Premierul Marcel Ciolacu: Ungaria este partener comercial important al Romaniei. Impreună vom continua să dezvoltăm schimburile economice, investițiile reciproce și proiectele comune, in beneficiul cetățenilor noștri
Dezvoltarea dialogului bilateral in baza Parteneriatului Strategic, cu accent asupra proiectelor concrete implementate in beneficiul cetățenilor, a fost intre principalele teme abordate de prim-ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, la intrevederea cu premierul Ungariei, Viktor Orban, care a avut loc astăzi, la Palatul Victoria.
Ungaria este partener comercial important al Romaniei. Impreună cu omologul meu, Viktor Orban, am continuat discuțiile privind modalitățile de a spori schimburile economice și investițiile reciproce. Dorim să avem rezultate semnificative, pe măsura potențialului, avand in vedere interesele similare, apropierea geografică și complementaritatea economiilor noastre, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
In acest context, cei doi prim-miniștri au discutat despre proiectele comune de infrastructură și interconectare, de natură să susțină dezvoltarea economică, și au reiterat convingerea că persoanele aparținand minorităților naționale contribuie la intărirea legăturilor intre cele două state.
In ceea ce privește afacerile europene, prim-ministrul Marcel Ciolacu a apreciat dialogul cu Ungaria pe durata deținerii președinției Consiliului UE, factor de favorizează oportunități pentru acțiuni comune la nivelul UE in scopul imbunătățirii competitivității și convergenței economiilor noastre.
Mulțumesc Președinției ungare pentru contribuția avută la adoptarea deciziei care asigură aderarea completă a Romaniei la Spațiul Schengen, prin ridicarea controalelor la frontierele terestre, de la 1 ianuarie 2025, un obiectiv de importanță fundamentală pentru țara noastră, a declarat șeful Executivului.
De asemenea, cei doi prim-miniștri au analizat cele mai recente evoluții ale situației de securitate din regiune și viitorul relațiilor transatlantice, in actualul context global marcat de provocări de securitate, economice, climatice și demografice.
***
Marcel Ciolacu: Este o bucurie astăzi să fiu gazda prietenului meu Viktor Orban, primul ministru al Ungariei. Acum aproape o lună am trăit impreună un moment istoric, la Budapesta, o dată cu acordul privind aderarea completă a Romaniei la spaţiul Schengen. Astăzi suntem din nou impreună la Bucureşti pentru a celebra această reuşită şi prietenia dintre ţările noastre. Ii mulțumesc, incă o dată, premierului Orban pentru sprijinul puternic și decisiv in ceea ce privește indeplinirea obiectivului Schengen. Este un rezultat excelent, care nu ar fi fost posibil fără implicarea directă din timpul președinției ungare a Consiliului Uniunii Europene. Ridicarea controalelor la frontierele terestre de la 1 ianuarie 2025 a fost un obiectiv de importanță fundamentală pentru Romania, pentru romani și pentru economia romanească. Dacă aderarea la Schengen va aduce Romaniei o creștere a PIB-ului de 2%/an, cu siguranță acest lucru se va vedea și in economia Ungariei, poarta prin care produsele romanești ajung pe piețele europene. Avem in față noi oportunități care ni se deschid, trebuie doar să lucrăm inteligent. De aceea, am discutat astăzi cu premierul Orban despre cum putem să ne promovăm și mai bine interesele noastre economice in regiune. Așa cum am discutat in trei și cu președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, obiectivul nostru principal este de a concretiza această relație in proiecte majore, cu efecte directe asupra cetățenilor noștri. Ungaria este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Romaniei, dar trebuie să găsim noi oportunități pentru a crește schimburile economice și investițiile reciproce.
In acest sens, am vorbit cu premierul Orban inclusiv despre modul in care putem să acționăm in comun la nivelul Uniunii Europene pentru a crește competitivitatea economiilor noastre. Punctual, am discutat azi și despre proiectele comune de infrastructură și interconectare, care să susțină, la randul lor, dezvoltarea economică. De asemenea, am analizat cele mai recente evoluții ale situației de securitate din regiune. Am abordat și subiectul viitorului relaţiilor transatlantice intr-un context global marcat de provocări fără precedent, nu doar din punct de vedere securitar, ci și economic, social și politic.
In incheiere, mai vreau să vă spun, domnule Orban, Viktor, că in vacarmul politic de la București din aceste zile avem parte și de echilibru, iar acesta este Hunor Kelemen şi UDMR. Am colaborat, și sunt sigur că vom colabora și in continuare, extrem de bine atat cu președintele Kelemen Hunor, cat și cu reprezentanții UDMR, pe care eu personal ii consider parteneri corecți și profesioniști in actul de guvernare. Vă mulțumesc.
Viktor Orban: Bună seara, doamnelor şi domnilor! Stimate domnule Marcel Ciolacu, dragă prietene, suntem aici pentru a incheia o colaborare foarte stransă, de jumătate de an, care s-a format intre noi. In iulie, domnul prim-ministru a fost atat de drăguț incat m-a primit aici, la București. Atunci am convenit că vom progresa conform unui plan comun in timpul președinției maghiare a Consiliul European și am stabilit ca obiectiv ca, in timpul președinției ungare, Romania să adere la spațiul Schengen. A fost o sarcină foarte dificilă. Am discutat foarte mult dacă este realist ca acest lucru să se intample in anul acesta, pentru că de 13 ani nu s-a intamplat. Putea să se intample in urmă cu 13 ani, dar nu a avut loc această aderare. Aici a trebuit să implementăm o acțiune politică impreună cu domnul premier, iar această perioadă de 13 ani am transformat-o, dintr-o dată, din eșec in succes. Am făcut un plan de acțiune, ne-am uitat care sunt țările care sunt impotriva extinderii, am discutat care sunt metodele și care este colaborarea prin care putem să-i convingem că, iată, este vorba de o oportunitate istorică. Am pus in practică acest plan de acțiune elaborat in comun și rezultatul a fost ceea ce puțini s-au gandit că se poate realiza in timpul președinției maghiare, ceea ce arată foarte puternic că cele două țări au o comunitate istorică, au o istorie comună și știm foarte bine că succesul individual este puțin, trebuie ca și vecinul să aibă succes.
Deci noi, maghiarii, de mult am avut interesul ca Romania să fie membră a spațiului Schengen impreună cu noi, ceea ce s-a intamplat acum. De ce am venit să-i mulțumesc domnului premier? Munca pe care am putut să o facem impreună, in ultimele șase luni - aici vorbim despre un lucru despre care dumneavoastră incă nu aveți experiență, pentru că dumneavoastră incă nu sunteți in spațiul Schengen in comun cu nicio țară incă. Cifrele spuse de domnul premier sunt prezente și in studiile noastre, felul in care aceste cifre vor crește performanța economică, va crește schimbul comercial și PIB-ul și așa mai departe. Dar aș vrea să vă spun că atunci cand s-au ridicat barierele la granița austro-ungară, ulterior la granița slovaco-ungară, sloveno-ungară și cel mai recent la granița cu Croația, atunci nu doar economia a luat un avant, ci in spațiul respectiv, in regiunea respectivă, calitatea vieții s-a schimbat, structura vieții s-a schimbat. Cred că de la București sau de la Budapesta nu putem evalua cu precizie ce importanță are această schimbare pentru cetățenii care locuiesc in regiunile transfrontaliere.
Două chestiuni, două fapte mărunte, care vă ajută să ințelegeți seriozitatea acestui act: astăzi sunt 12 puncte de trecere a frontierei intre Romania și Ungaria; de la 1 ianuarie vom avea 22 de puncte de trecere. Pană acum unele puteau fi folosite doar parțial, de acum vor putea fi folosite in totalitate. Cand locuitorii dintr-o localitate voiau să treacă graniţa intr-o localitate vecină, pană acum, in medie, trebuia să parcurgă 37 de km ca să treacă graniţa. Acum, această distanță se va injumătăți, va scădea la 20 de km, deci, viața se va reorganiza intr-o manieră mult mai organică și sănătoasă decat pană acum, pentru că graniţa era o piedică in calea dezvoltării naturale.
Eu cred ce spune domnul premier, că incepem o eră nouă in colaborarea dintre cele două țări. Avem și baza, fondul de incredere. Așa cum ați auzit, Ungaria este importantă pentru Romania din punct vedere economic, iar din punct de vedere energetic, Romania este extrem de importantă pentru Ungaria. Anul trecut, prin dumneavoastră am putut să cumpărăm 1,75 miliarde mc de gaze, care, impreună cu gazele din conducta de sud, au acoperit necesarul de gaze al Ungariei, lucru pentru care doresc să-mi exprim recunoștința, mulțumirile faţă de domnul prim-ministru. Romania este o ţară de tranzit foarte importantă din punct de vedere energetic și, pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atat devine mai importantă colaborarea energetică cu Romania şi, aşa cum am discutat, ca in aceste domenii strategice să se aprofundeze colaborarea intre cele două țări, deci, Ungaria vrea să continue și să aprofundeze colaborarea cu Romania. Domnule prim-ministru, mulțumesc incă o dată pentru această posibilitate!
Sursa: Guvernul României