentru vila din Aviatorilor, in şedinţa de guvern. Cand veţi avea un răspuns?
Marcel Ciolacu: Momentan am cerut in ședința de guvern de astăzi de dimineață. Aștept de la secretarul general și pe urmă, cum e firesc, ministrul justiției să ne spună dacă este ceva secret.
Reporter: Dar de ce de la SGG, și nu de la domnul Neacșu, pentru că avem Ordonanța 59/2023, care specifică că RAAPPS-ul se află in subordinea vicepremierului fără portofoliu.
Marcel Ciolacu: Imi pare foarte rău să vă dezamăgesc, RAAPPS-ul se află in subordinea secretarului general; cu adevărat, vicepremierul are mai multe in coordonare. Și, atunci, părerea mea, știți, e vorba aceea pană la Dumnezeu te mănancă sfinţii. Am pornit cu sfinți intai.
Reporter: Domnule premier, au trecut opt luni de cand au apărut informații in spațiul public cu privire la acea vilă. De ce abia acum?
Marcel Ciolacu: Am auzit și eu, ca și dumneavoastră, intr-o dezbatere televizată in care şi domnul președinte Nicolae Ciucă, știți că nu comunicăm, este de acord cu acest demers.
Reporter: Și totuși in şedinta de guvern spuneaţi că a fost consens in coaliție.
Reporter: Din februarie şi pană in prezent nu a fost nicio tendinţă de desecretizare a acestei...?
Marcel Ciolacu: Nu a fost nicio solicitare pană in acest moment.
Reporter: Cat va dura, domnule premier, aceasta?
Marcel Ciolacu: Aceste discuţii erau şi cand domnul Ciucă era prim-ministru, parcă, imi aduc aminte.
Reporter: Cat va dura această desecretizare?
Marcel Ciolacu: Cat va dura? Cred că costurile o să vină foarte rapid şi vedem care este traseul corect şi legal pentru a vedea destinaţia acelei clădiri.
Reporter: Aveţi semnale că Administrația Prezidențială va face o solicitare către RA APPS pentru a obține actualul şef de stat o locuinţă de protocol?
Marcel Ciolacu: Nu am nicio informaţie. Am aceleaşi informaţii pe care le aveţi şi dumneavoastră.
Reporter: /.../ situația in Spania după inundațiile de colo...
Marcel Ciolacu: Am la ora 15:00, am vorbit ieri cu domnul prim-ministru Sanchez, am la ora 15:00 un comandament, impreună cu vicepremierii, poliția, transporturile, cu domnul Raed Arafat, cu Ministerul de Externe, normal cu Romanii de Pretutindeni, să vedem... Erau 22 de persoane de naționalitate romană date dispărute. E un pic... Nu există nicio confirmare, din cele 100 de persoane care și-au pierdut viața, pană acum, sunt identificate, erau identificate in jur de 25. Niciuna dintre ele nu erau cetățeni romani. E o alarmă pe care trebuie să o luăm in considerare și trebuie să urmărim toată dinamica pentru a vedea exact ce este. Oricum, este o tragedie. Și, pentru că ați vorbit și vorbim despre Spania și despre ce a fost și la noi la Galați, asta inseamnă implicarea societății civile cand vedem astfel de pericole și am văzut cu toții, repet, și ce a fost la Galați, și ce a fost la Vaslui, dar mai ales acum ce este in Spania.
Reporter: Şi care sunt ultimele informații legate de ferma de troli, ce v-au transmis instituțiile? S-a făcut o concluzie?
Marcel Ciolacu: Cu toate instituțiile am vorbit de dimineață, am vorbit cu mai mulți șefi de instituții, toată lumea a pornit demersul.
Reporter: In toți acești ani au fost tot felul de dezbateri legate de...
Reporter: /.../ de Cibernetică a anunţat că a făcut deja verificări şi că nu există nici o fermă de troli in Romania.
Marcel Ciolacu: Foarte bine, e una dintre instituţii.
Reporter: Domnule premier, a apărut o plangere penală care vă vizează. Diana Şoşoacă v-a făcut o plangere penală pentru că nu poate să candideze.
Marcel Ciolacu: Foarte bine.
Reporter: Domnule prim-ministru, referendumul local cine il va plăti, primăria sau din ce bani?
Reporter: /.../ de troli...
Marcel Ciolacu: Aşteptăm, de la toate instituţiile.
Reporter: Care sunt acelea, serviciile de informații...?
Marcel Ciolacu: Nu am solicitat la serviciile de informaţii, precum presupun că, după demersul AEP-ului, toată lumea... sunt cei care sunt, cum să zic, patronii și cei care gestionează, pană la urmă, social media, sunt și implicați. Haideți să ajungem /.../...
Reporter: AEP-ul, că tot l-ați menționat, l-ați invocat, susține astăzi, prin vocea domnului Greblă, că guvernul, pe baza noii modificări făcute in parlament, trebuie să susțină costurile legate de referendumurile locale. Este pregătit guvernul să susțină financiar organizarea, costurile acestui referendum la București?
Marcel Ciolacu: Categoric, da.
Reporter: Domnule premier, ştiaţi de această plangere depusă de Diana Șoșoacă?
Reporter: /.../.
Marcel Ciolacu: Am spus, dintr-o zonă politică.
Reporter: Este din partidul dumneavoastră, din alt partid?
Reporter: Dintr-un partid politic...
Reporter: Păi, să inţelegem pentru că este foarte important.
Marcel Ciolacu: Inţelegeţi foarte bine, din zona politică.
Reporter: Bun, şi unde este această clădire rezidenţială din capitală unde există un etaj prin de /.../?
Marcel Ciolacu: Păi, dacă ştiam, mergeam la ea.
Reporter: Deci nu ştiţi exact unde e.
Marcel Ciolacu: Mulţumesc mult.
Reporter: Tot o problemă de mediu. La Craiova există o problemă de mediu. Termocentrala de acolo este foarte veche. In momentul de față poluează, nu mai funcționează in parametri optimi. Oamenii ințeleg că vor ieși in stradă, anunță o acțiune de protest locuitorii, pentru că pur și simplu nu mai pot să...
Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că...
Reporter: Ați avut vreo discuție, știți situație de acolo?
Marcel Ciolacu: Sunt ferm convins că doamna primar a venit cu un proiect foarte clar și foarte rapid, la cum o cunosc eu. Sărut mana!


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro