Ziua de 13 decembrie 2023 a fost celebrată și marcată de Uniunea Democrată Tătară în cadrul Conferinței Internaționale KURULTAI desfășurată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” la sediul muzeului -sala Victor Ion Popa.
Un eveniment deosebit ce a întrunit reprezentanți ai ambasadelor din 4 continente: Asia, Africa, America și Europa (Egypt, Kuwait, Qatar, Macedonia de Nord, Bosnia-Herțegovina, Ucraina, Mexic), reprezentanți ai instituțiilor statului (Ministerul Familiei, IRDO), școlile partenere, ONG uri , personalități marcante și invitați ai comunitățîi tătare din toată lumea, primiți în magia expoziției - 13 decembrie 1917, ce ne-a introdus în Crimeea acelor vremuri istorice.
A fost intonat Imnul României și Imnul național "Ant Etkenmen" - "Jur"– poezia scrisă de Numan Celebi Gihan, rămas în istorie ca imnul tătarilor crimeeni.
În deschiderea conferinței, gazda evenimentului prin reprezentatatul Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” – manager, dna Paula Popoiu a exprimat bucuria și însemnătatea desfășurării acestui eveniment în cadrul muzeului, întărind convingerea că patrimoniul cultural etnic are o valoare inestimabilă pentru omenire și pentru România. UDT a dăruit și donat muzeului 2 piese tradiționale tipice tătare care să înfrumusețeze, să îmbogățească patrimoniul muzeului satului și să contribuie la promovarea casei tataresti și a culturii tătare: cutiuţă pentru bijuteri lucrata manual şi un kaftan bărbătesc.
A fost evidențiată importanța acestei zile pentru tătari prin discursurile istorice oferite de dnul Președinte NAIM Belin și dl. Prof. Dr. Univ. Ibram Nuredin, semnificația primului Kurultai care a adoptat Constituția Crimeei și simbolurile de stat, ce a convocat Guvernul Kurultay-ului și a fondat Republica Populară Crimeea.
Ne-am bucurat de mesajele deosebite transmise de ambasadorii Egipt și Ucraina, de mesajul Președintelui României dl. Emil Constantinescu, un exemplu pentru întreaga lume de unitate și promovare a diversității culturale, un Bun Comun pentru omenire, de pace și armonie. Evenimentul a purcedat cu discursurile deosebite din partea IRDO, CCJB, care au evidențiat misiunea lor în cultivarea și educarea în spiritul drepturilor fiecăruia la identitate culturală și patrimoniu cultural. Un mesaj de suflet care a marcat existența umană datorată identității culturale și armonia pe care trebuie s-o cultivăm în relațiile interumane din societate a fost transmis de dl. Bruno Demaille, mediator și negociator internațional, partener în proiectele UDT.
Un invitat special și important pentru comunitatea tătară, consilier Municipal în Mangalia, dl. Menabit Ozghiun a onorat invitația noastră și a transmis un mesaj menit să marcheze această zi istorică, punctând prezența tătarilor în lume și unicitatea acestora.
Evenimentul a fost învăluit în magia cântecelor tătare cunoscute în toată lumea și a adus un plus valoare culturii tătare creând o atmosfera mirifică prin repertoriul tătar interpretat de Elfyn Band, ales special pentru evenimentul nostru.
. Artiștii Corului din Kazahstan, grupul Yesevi au sensibilizat publicul cu interpretările minunate, creând o atmosfera deosebită.
Momente artistice deosebite au succedat prin mesajele și interpretarea deosebită a actriței dna Doina Ghitescu, căruia îi mulțumim pentru aprecierile adresate proiectelor noastre.
Surpriza evenimentului s-a arătat și în mesajul înțeleptului kazah (ak sakal) dl. Svetkali Nurgian, care a transmis 3 idei importante pentru tătarii din România: 1) s-a bucurat că a găsit nepoţii Hoardei de Aur ȋn România, kazahii fiind de asemenea urmaşii aceluiaşi neam; 2) s-a bucurat că a văzut că Abai, ȋnţeleptul are un loc ȋn inima României (referire la faptul că a văzut statuia lui Abai ȋn Bucureşti capitala României); 3) a mulţumit României pentru că a făcut posibil un astfel de eveniment, atât conferinţa Kurultai cât şi marele festival Kurultai pe care UDT ȋl organizează ȋn fiecare an (2023 cu 40 de ţări participante) apoi a ȋncheiat recitând în kazahă poezia „CORBII” de Tudor Arghezi.
O seară minunată alături de oaspeți deosebiți și un public receptiv a marcat Ziuat Etniei Tătare.
Mulțumim gazdei și echipei muzeului!
Mulțumiri participanților și publicului prezent!
La mulți ani tuturor tătarilor!