Alocuțiunea susținută de premierul Marcel Ciolacu la intalnirea cu reprezentanții comunității romanești din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord
Marcel Ciolacu: Preasfinția voastră, vreau să vă mulțumesc in numele meu și al colegilor mei - doamna ministru de externe, domnul ministru al apărării, domnul europarlamentar și, nu ultimul rand, domnul Olinici și doamna ambasador, pe care, cu certitudine, o cunoașteți foarte bine.
Aș fi dorit mult să mă adresez astăzi dumneavoastră ca roman. Ca roman simplu cred că mi-ar fi fost mult mai ușor. Aș fi povestit cum in anul 1991 am vrut să răman la Londra, să răman in diaspora, dar eu nu am reușit. Dvs. ați reușit acest lucru. Fratele meu l-a reușit, a locuit vreo 15 ani in Germania impreună cu familia. Aș fi dorit să impărtășesc bucuria că, in sfarșit, statul roman se implică și statul roman a ințeles că identitatea și valorile nu le poți conserva și fără să fie o legătură clară intre comunitate, biserică și tradițiile noastre. Am nenorocul să mă adresez dvs. ca prim-ministru, ca reprezentant al statului, după foarte, foarte mulți ani de zile in care abordarea a fost una greșită, in care măsurile pe care trebuia să le ia statul astfel incat astăzi să nu fiu in fața reprezentanților celei mai mari comunități de romani din afara țării, cred că, doamna ministru, după Republica Moldova, cu toate că eu cred că in acest moment am depășit și Republica Moldova.
Este nepermis, după ceea ce s-a intamplat in primii ani și am văzut cat de mulți romani pleacă, este nepermis ca după aproape 30 de ani să incepem să avem o dezvoltare uniformă a Romaniei, să incepem să facem autostrăzi și in Moldova și in sudul Romaniei, pentru prima oară să vorbim de trecerea Carpaților din Moldova spre centrul țării, iarăși, să vorbim despre Comarnic-Brașov și să legăm pană la urmă zonele istorice, avand in continuare şi marea provocare de a lega Romania de Republica Moldova, de Basarabia.
Pentru prima oară cand statul a ințeles că trebuie să investească in invățămantul dual, să investească in sănătate, pentru că altfel nu avem nicio șansă. Să reușim să vă lămurim de a reveni cat mai mulți acasă. Este evident că este un proces de lungă durată, fiindcă fiecare dintre dumneavoastră poate la inceput v-ați părăsit copiii in Romania, intre timp v-ați adus copiii in Marea Britanie. Ar fi culmea acum să plecați, să lăsați copiii intr-o țară străină și dumneavoastră să vă intoarceți acasă.
Deci, lucrurile sunt foarte complexe. Și atunci trebuie să găsim - și vă anunț cu o făramă de bucurie - faptul că e primul an cand au venit mai mulți romani in Romania decat au plecat. Trebuie să găsim acel liant și acel mijloc care să ne facă viața mai frumoasă, să fim mai mandri și mai utili pentru noi, pentru familiile noastre și pentru țara noastră. Investițiile trebuie continuate de stat așa cum le face in Romania, trebuie să inceapă să investească și in țările unde sunt aceste comunități mari de romani.
Automat, trebuie statul să vină cu programe, nu pe termen scurt, pe termen mediu pentru cei care doresc să se intoarcă in țară, de la scutiri de impozite pană la facilități pentru a-și deschide o afacere şi, mai ales, trebuie să găsim resursa pentru copiii noștri cei mai valoroși, care termină şi au posibilitatea de a continua facultăți de renume in străinătate, mai ales că legislația din Marea Britanie s-a schimbat, statul să vină cu bursele pentru a ține copiii in acele universități de elită și să găsească calea pentru a-i lămuri să revină in Romania.
Am pierdut mult prea mult timp și am vorbit mult prea mult despre aceste lucruri fără să facem nimic. Dar indiferent - știm cu toții că suntem intr-o perioadă de campanie electorală - indiferent cum o să-l numească pe viitorul președinte, indiferent cine va fi viitorul președinte, eu nu imi mai doresc - și acum vă vorbesc din punctul de vedere a unui roman - eu nu mai imi doresc un președinte nici de stanga, nici de dreapta. Nu știu, nu aș mai face niciodată o diferență neapărat de religie, eu imi doresc un președinte care să nu mai impartă romanii in buni și răi, de la oraș sau de la sat, din Romania sau din diaspora. Imi doresc un președinte care in sfarșit să unească, fiindcă aceasta abordare, care a fost și in interiorul țării, mai ales in ultimii 20 de ani, cumva se regăsește și in diaspora, cumva se regăsește și in comunitatea dumneavoastră.
Imi spunea doamna ambasador că sunt in acest moment sectoare din Londra unde limba principală este limba romană. Cumva dacă acele comunități s-ar uni ar fi decidente cel puțin in zona administrativ-locală. Cumva ne-am construit prea mult in ură, am uitat de fapt că suntem creștini și care esența creștinătății, dar eu cred că, cu voia lui Dumnezeu, de această dată vom găsit calea care să ne unească, nu să continue să ne dezbine. Și nu sunt acea persoană care caută cumva vinovații. Vinovații sunt fără vină și știe mai bine fiecare ce a făcut și ce ar fi putut face. Părerea mea este să găsim ce avem de făcut de acum incolo.
Mulțumesc mult incă o dată și scuzați-mi emoția și jena in acest moment de a mă adresa dumneavoastră!
Sursa: Guvernul României