Parteneriat intre ANOFM si BAT Romania pentru dezvoltarea sociala si economica a judetelor afectate de contrabanda

martie 26, 2025

BAT Romania, prin intermediul platformei Stop Contrabanda, si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) anunta demararea unui parteneriat – premiera in Romania pentru sprijinirea comunitatilor vulnerabile, grav afectate de efectele fenomenului contrabandei cu produse din tutun. In cadrul acestui proiect, BAT sustine organizarea la nivel teritorial de catre ANOFM a unei serii de cursuri de calificare profesionala, ca alternativa profesionala viabila in judete grav afectate de fenomenul de contrabanda. In februarie 2025, 52 de cursanti au absolvit cu succes prima serie – pilot de cursuri care asigura calificarea in meseriile de instalator de panouri fotovoltaice solare si motostivuitorist in judetul Suceava.

Judetele Suceava si Dolj sunt primele vizate pentru organizarea programului de cursuri in parteneriat cu platforma BAT Stop Contrabanda, in aceste judete inregistrandu-se si unele dintre cele mai ridicate rate, in ultimii ani, ale fenomenului contrabandei cu tigari. Toti cei 52 de absolventi ai primei serii de cursuri derulate in perioada decembrie – februarie la Suceava au primit diplome acreditate de Ministerele Muncii si al Educatiei, recunoscute si la nivelul Uniunii Europene, care vor contribui la facilitarea insertiei participantilor pe piata muncii.

Potrivit platformei StopContrabanda.ro, in aceste judete au fost capturate in 2024 circa 12,5 milioane de tigarete de contrabanda, in valoare de peste 10 milioane de lei pe piata neagra. Contrabanda cu tigari prejudiciaza anual veniturile la bugetul de stat cu peste 2 miliarde de lei, este un catalizator pentru retelele de crima organizata si intretine subdezvoltarea comunitatilor. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un accelerator pentru traficul de droguri, de arme, de persoane si chiar activitati teroriste.

„Parteneriatul cu ANOFM releva credinta noastra conform careia putem si trebuie sa contribuim activ si eficient la dezvoltarea sustenabila a comunitatilor. Cu o prezenta de peste 27 de ani in Romania, BAT sustine eforturile autoritatilor in lupta impotriva economiei subterane si a contrabandei prin donatii de echipamente si proiecte anuale de informare si suntem increzatori ca noua platforma de cursuri de calificare profesionala dezvoltata in parteneriat cu ANOFM va amplifica aceste eforturi, oferind alternative profesionale viabile in judetele afectate, pentru un viitor mai bun si mai sigur in aceste comunitati. Prin investitii strategice in educatie profesionala si, ulterior, prin insertia participantilor pe piata muncii, credem ca putem determina, pe termen lung, o dezvoltare economica sustenabila in aceste zone,” a declarat Ileana Dumitru, Director Afaceri Externe al Ariei Europa de Sud Est, BAT.

ANOFM subliniaza importanta acestui parteneriat in combaterea somajului din zonele defavorizate economic si oferirea unei directii profesionale clare pentru persoanele aflate in situatii dificile: „Parteneriatul cu BAT reprezinta o initiativa valoroasa pentru ANOFM, oferind un sprijin suplimentar persoanelor din comunitatile vulnerabile prin acces la formare profesionala si, implicit, noi oportunitati de angajare. Educatia si calificarea intr-o noua meserie sunt solutii sustenabile, oferind persoanelor din aceste comunitati posibilitatea de a alege un traseu profesional sigur si acces la surse de venit legitim. Ne dorim ca acest proiect sa devina un model de bune practici si sa deschida noi perspective pentru colaborari similare. Astfel de initiative vin in completarea eforturilor ANOFM de a sprijini integrarea pe piata muncii si de a oferi alternative profesionale pentru cei care isi doresc un nou inceput”, a declarat Florin Cotosman, presedintele ANOFM.
Parteneriatul vizeaza organizarea de cursuri de calificare in domenii relevante pe piata muncii din regiunile vizate, oferind participantilor competente cerute de angajatori care sa le deschida perspective pentru o integrare durabila si sigura in campul muncii. Primele doua cursuri pilot, organizate in parteneriat cu ANOFM Suceava, au inceput in decembrie 2024 si s-au finalizat in februarie 2025. Urmatoarea serie de cursuri va fi organizata in judetul Dolj si vizeaza calificarea a cel putin 50 de persoane in meseriile de infirmier si de operator introducere, validare si prelucrare date.

Pe parcursul anului 2024, la nivel national, angajatorii au raportat un total de 8.073 locuri de munca vacante pentru ocupatiile de instalator de panouri fotovoltaice solare, instalator sisteme termice solare, montator instalatii solare, stivuitorist, infirmier si operator introducere, validare si prelucrare date. Dintre acestea, 42,5% au fost declarate in mod repetat, din cauza dificultatii de ocupare a posturilor.

In judetele Suceava si Dolj, 40,7% dintre locurile de munca vacante raportate de angajatori pentru aceste meserii au fost declarate in mod repetat, ceea ce indica o cerere ridicata de forta de munca specializata in aceste ocupatii. Acest aspect evidentiaza atat deficitul de personal calificat in aceste domenii, cat si oportunitatile crescute de angajare pentru persoanele care dobandesc competentele necesare ocuparii posturilor de instalator de panouri fotovoltaice solare si motostivuitorist, respectiv infirmier si de operator introducere, validare si prelucrare date.

Despre contrabanda cu tigari in Romania

 Traficul ilicit de tigari prejudiciaza anual statul roman cu aproximativ 2 miliarde de lei, ceea ce reprezinta contravaloarea a 500 km de drum national modernizat.
 Romania are 2.000 de km de granita cu tari non-UE, in care pretul tutunului poate fi de pana la trei ori mai mic.
 Fiecare container de tigari ilegale inseamna un milion de euro profit pentru retelele de contrabanda. Date ale Interpol arata ca traficul ilicit de tigari este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane si chiar activitati teroriste.
 Conform celor mai recente date Novel Research, piata neagra a atins in 2024 un nivel record negativ pentru ultimii 4 ani in Romania: 9% din totalul pietei. Spre comparatie, in 2023 media anuala a contrabandei a fost de 8,2%, in crestere cu peste un punct procentual fata de anul anterior.

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro