Întâlnirea premierului Marcel Ciolacu cu reprezentanții mediului de afaceri din județul Prahova

noiembrie 15, 2024

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu la finalul vizitei efectuate in județul Prahova

Marcel Ciolacu: Am avut o intalnire, și imi cer scuze pentru intarziere, cu foarte multe intrebări din partea mediului de afaceri. Am pornit astăzi de dimineață cu domnul Grindeanu și pe viitorul tronson care se va deschide din Autostrada Moldovei, astfel incat să arătăm că ne ținem de cuvant și, nu in ultimul rand, această discuție impreună și cu domnul președinte și cu domnul Jianu, cu mediul de afaceri, unde eu consider că politica, in general, in următorii cinci ani va fi despre economie, mai puțin despre stanga și dreapta, mai puțin de această perioadă de campanie, dacă Ciolacu are pantofii roșii sau portocalii, marile provocări vor fi in economie. Vă rog, vă stau la dispoziție.
Reporter: Spunea astăzi Nicolae Ciucă de faptul că il apărați pe George Simion și că il inveliți părintește. Este adevărat, il apărați, domnule Ciolacu, pe George Simion, cu referire la acele acuzații legate de liderul AUR.
Marcel Ciolacu: Imi pare rău, astăzi a fost un program foarte incărcat și n-am citit ce a spus domnul Ciucă, imi cer scuze. In schimb, am văzut de cateva zile această presiune de a se afla ce am primit eu, in calitate de prim-ministru, direct sau prin serviciile de intelligence din Romania cu privire la interdicțiile din Republica Moldova și din Ucraina, ale domnului George Simion, nu ale domnului Ciucă sau ale mele, şi atunci am inceput demersurile in Republica Moldova. Răspunsul a fost unul foarte simplu, s-au menținut lucrurile și măsurile luate acum cațiva ani, parcă era Dodon sau cine era președinte sau nu cunosc toată istoria, deci nu au dat lucruri suplimentare și cu adevărat din Ucraina mi-a venit un răspuns scris. Am pornit toate demersurile, am vorbit cu colegii mei, am vorbit și eu direct și mă bucur să vă anunț că din acest moment, pentru că totuși consider că nu-i un document care trebuie pus pe site-ul Guvernului Romaniei. Guvernul Romaniei se ocupă cu totul altceva, nu de ce am primit in privința domnului Simion să pun pe site-ul Guvernului. Din acest moment, cine va face solicitare pe 544, imediat va primi răspunsul cu documentul in copie primit de la autoritățile din Ucraina
Reporter: Deci vor fi desecretizate acele...?
Marcel Ciolacu: Nu e nimic desecretizat. In acest moment am acceptul părții ucrainene să fac public acest document, explicand contextul și presiunea publică. Ați făcut solicitare pe 544, nu mie, la Cancelaria prim-ministrului, la Guvernul Romaniei, nu cunosc procedura exact., imediat v-ați primit răspunsul.
Reporter: Este adevărat ce spune Nicolae Ciucă? Faptul că il scuturați de orice suspiciune? L-am citat pe George Simion.
Marcel Ciolacu: V-am spus de un document primit, era din Ucraina, in urma solicitării mele. Acel document il cereți și veți vedea. Suntem in campanie, nu vreau să-i răspund domnului Ciucă. Presupun că aici este miezul, să aflăm adevărul din Ucraina. Răspunsul: vreți să știți adevărul? Faceți solicitare pe 544 și eu vă dau scrisoarea venită din Ucraina in ceea ce il privește pe domnul Simion.
Reporter: Legat de vila din Aviatorilor, veți schimba destinația acelei vile, să nu mai fie pentru foști șefi de stat?
Marcel Ciolacu: Nu, dar nu-i procedura, este prin Secretariatul General. Mie nu mi-a trecut prin cap, nu știu de unde este venită această idee, că va fi casa premierului. Acolo instituția, cum e in Regatul Unit, e cu totul altă construcție. Chiar l-am intrebat pe prim-ministrul, pe Keir, dacă locuiește cu familia și mi-a zis da, eu locuiesc cu soția, un etaj mai așa și cu cei doi copii. Deci așa este acolo, așa funcționează lucrurile in Marea Britanie. Ca să se schimbe deci legea... solicită serviciului de pază și protecție. Legea spune că statul trebuie să-i pună la dispoziție fostului președinte un spațiu locativ, chiar dacă are, chiar dacă nu are, iarăși nu comentez legile. Pot s-o modific ca și parlamentar. Eu i-am spus că iarăși suntem intr-un șanț, prizonierii unui șanț. De ce statul trebuie să construiască case, de ce trebuie să le repare? De ce trebuie să fie aceste discuții? De ce statul nu inchiriază un spațiu locativ, un apartament. Aș vrea, domnule, vreau cu terasă, foarte bine, iau la parter. De ce am rămas noi cu aceste cheltuieli, că sunt şapte milioane, zece... Statul trebuie să aibă atatea vile pentru foștii președinți... E o abordare total depășită și trebuie să ieșim din ea.
Reporter: Domnule prim-ministru, ce ne puteți spune despre inaugurarea, să spunem așa, darea in folosință, a tronsonului de pe raza județului Prahova, din A3? Adică bine, pană la Pietroasele, de la Dumbrava la Pietroasele.
Marcel Ciolacu: Nu vreau să mă bag peste munca domnului Grindeanu, dar să știți că știu, știu și cele două tronsoane, știu și constructorii, știu că-s și 50 km, dar il las pe domnul Grindeanu, pentru că este munca dansului.
Sorin Grindeanu: Păi nu, dar știe la fel de bine ca mine premierul, pentru că am venit impreună de multe ori. In luna decembrie, ambele tronsoane vor fi date in circulație. Și tronsonul unu, de la Dumbrava la Mizil și de la Mizil la Pietroasele, al doilea, vor fi date in circulație. Am emoții mai mari, vă spun sincer, pe lotul doi, cel care e cred că pe raza Buzăului, a județului Buzău, pentru că acolo mai avem un pasaj și mai e un tăblier de venit, care e așa in limită, dar am toate asigurările in acest moment că vom putea să dăm ambele in circulație, sunt aproximativ 50 km, care se vor adăuga la cei 82 km care vor fi dați in circulație, parte din ei au și inceput să fie dați, pe aceeași autostradă A7, de la Buzău la Focșani. Am fost azi impreună cu prim-ministrul acolo, pe loturile unu și doi, miercurea viitoare se va circula pe acele două loturi, de la Buzău la Focșani, pe lotul patru deja se circulă, iar pe lotul trei, de asemenea, in decembrie se vor termina lucrările și se va circula pe el.
Reporter: Deci, lotul unu din tronsonul acesta din județul Prahova este aproape gata?
Sorin Grindeanu: In decembrie va fi dat in circulație.
Reporter: Cu tot cu nodul /.../.
Sorin Grindeanu: Cu tot cu nod.
Reporter: Domnule președinte, se tot vorbește de faptul că și PNL, și PSD, și USR, toți promit că TVA-ul nu va crește anul viitor.
Marcel Ciolacu: Nu vă promit, eu nu vă promit nimic, eu vă spun ce am negociat și am inchis cu Comisia, oameni buni. Eu știu că după ce vă răspund dumneavoastră la televiziuni va fi că TVA-ul 29% sau 32. Dar nu pot să opresc lucrul ăsta.
Reporter: Intrebarea era alta.
Marcel Ciolacu: S-a negociat, cel puțin la medicamente, la alimente rămanere TVA-ul redus și rămane in TVA... Este o tampenie să mărești TVA-ul, economic. Eu nu pot să permit să creez o inechitate socială. Oricum, este o diferență foarte mare intre cei cu venituri mici și cei cu venituri mari. Dacă mărești TVA-ul, de fapt, imprăștii la toată lumea in mod egal acest efort, eu n-o fac. In sensul ăsta am negociat. Mai mult, m-am chinuit un an și ceva să duc inflația sub 5%. Măresc TVA-ul, măresc inflația, ies iar din regulile pieței. De ce? Am dat toate aceste argumente. Imi cer scuze, după ce v-am răspuns dumneavoastră, maine va fi știrea că măresc TVA-ul.
Reporter: Dumneavoastră aveți big picture, aveți acces la date economice, la tabloul mare, cum va putea fi anul viitor, după ce trec aceste alegeri, cand toată lumea spune numai lucruri bune, evident?
Marcel Ciolacu: La ce?
Reporter: In general.
Marcel Ciolacu: Avem reducerea de deficit, in 7 ani, o avem 0,9 pe anul viitor și este sustenabilă, fiindcă vom face plățile, vă dau un exemplu, deducerile de TVA la export, concediile medicale, facem plățile pană in sfarșit de an, şi a ințeles Comisia, ca să nu intrăm, să nu ne mințim unii pe alții. Și atunci, ți-e foarte ușor pe timpul anului să vii cu 0,9. Şi trecuseră in PNRR filozofii de dreapta, atunci, coaliția aia mare de opt luni de zile, că vom avea venituri suplimentare de 2,4% parcă din PIB. In schimb, eu am mărit deja, adică, am venit cu venituri suplimentare, prin ANAF, am o creștere la inceput de TVA de 17%, am o scădere la evaziunea fiscală şi am acoperit două puncte procentuale, m-am dus cred că la 29,6. Şi atunci au ințeles acest lucru, le-am arătat scriptic: uitați că am reușit, voi continua sistemul de digitalizare a ANAF-ului și nu are rost să mergem la 2, fiindcă asta ar aduce impozite noi, și am negociat să mergem la 1,1, in ritmul de implementare, că sunt niște module la ANAF, inclusiv softul de risc. Prin procedura de implementare și digitalizare a acestor module automat va duce, cum a dus la 2,6 - 2,9 mărire, va duce și la 1,1 puncte procentuale.
Reporter: Domnule premier, săptămana viitoare va avea loc acea reuniune interministerială de la Budapesta. Ințelegem că Austria ar urma să iși ridice veto-ul. Vom intra in Schengen de la 1 ianuarie, Schengen terestru?
Marcel Ciolacu: Da. Spun lucrul acesta de şase luni. Urmează in perioada următoare să am discuții aplicate și la Bruxelles, și in Austria, și in Ungaria. Mai mult ca sigur, anul acesta, dar iarăși, vă rog frumos să mă credeți, anul acesta Romania va intra in Schengen terestru. Nu plec din funcția de prim-ministru pană nu intrăm Schengen. Și voi fi nevoit să plec, așa că trebuie să rezolv problema.
Reporter: La Bruxelles veți avea o intalnire și cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO. Ce subiecte aveți pe agenda discuțiilor?
Marcel Ciolacu: Securitatea Romaniei și Romania este membră a NATO, e normal, e secretarul general al NATO. Suntem totuși cu un război, avem securitatea Mării Negre, intărirea flancului estic, avem piloții ucraineni pe care ii instruim alături de piloții romani pentru F16. Deci, avem cele mai multe trupe multinaţionale dislocate pe teritoriul Romaniei. Chiar am subiecte multe cu domnul Rutte.
Reporter: Referitor la amnistia fiscală, știți cam cați bani au intrat pană acum in urma acestei măsuri?
Marcel Ciolacu: La ultima ședință de guvern am cerut un raport detaliat, erau vreo 3,6, dar erau şi cu plăți care erau la termen, era vreun miliard și ceva din restanțe, așa, dar aveau foarte multe de procesat și o să vedem cum găsim... cererile erau vreo 60.000 de cereri neprocesate incă.
Reporter: Incă vă așteptați la vreo 6 miliarde.
Marcel Ciolacu: 6 miliarde plus impozitele care erau de plată, părerea mea e că o să depășim. In sfarșit, un proiect iarăși care a fost că va fi un dezastru, un proiect bun.
Reporter: Ce v-au semnalat oamenii de afaceri din Prahova, ați avut o discuție destul de lungă?
Marcel Ciolacu: Stabilitate toată lumea vrea stabilitate, predictibilitate și sustenabilitate a sistemului. Şi chiar a fost un dialog cat se poate de macroeconomic și microeconomic, și viziunea pe care o avem noi. Romania are nevoie de stabilitate politică. Va trece această campanie. Oricum nu se vorbește in această campanie nimic despre economie. Continuăm acest șir de atacuri și de parazitare a acestei campanii, din care eu sper, totuși, ca romanii să vină la vot, cu toată lehamitea pe care o lasă acest stil de campanie dus pentru cea mai inaltă funcție in statul roman. Mulțumesc mult.
Reporter: Veți participa la dezbatere in turul doi?
Marcel Ciolacu: Presupun că da.


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro