La 6 octombrie 1864, prin decretul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a luat ființă Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din București. Fondarea instituției romanești de invățămant artistic alinia Capitala noastră unor inițiative similare din orașe simbol pentru cultura muzicală europeană, cum sunt Viena (1817) sau Leipzig (1843). Primul director al instituției, compozitorul și profesorul Alexandru Flechtenmacher, cu studii la Viena și Paris, a expus cu claritate misiunea noului Conservator: - o adevărată instituţiune, bine organizată şi folositoare, in așa fel incat arta muzicală să inflorească şi să progreseze şi la noi, ca şi in alte țări civilizate, contribuind foarte mult la desvoltarea bunelor sentimente şi a moralului.
La aniversarea celor 160 de ani de la fondarea instituției - astăzi Universitatea Națională de Muzică din București - o simplă și desigur incompletă enumerare a marilor nume de muzicieni formați aici ne oferă consistența actului educativ și cultural infăptuit pe băncile acestei inalte școli: Dinu Lipatti, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Aurelian Octav Popa, Hero Lupescu, Virginia Zeani, Ileana Cotrubaș, Maria Slătinaru, Eugenia Moldoveanu, Leontina Văduva, Angela Gheorghiu. Iar alții - - al căror talent creator s-a șlefuit in orele de curs - au pus numele Romaniei pe harta componisticii europene: Mihail Jora, Paul Constantinescu, Anatol Vieru, Miriam Marbe, Aurel Stroe, Ştefan Niculescu, Tiberiu Olah, Dan Constantinescu.
Tot aici, in binecunoscuta școala de pe str. Știrbei Vodă (al cărui sediu a fost extins in ultimul deceniu pentru a oferi condiții bune de invățare noilor studenți), marii muzicieni ai lumii au fost invitați pentru a primi inaltul titlu de Doctor Honoris Causa: Sir Yehudi Menuhin, Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Gyorgy Kurtag, Daniel Barenboim, Alfred Brendel.
Scrutand timpul și vremurile, Universitatea Națională de Muzică a reușit permanent, in cei 160 de ani de viață academică, să-și păstreze misiunea inițială și să se constituie intr-un real motor al vieții noastre muzicale, o pepinieră de talente pentru scena internațională de operă și de concert, prin programele și proiectele derulate in prezent implinindu-și vocația de centru de invățămant muzical european.
La ceas aniversar, transmitem cele mai calde și sincere urări actualei generații de studenți, remarcabilelor cadre didactice ale UNMB și intregii comunități academice, care păstrează vie tradiția unei școli muzicale de inalt nivel și onorează istoria instituției.
Această aniversare este o celebrare a reușitelor dumneavoastră și o sursă de inspirație pentru viitor!
La mulți ani plini de armonie și succes!
Sursa: Guvernul României