***
Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu și de ministrul agriculturii, Florin Barbu, după intalnirea de lucru de la Ministerul Agriculturii
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Am inceput săptămana aceasta, cum era normal, cu Ministerul de Finanțe. Astăzi am venit la Ministerul Agriculturii și am avut o discuție cu intreaga echipă a ministerului și cu domnul ministru. Știm cu toții că anul trecut și din cauza provocărilor care au existat mai ales in urma războiului din Ucraina, Ministerul Agriculturii a avut cel mai mare buget de la Revoluție incoace, aproximativ 2% din PIB. Anul acesta, Ministerul Agriculturii a rămas cu un buget mult mai mare față de cum era obișnuit, dar, așa cum era normal, am vrut să mă asigur, impreună cu domnul ministru, că toate proiectele incepute anul trecut - și sunt proiecte in valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro in acest moment, in toate sectoarele in dezvoltare - vor fi continuate, și chiar și reducerea de 5% a anvelopei pentru salarii, dacă ministerul se incadrează, lucru pe care mi l-a confirmat, că nu este nicio problemă; cu toate că, prin ordonanța de urgență privind reorganizarea, in Parlamentul Romaniei a fost prorogat termenul de aplicare cu un an de zile; prin această măsură s-ar fi redus numărul ordonatorilor de credite, parcă, cu 69, lucru care, pană la urmă, se va intampla, cu toate că a existat această prorogare de termen. Normal că am pornit de la structura deficitului comercial, in continuare avem un deficit comercial de aproximativ 3 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, in continuare, Romania exportă foarte multă materie primă și importă materie procesată și produse procesate. Săptămana viitoare, impreună cu domnul secretar de stat Botănoiu și cu echipa de la minister, vom face o analiză punctuală pe deficit, astfel incat să vedem unde mai trebuie să intervenim cu programe, pentru a scădea acest deficit cat mai mult și anul viitor, după o scădere avută in anul 2024.
Mai există o problemă: accesul producătorilor romani la marile lanțuri de magazine, la retaileri. Domnul ministru o să inceapă iarăși, de săptămana viitoare, o discuție cu toți retailerii din Romania pe acest domeniu. Știm cu toții că mai avem incă o plafonare pană in iunie, parcă, pană in 30 iunie și cred că este normal să incepem acest demers din timp, dar și cu accesul cat mai mare a producătorilor romani la marile lanțuri de desfacere. O să scoatem toată legislația europeană și o să facem o comparație. O să ne uităm, iarăși, pe directivă, astfel incat, concurențial, romanii, cum este și normal, să fie avantajați. Știm cu toții că unul dintre deficitele cele mai mari este la carnea de porc, la carnea de pasăre, deja, am ajuns la 146%. Devenim unul dintre cei mai importanți exportatori. Am vorbit și despre menținerea sistemului de licențiere pentru importurile din Ucraina, pe toate gamele pe care le-am prins. O să continuăm această politică țintită, astfel incat să reducem deficitul comercial și romanii să aibă acces la cat mai multe produse romanești, produse și procesate in Romania, nu numai ambalate de marii retaileri in Romania, unde, iarăși, este un fenomen, in care se importă vrac și doar se ambalează in Romania, ceea ce duce la un sistem concurențial neloial față de procesatorii din Romania. Sunt ferm convins că și domnul ministru va răspunde la orice intrebare. Mă bucur mult că decizia de anul trecut, de a avea acces la fondul de modernizare și de a crea o independență fermelor in zona energetică, este unul dintre proiectele de succes ale ministerului. Vom avea, din nou, o discuție cu ministrul energiei astfel incat acest proiect să fie extins și in perioada următoare, mai ales că este din fonduri europene. Bugetul Ministerului Agriculturii a avut anul trecut o componentă de 71% din fonduri europene, acuma e mai indrăzneață, de 78%. Vă rog! Vă stăm la dispoziție cu orice intrebare. L-aş lăsa pe domnul ministru, să facă și dansul o prezentare inainte de intrebări.
Florin Barbu: Mulțumesc, domnule prim-ministru! Mulțumim pentru vizita la Ministerul Agriculturii! In primul rand, vreau să vă mulțumesc eu, ca ministru al agriculturii, in numele colegilor, in numele fermierilor, pentru anul greu prin care am trecut in anul 2024, pentru sprijinul pe care dumneavoastră și Guvernul Romaniei l-a dat pentru agricultura din Romania cu un buget fără precedent și istoric in ultimii 30 de ani. In continuare, domnule prim-ministru, vreau să vă asigur că toate proiectele de investiții, așa cum spuneați și dumneavoastră, de 3,5 miliarde de euro, la Ministerul Agriculturii vor continua. Bugetul pentru anul 2025 este unul care acoperă necesitatea și in continuare sunt sigur că, in următorii 3 ani, Romania, cu cei 1,5 miliarde de euro procesare in Romania - vorbim de fonduri europene, dar și de Programul Investalim -, va deveni cel mai important jucător din sud-estul Europei. Sunt foarte multe proiecte și pe partea de zootehnie. Vorbim de porc-pasăre. Vor continua aceste proiecte. Anul acesta vom produce undeva la 1,5 milioane de purcei in plus pe fermele pe care le-am inceput in anul 2023. Sunt peste 80 de milioane de pui produși in Romania, in sectorul avicol, dar am dezvoltat și celelalte sectoare prin fonduri europene. De aceea, aveți toată asigurarea că Ministerul Agriculturii iși va face treaba. Ministerul Agriculturii va sta intr-o comunicare permanentă cu toate asociațiile de producător din Romania și cred că, in următorii trei ani, balanța comercială, așa cum ați spus și dumneavoastră, unde este deficitară, va fi rezolvată cu aceste proiecte importante pentru fermieri, dar și pentru romani, pentru a avea acces la alimente romanești. Vă mulțumesc!
Marcel Ciolacu: Romania are o siguranță alimentară in acest moment, fără nicio discuție. La 1,6 milioane de hectare irigate şi cu un potențial anul acesta de 2 - 2,2 milioane de hectare - cam aici ne și incadrăm ca eficiență economică pentru mărirea zonei irigate- Romania nu are nicio problemă in ceea ce privește siguranța alimentară, intr-un context geopolitic și intr-un context de securitate foarte complex. Un lucru foarte important de specificat.
Reporter: Domnule premier, ați vorbit despre securitate și aș vrea să vă intreb și despre drona rusească care a explodat in afara localității Plaur. Spuneați că ați fost informat aseară. Ce măsuri suplimentare s-au luat? Sunt motive de ingrijorare?
Marcel Ciolacu: Nu a fost nicio problemă in ceea ce privește siguranța romanilor. Direcția acestei drone a fost știută in jurul unei ore, 1:55. Au fost ridicate și avioanele F16. Nu a fost nici cea mai mică problemă. A fost monitorizată cu mult timp inainte de intra pe teritoriul Romaniei și am văzut că și Ministerul Apărării a transmis un comunicat și a specificat acest lucru. Romania nu a fost pusă in pericol niciun moment. Mai mult ca sigur, după expertize se va constata faptul că ea fusese lovită de artileria ucraineană.
Reporter: Aș vrea să faceți o precizare cu privire la deputatul PSD Victor Ponta și consilierul dumneavoastră onorific.
Marcel Ciolacu: Am o singură rugăminte. Vă răspund la orice fel de intrebare care ține de Ministerul Agriculturii și de activitatea Guvernului Romaniei. Pentru orice fel de intrebare politică vă stau la dispoziție marți, la partid, inainte de Consiliul Politic Național.
Reporter: Aș vrea totuși să imi permiteți, pentru că e foarte important.
Marcel Ciolacu: Vă permit orice.
Reporter: Romanii sunt indemnați să semneze o scrisoare către Donald Trump in care să conteste, să-i semnaleze președintelui anularea turului doi.
Marcel Ciolacu: Guvernul Romaniei nu este implicat in acest demers.
Reporter: Va mai rămane consilierul dumneavoastră onorific domnul Ponta?
Marcel Ciolacu: Domnul Ponta a solicitat acest lucru? Să semnăm o scrisoare către Donald Trump?
Reporter: Da. Este un apel făcut recent...
Marcel Ciolacu: Marți vă răspund cu cea mai mare plăcere.
Reporter: O să fie in SUA domnul Ponta marți, pentru că luni pleacă acolo, să depună această scrisoare.
Marcel Ciolacu: E programul dansului, nu-i fac eu programul domnului Ponta. Eu o să vă răspund marți la această intrebare.
Reporter: Mulțumesc.
Marcel Ciolacu: Dacă există un fel de instigare asupra ordinii publice a Romaniei, categoric, domnul Ponta n-o să mai fie consilier onorific. Dar nu am văzut un astfel de demers, momentan. Categoric, domnul Ponta n-o să mai fie consilier onorific. N-am văzut un astfel de demers momentan.
Reporter: Domnule Barbu, o intrebare pentru dumneavoastră: acest deficit comercial pe care il avem a crescut anul trecut cu aproape 3%. Aș vrea să vă intreb cam care ar fi primele măsuri. De exemplu, am văzut: carnea de porc și branza sunt alimentele cele mai des importate de romani. Aveți niște obiective țintite aici?
Florin Barbu: Obiectivele le-am avut incă din 2023, cand am deschis ferme in Romania. Și, deja, peste 60% din aceste ferme sunt populate, in reproducție. Și v-am spus că, in anul 2025, Romania va mai produce incă 1,5 milioane de purcei, implicit introduși in fermele de porc gras din Romania, 1,5 milioane de porci. Și in sectorul zootehnic, dacă vorbim de lactate, avem un program pentru dezvoltare, atat pe fonduri europene, cat și pe buget de stat, pentru dezvoltarea de ferme pentru vaca de lapte, astfel incat deficitul pe care il avem este de 50.000 de juninci, astfel incat să acoperim gradul de autosuficiență in următorii trei ani și pe partea de lactate, lapte, branză și alte categorii de produse pe bază de lapte.
Reporter: Bună ziua, domnule premier. In ceea ce privește acele ajutoare one-off pentru pensionari, cand veți stabili ce sumă vor primi și dacă există posibilitatea să mergeți pe acel mecanism din 2023, adică să fie luate in calcul veniturile de pană in 3.000 de lei și in funcție de asta oamenii să primească /.../ ?
Marcel Ciolacu: In acest moment, Ministerul de Finanțe va spune anvelopa cu care ne incadrăm pentru acest one-off și impreună cu ministrul muncii vor veni cu propunerile, astfel incat cei care beneficiază să fie cei cu pensii mici și pensii medii. Și, la fel cum am spus și la Ministerul de Finanțe, urmand ca, in funcție de execuția bugetară, să vedem dacă se pot indexa pensiile cu data de 1 septembrie. Din punctul meu de vedere, vom vedea in funcție de veniturile și colectarea prognozată atat de Ministerul de Finanțe, cat și de ANAF. Cifrele nu arată atat de dezastruos cum au fost prezentate, dar cel mai și cel mai important este faptul că trebuie să ne incadrăm in ținta de 7% deficitul comercial, astfel incat să respectăm ritmul in toți cei șapte ani. Romania, repet, are nevoie de o reformă administrativ-teritorială și Romania are nevoie de o reformă a sistemului bugetar. Romania are nevoie de o reformă structurală. Chiar dacă noi, anul trecut, am creat cadrul legislativ, am incercat să diminuăm numărul de ordonatori de credite, Romania fiind pe primul loc in toată Europa, și vom continua această scădere. De exemplu, in acest moment, Ministerul Agriculturii avea șase secretari de stat. La Ministerul Agriculturii vor rămane trei secretari de stat. Deci, plecăm piramidal, dar de această dată din varf către bază, ca exemplu de bună practică și vom continua tot acest /.../ . Altfel, sistemul bugetar va crăpa și vom intra intr-o zonă pe care nimeni nu și-o dorește. Mi-am asumat acest lucru și-l voi pune in aplicare.
Reporter: Legat de o posibilă indexare din septembrie, spunea președintele Consiliului Fiscal că ar fi o fantezie in acest moment acest lucru, pentru că deficitul e mare.
Marcel Ciolacu: Pentru că nu avem incă absolut nicio cifră, nu avem nicio execuție bugetară ca să vedem dacă ne permitem sau nu. Important este că, ceea ce am promis inainte de vot in Parlament, ne-am ținut de promisiuni. Faptul că vom veni și vom majora pensiile pentru pensionarii cu venituri mici și medii. Este, intr-un fel, și incorect să vii cu o indexare, mai ales, de exemplu, la pensiile speciale, social vorbind, ca echitate socială.
Reporter: Domnule ministru, legat de plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază, știm că ați trimis 12 categorii de produse pentru analiză la Consiliul Concurenței, pentru a vedea care este diferența pe adaosul comercial. Ce măsuri veți lua dacă veți constata că produsele care vin din import au un adaos mult mai mare și dacă veți reveni la acel act normativ pentru a plafona adaosurile pentru toate produsele procesate la noi?
Florin Barbu: In primul rand, pană pe 30 iunie, avem plafonarea adaosului comercial la 17 categorii de produse. In paralel, am constituit la Ministerul Agriculturii, prin ordin de ministru, Comitetul de monitorizare, din care face parte Ministerul Agriculturii, Consiliul Concurenței, ANAF. Am solicitat către industrie 12 categorii de produse. Le-am dat in analiză Consiliului Concurenței, pentru că aceștia au raportările și datele corecte venite de la magazinele de retail din Romania. Așteptăm aceste informații și, in funcție de adaosurile comerciale practicate pentru produsele romanești sau pentru cele care vin din import, sigur că vom lua o decizie, pentru că așa este corect intr-un stat ca toată lumea să fie egală, iar practicile comerciale neloiale in Romania să dispară.
Reporter: Bună ziua, domnule prim-ministru. Referitor la activitatea Guvernului, in ordonanța de urgență pe care ați adoptat-o ieri există un articol care limitează programul de vot pentru romanii din diaspora, in special pentru romanii din vestul Europei și din Statele Unite ale Americii. Există partide și lideri din opoziție care vă acuză că ați introdus acest articol pentru a pedepsi cumva romanii din diaspora care, la ultimele alegeri, au votat majoritar impotriva partidelor tradiționale. De ce a fost modificată, acum, legislația?
Florin Barbu: Suntem cu toții liberi să spunem tot ceea ce dorim. E normal ca liderii opoziției să critice puterea. Așa funcționează democrația. In al doilea rand, Guvernul Romaniei, eu sunt prim-ministru, nu sunt inițiatorul acestei măsuri. Inițiatorul a fost AEP-ul și Ministerul de Interne. Știm cu toții că romanii din diaspora au drept de vot timp de trei zile, in comparație cu romanii din Romania, din cauza distanțelor mari. Știți la fel de bine că, cel puțin la ultimele alegeri, s-a dublat numărul de secții de vot, incercandu-se ca romanii să nu se deplaseze mai mult de 10-20 km de secția de vot. Deci, statul roman a făcut niște eforturi suplimentare, corecte și necesare, ca romanii din diaspora să poată vota. Niciunde in această lume, in momentul in care in țara in care se desfășoară scrutinul, respectiv in speța noastră - Romania, se inchide procesul de votare, procesul de votare nu mai continuă in alt stat. Nu există in acest moment un exemplu pe care să mi-l arătați. Asta a fost justificarea pe care am primit-o eu. Nu m-am răzbunat pe nimeni și nu am de ce să mă răzbun.
Reporter: Dar de ce intervine acum această modificare, cu trei luni inainte de alegeri, fără o dezbatere publică?
Marcel Ciolacu: Vă rog, este un lucru care nu se mai intamplă nicăieri in lume. Mai mult, Romania are o excepție care nu există in niciun alt stat democratic, ca cetățenii, in această speță, cetățenii romani, să voteze trei zile in afacerea țării, iar in Romania să voteze o singură zi. Democratic este atunci cand se inchide ora de vot in țara unde sunt alegerile, in acel moment se inchide votul peste tot. Nu este o răzbunare. Eu nu sunt un om răzbunător. Cum bine mă cunoașteți. Că poate fi interpretată de către opoziție ca un astfel de demers, e normal, e dreptul opoziției să spună. Dar și eu, și dumneavoastră știți că așa este corect, fiindcă așa funcționează democrația, dacă vrem s-o respectăm.
Reporter: Ințeleg de aici că, in viziunea Guvernului, romanii din diaspora ar fi influențați de momentul in care află rezultatele din țară?
Marcel Ciolacu: Nu, să ințelegeți că acest moment normativ a fost inițiat de către AEP, asumat și avizat de Ministerul Justiției și Ministerul de Interne, iar justificarea a fost lucrurile pe care vi le-am spus eu.
Reporter: In aceeași ordonanță de urgență, domnule prim-ministru, există un alt articol controversat și există deja acuzații din partea unor ONG-uri referitor la acel articol care definește materialele politice publicitare. Sunt ONG-uri care spun că acest articol este cel puțin interpretabil, și că ar putea duce la amenzi pentru o simplă postare pe Facebook. De exemplu, un roman care ar indemna populația să aleagă un anumit candidat. Vor ajunge romanii să fie amendați pentru postări pe Facebook?
Marcel Ciolacu: Nu există așa ceva. E o interpretare excesivă. Nu există așa ceva.
Reporter: Deci garantați ca prim-ministru că nu se va ajunge in acest scenariu?
Marcel Ciolacu: Vă spun că nu există așa ceva. Dar trebuie cumva să invățăm din greșelile trecutului. Știm cu toții ce s-a intamplat data trecută pe social media și cum a existat un abuz. Părerea mea, cea mai mare problemă a fost faptul că AEP-ul a avertizat că un anumit candidat nu este blocat și are incă acces la anumiți algoritmi. Restul, toți ceilalți candidați, au fost blocați. Și cel care gestiona acea platformă, TikTok-ul, in speță, nu a luat nicio măsură in timp real. Mie acolo mi se pare că, venind cu 5% pe cifra de afaceri, o amendă in cazul in care intr-un termen rezonabil se solicită acest lucru, trebuie să fie imediat aplicată, mi se pare cea mai importantă modificare. Nu cred că va fi vreodată cineva amendat. Totuși, sunt unul dintre apărătorii democrației, deoarece, in comparație cu dumneavoastră, eu am trăit și sub comunism și nu vreau să mă intorc acolo. Și știți la fel de bine, sunt unii care, am spus explicit, că este exclus ca in Romania să se interzică TikTok sau altfel de platforme social media, pentru că s-a intamplat un anumit lucru la alegeri.
Reporter: O ultimă intrebare, dacă imi permiteți, referitor la această amendă de pană la 5% din cifra de afaceri. Aceste companii despre care vorbim au cifra de afaceri globală, nu in țara noastră. Chiar credeți că statul roman poate amenda, de pildă, compania lui Elon Musk sau Meta, deținută de Mark Zuckerberg, cu miliarde de euro?
Marcel Ciolacu: Da. Dacă avem legislație, da.
Reporter: Doar că aceste companii nu sunt obligate să respecte legislația locală.
Marcel Ciolacu: Veți vedea că am inceput toate demersurile și din Ministerul de Externe și către Comisie. Știți foarte bine că a fost, in ceea ce privește alegerile din Romania, a fost o anchetă la nivelul Comisiei Europene.
Reporter: Mulțumesc.
Reporter: Bună ziua, domnule prim-ministru, aș vrea să vă intreb, pentru că s-a tot vorbit in ultima perioadă despre reducerea cheltuielilor, cum vedeți dumneavoastră faptul că un director de la Romsilva poate să ia la pensionare pană la 10 salarii, așa cum a declarat domnul Bolojan, sau chiar 20 de salarii, așa cum ne-a spus nouă domnul ministru al mediului?
Marcel Ciolacu: Au prevăzut aceste lucruri in contractul colectiv de muncă. In acest moment, la nivelul Guvernului, pe o decizie avută in cadrul coaliției de guvernare, toate contractele de mandat, toate contractele colective de muncă care exced legii, facem o analiză pe absolut toate, unde vom veni și cu o intervenţie. Este in aceeași speță și acea diferență de venituri in consiliile de administrați; se va veni cu o regulă foarte clară și se vor limita aceste sume.
Reporter: Vreau să vă revin un pic la subiectul pensiilor. Cu ajutoarele, in trecut, pensia maximă pentru care erau acordate aceste ajutoare era de 3.000 de lei. Pragul va rămane același in cazul in care...
Marcel Ciolacu: In funcție de anvelopă, impreună cu Ministerul Muncii, o să vină cu o propunere, de pană in 3.000 lei, oricum știm cu toții că am venit și cu excepția de plată a 10% la CASS.
Reporter: Și o ultimă intrebare pentru domnul ministru. Ați văzut ce se intamplă in Constanța cu pesta porcină și aș vrea să vă intreb, in cazul in care avem un focar confirmat, de ce trebuie omorați toți porcii, inclusiv cei care nu sunt bolnavi?
Florin Barbu: Ca ministru al agriculturii, mă interesează partea de zootehnie. Partea de zootehnie cade in sarcina ANSVSA. Dar, din discuțiile pe care le-am avut cu președintele ANSVSA, nu se mai ia decizia de a ucide toți acești porci. Se ia pe fiecare sector in parte. Dacă intr-o unitate de producție avem 15 unități de ingrășare, se limitează pe primele două, se incearcă să se stea 30 de zile in carantină și dacă se salvează celelalte unități de ingrășare, nu trebuie sacrificați toți porcii. Decizia este luată, s-a făcut această practică, am făcut-o impreună cu președintele ANSVSA și a avut succes in zona Timișoarei. Mulțumesc.
Reporter: In acest moment, in stradă, sunt foarte mulți polițiști, dar și foști militari care protestează față de măsurile ce au fost adoptate la inceputul anului; sunt ecele măsuri prin care nu li se mai plătesc orele suplimentare.
Marcel Ciolacu: Este vorba despre orele suplimentare de sambătă și duminică. Am avut o discuție cu domnul ministru de interne, care a avut discuția cu liderii de sindicat și am zis foarte clar că vom veni cu această excepție in Parlament, după data de 3 februarie. Este o prioritate a Parlamentului, la fel ca și legea bugetului.
Reporter: Pană atunci vor mai exista discuții intre dumneavoastră și sindicate?
Marcel Ciolacu: Și astăzi, șeful cancelariei va avea o intalnire cu protestatarii. Data trecută cand s-au făcut măririle, am avut o estimare pe tot ce inseamnă ordine publică de un efort bugetar de 1,3 miliarde, iar efortul bugetar a fost de 6,2 miliarde, deci s-a venit cu această măsură in ordonanța Trenuleț. Cu adevărat, vom veni și vom /relua/ lucrurile pentru sambete și duminici, pentru că nu avem de unde să acoperim, ca forță umană, această perioadă și este corectă abordarea.
Reporter: Dar nu vă temeți că aceste proteste ar putea provoca instabilitate in momentul de față?
Marcel Ciolacu: Nu, suntem un stat democratic, se fac proteste, există dialog. Imi pare rău că se mai fac proteste, pentru că, la nivelul coaliției și la nivelul Guvernului, după discuțiile avute cu ministrul de interne, lucrurile s-au lămurit.
Reporter: Și o altă intrebare legată de acea reformă administrativă-teritorială, spunea recent liderul UDMR, Kelemen Hunor, că ar fi mai bine ca, inainte să fie implementat o astfel de măsură, să existe un referendum local astfel incat cetățenii să spună cu exactitate dacă iși doresc sau nu.
Marcel Ciolacu: Părerea mea e că durează prea mult. Este cazul să luăm decizii și să ne asumăm, ca oameni politici și oameni de stat, decizii. Am vorbit cu domnul Kelemen Hunor și am fost amandoi de acord că nu trebuie o abordare paușală. Domne, sub 5.000 de locuitori nu mai există nicio localitate ca și reprezentare de primărie. In primul rand, ați văzut că am integrat și UNCJR-ul, și AMR-ul, și orașele, și comunele cu reprezentanți de la toți, facem o comisie. Noi am pornit la Partidul Social Democrat, deci se lucrează.
Reporter: Există o estimare de timp?
Marcel Ciolacu: Unde vom discuta punctual. Romania are nevoie de o reformă administrativ-teritorială. Dacă vrem să găsim in continuare justificări pentru a nu o face, sunt ferm convins că vom găsi. Eu vă spun că mi-o asum cu toate riscurile. Nu mai putem continua așa. Nu mai putem ca statul să investească in școli, unde sunt doi elevi, pentru că nu se face nici invățămant și sunt și cheltuieli. Nu putem ca o primărie care are 500 de locuitori să aibă serviciu pentru achiziții publice. Acel lucru trebuie regandit. Se fac la nivelul Consiliului Județean, se fac la nivelul primului oraș. Am investit foarte mult in microbuze și in transportul școlar, unde este este un efort foarte mare de la bugetul de stat. Vrem, totuși, și o calitate şi in zona de educație, și in zona de sănătate. Nu mai putem să ne batem joc de banul public, in funcție de cum credem noi că este bine. Alte state au făcut acest lucru mai devreme, cand au venit fondurile europene, astfel incat să acceseze fondurile mult mai ușor cu trei proiecte, noi am mers cu 10.000 de proiecte și am văzut că ne-a costat, că am avut și execuții de 54%. Am ajuns acum la execuții de 97%. Romania trebuie să aibă o reformă administrativ-teritorială.
Reporter: Şi ar fi nevoie de modificarea Constituției?
Marcel Ciolacu: Nu!
Reporter: Mulțumesc!
Reporter: Bună ziua! O completare la intrebarea pe care a avut-o colega mea mai devreme legată de polițiști. Dacă veți face o astfel de excepție pentru polițiști, care este garanția că nu vor veni și alți bugetari care să solicite astfel de excepţii?
Marcel Ciolacu: Nu, este o excepţie pe ordine publică. Atat!
Reporter: Deci, in cazul in care vor fi solicitări din partea altor...
Marcel Ciolacu: Este o excepţie pe ordine publică.
Reporter: Legat de căminele...
Marcel Ciolacu: Nu cred că in agricultură au nevoie sambăta și duminica de...
Reporter: Legat de căminele in care au fost găsiți acei copii cu dizabilități tratați in condiții inumane, in momentul in care s-au făcut investigații legate de căminele groazei, dumneavoastră ați spus că va fi o legislație mult mai dură, controale, controale.
Marcel Ciolacu: Şi este.
Reporter: Voiam să vă intreb de ce ajungem, la nu foarte mult timp, in aceeași situație, in contextul in care Centrul de Resurse Juridice... Ați spus că din nou...
Marcel Ciolacu: Haideţi să nu confundăm un lucru generalizat, ce se intampla la un moment dat, cu anumite excepții. Incă aștept de la ministra muncii analiza intreagă. Vedeți că nu toate sunt in subordinea directă a Guvernului, sunt in subordinea autorităților locale, cum e și cazul in speță, din cate știu.
Reporter: Şi la acel moment ați luat decizii cu privire la autoritățile locale care s-au implicat.
Marcel Ciolacu: Am luat. Ştiu, nu e nicio problemă. Marcel Ciolacu este vinovat de tot, pentru că este primul ministru al Romaniei.
Reporter: Eu nu am spus asta. Eu v-am intrebat dumneavoastră cum vedeţi situaţia.
Marcel Ciolacu: Accept acest lucru. Cand accepți o funcție, o accepți și cu bune, și cu rele. Pe alea bune nu le-am descoperit incă, dar o să le mai caut. Dar aici este vorba de un caz care ține de autoritățile locale. Eu aștept in continuare de la Ministerul Muncii informarea detaliată. Mi-a solicitat doamna ministru două-trei zile, ca să avem tabloul intreg și sunt ferm convins că doamna ministru vă va informa detaliat de ceea ce s-a intamplat.
Reporter: Legat de salariile de la /AMEPIP/, o instituție care este in subordinea Secretariatului General al Guvernului, in contextul in care vorbim despre reducerea cheltuielilor, acești angajați știm că au plus 50% salariu, pe grilă, intr-adevăr, pentru că lucrează pe fonduri europene, dar ințelegem că au și un spor de condiții vătămătoare. Este justificat acest spor?
Marcel Ciolacu: Imi cer scuze. Nu cunosc acest lucru, dar o să mă informez.
Reporter: Deci nu știați de acest spor? Este cerut de președintele AMEPIP. Tocmai de dumnealui.
Marcel Ciolacu: Știți că, in acest moment, avem un demers...; toți foștii șefi și-au dat demisia. N-am nicio problemă, dacă vreți să desființăm la televizor AMEPIP, in schimb vom plăti...
Reporter: Este o instituție in subordinea SGG-ului. De aceea vă intreb.
Marcel Ciolacu: Aștept și eu să am un secretar general, fiindcă incă am un secretar general adjunct interimar. Ieri, in ședința de Guvern, am avut discuția in ceea ce privește AMEPIP cu secretarul general adjunct, care a ținut locul secretarului general al Guvernului, care, veți vedea săptămana viitoare...; și am decis că așteptăm oricum să vină noul secretar general, ca să continuăm, cu termene foarte clare, pană cand se termină selecția noii conduceri, astfel incat să ne incadrăm in solicitările de la cererea de plată Numărul trei.
Reporter: Dacă ați putea să-mi răspundeți, totuși, in cazul in care acest spor de condiții vătămătoare, care inţelegem că este 15%...
Marcel Ciolacu: Lăsaţi-mă să văd despre ce este vorba și o să vă răspund.
Reporter: Dar aceste sporuri sunt justificate, in contextul in care incercăm să reducem cheltuielile...?
Marcel Ciolacu: Lăsaţi-mă să văd despre ce este vorba. Nu mă pot exprima pe un lucru pe care nu-l cunosc. Mi-e foarte greu să știu contractele colective de muncă sau contractele de muncă la toate instituțiile subordonate. Ce v-am spus este faptul că prima analiză și prima restructurare și reorganizare o să o fac la secretariatul general al Guvernului și la personalul Guvernului Romaniei. Normal, imi aștept să pun un secretar general al Guvernului, ca să vin in fața dumneavoastră cu ceea ce am promis și in fața romanilor.
Reporter: Bună ziua, domnule premier. La inceputul anului ați cerut companiilor un moratoriu de șase luni in care să nu crească prețurile in solidaritate față de... ?
Marcel Ciolacu: Nici nu e justificat, fiindcă eu nu am văzut să fie scumpiri nici la gaze, nici la energie, nici la benzină, nici la motorină. Dimpotrivă, noi am continuat să ajutăm și transportatorii și nici n-am văzut vreo creștere la cursul valutar, ca să justifice sau o penurie de un anumit produs.
Reporter: Ați primit un feedback din partea companiilor pană acum?
Marcel Ciolacu: Am o analiză in ceea ce privește prețurile. Sunt intr-o zonă rezonabilă in acest moment. Dacă nu, și nu ajungem la un acord prin discuții directe și un gentlemens agreement, Guvernul Romaniei și Parlamentul Romaniei au un instrument care se numește lege și legiferare. Nu mi-aș dori să ajungem in acea zonă.
Reporter: Bună ziua, domnul prim-ministru, aș vrea să vă intreb ce discuții veți avea cu cei de la FMI?
Marcel Ciolacu: Este o vizită anuală, presupun că o să mai vină, intrucat vin de două ori pe an.
Reporter: Și vreau să vă intreb, in calitate de premier și de, dacă-mi permiteți, și de președinte al PSD, că in spațiul public ar fi nevoie de o clarificare, totuși, cei de la POT și de la AUR strang tot felul de semnături să il demită pe Klaus Iohannis.
Marcel Ciolacu: Nu răspund la nicio intrebare politică. Cu tot respectul. Marți vă răspund cu mare plăcere.
Reporter: Mulțumesc!
Marcel Ciolacu: Nu cred că va fi un demers care va avea succes, e un demers politic populist, cand mandatul cuiva se va finaliza. Cred că, săptămana viitoare, cum e normal, vom avea Ministerul Fondurilor Europene, s-ar putea să fie singurul minister, ținand cont că vineri este 24 ianuarie. Mulțumim mult! O zi bună!
Sursa: Guvernul României