Ziua internațională de luptă impotriva fascismului și antisemitismului, marcată anual la data de 9 noiembrie, se inscrie in seria momentelor cu o semnificație aparte pentru mentalul colectiv european, care ne invită pe toți să reflectăm asupra efectelor devastatoare la care ura poate conduce.
Astăzi, ne amintim de episodul tragic la care intreaga populație germană a fost martora inumanității de care naziștii au dat dovadă in secolul trecut și aducem un omagiu tuturor victimelor. Noaptea de 9-10 noiembrie 1938 a deschis drumul către cea mai mare atrocitate cunoscută de omenire - Holocaustul. In acea noapte s-a dat semnalul distrugerii sistematice prin acte de cruzime și violență impotriva evreilor, prin arestări, bătăi, omoruri, confiscări și vandalizări ale locuințelor și lăcașelor de cult.
Ulterior, străzile pline de cioburi au fost curățate tot de victimele așa-numitei Nopți de Cristal, insă acestea nu reflectau lumina. Ele erau simbolul urii și al dezumanizării naziștilor, dar și al durerii victimelor, prevestind, totodată, nopțile și mai negre ce aveau să ii aștepte pe cei prigoniți și torturați de regimurile criminale fasciste.
Acest val al urii, al manifestărilor violente și al atrocităților s-a extins inclusiv in Romania, iar incidente izolate s-au transformat in acțiuni sistematice ale statului impotriva comunităților evreiești.
Și cu acest prilej, reafirm angajamentul ferm al Guvernului Romaniei pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării, extremismului și a discursului instigator la ură.
Sursa: Guvernul României