Impact Hub Bucharest împreună cu Raiffeisen Bank România organizează EWA Bootcamp, un workshop de două zile dedicat proiectelor dezvoltate de antreprenoare din domeniul agrifood. Înscrierile se derulează între 17 iulie – 16 septembrie 2024 și se adresează femeilor care au o idee de business sau un startup funcțional cu o vechime mai mică de doi ani.
În acest an, EWA Bootcamp se va desfășura în trei orașe din România, respectiv București (23-24 septembrie), Cluj-Napoca (7-8 octombrie) și Iași (21 – 22 octombrie).
Workshopul EWA Bootcamp 2024 este susținut de EWA – Empowering Women in Agrifood, un program de accelerare realizat de EIT Food, dedicat femeilor antreprenor în etapa de dezvoltare. EIT Food este susținut de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene.
„Implicarea noastră susținută în programe de sprijin antreprenorial ne-a făcut să observăm pasiunea și deschiderea de care dau dovadă antreprenorii, iar acest lucru ne determină să ne implicăm în continuare, să credem în ei și să le oferim sprijinul necesar, fie că vorbim de mentorat sau de finanțări. Cu atât mai mult, suntem încântați să susținem programe precum EWA Bootcamp, care vin în întâmpinarea nevoilor viitoarelor antreprenoare din agrifood. Ne bucură, de asemenea, statisticile oficiale care arată că numărul femeilor antreprenor din România este în creștere. În prezent, există peste 100.000 de antreprenoare, care generează peste 10% din PIB-ul național. Tendințele actuale arată că femeile antreprenor din România au veritabile calități de leadership și sunt modele pentru alte femei care doresc să își înceapă propriile afaceri. Toate aceste evoluții ne-au convins ca, anul acesta, să dezvoltăm aceste bootcamps și să extindem programul în 3 orașe din țară pentru a descoperi noi potențiale afaceri sustenabile din domeniul agrifood.” -Andreea Porojan, CSR & Sustainability Manager, Raiffeisen Bank România.
Cum se desfășoară EWA Bootcamp 2024?
EWA Bootcamp 2024 include mai multe stadii. Înscrierile se desfășoară în București între 17 iulie și 21 august, iar în Cluj-Napoca și Iași până la 16 septembrie.
Următoarele etape sunt:
Selecția participantelor are loc între 26 – 30 august pentru București și între 23 – 27 septembrie pentru workshopurile din Cluj-Napoca și Iași.
Anunțarea antreprenoarelor admise în program: 2-6 septembrie (București), 23 – 27 septembrie (celelalte două orașe).
Workshopurile au loc la București (23-24 septembrie), Cluj-Napoca (7-8 octombrie) și Iași (21-22 octombrie).
EWA Bootcamp se desfășoară în limba română, este gratuit, iar participantele trebuie să participe fizic la toate activitățile. Aici puteți găsi detalii despre agenda fiecărui workshop local.
„Din 2021, Impact Hub Bucharest este reprezentantul oficial al EIT Food în România. Programul are un rol esențial pentru agricultura locală pentru că sprijină afacerile care se dezvoltă în acest sector strategic. EWA Bootcamp încurajează femeile antreprenor din domeniu să își găsească cea mai bună nișă de business, să se conecteze cu experți relevanți din domeniu și să identifice acele inovații care vitalizează un domeniu de viitor al economiei românești. Tranziția către o agricultură sustenabilă vine și cu costuri semnificative, între 37 și 52 de miliarde de euro anual și de aceea avem nevoie de soluții care să răspundă tuturor provocărilor”, a spus Vlad Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest.
În cadrul evenimentului, participantele vor putea obține noțiunile necesare de business și au posibilitatea de a afla care sunt provocările afacerilor sustenabile în agrifood. Totodată, antreprenoarele au șansa de a se alătura comunității EIT Food, unde pot accesa resurse cheie pentru dezvoltarea afacerilor în domeniu.
Avantajele Empowering Women in Agrifood
Workshopul “EWA Bootcamp” pregătește viitoarea generație de antreprenoare care vor putea participa la următoarea ediție a programului ”Empowering Women in Agrifood”, ce va avea loc în România în 2025. Până acum, programul a susținut 30 de antreprenoare din sectorul agrifood și a oferit 45.000 de euro finanțare totală.
Câștigătoarele EWA 2023 au fost Tania Nicoară, cu startupul Unison, care a obținut premiul I și o finanțare de 10.000 de euro, și Mihaela Șipoș (Happy Treats), care a obținut premiul II și o finanțare de 5.000 Euro.
Unison este un producător local de granola, creme tartinabile din nuci, batoane raw, maioneză vegană, alternative vegane la parmezan și alte delicatese. Produsele lor sunt disponibile prin rețeaua a peste 50 de parteneri la nivel național și în 22 de locații fizice (magazine, cafenele etc.). Pe lângă gama actuală de 14 produse, startupul urmărește să dezvolte noi produse pe bază de plante.
Happy Treats vizează dezvoltarea unei ferme de insecte, care se concentrează pe trei direcții principale: producția de produse finite, respectiv recompense pentru câini din proteină de insecte, hipoalergenice, dar și insecte vii pentru hrănirea păsărilor din ferme, acest lucru contribuind la îmbunătățirea stării de sănătatea a păsărilor, și implicit la creșterea producției de ouă. Cea de-a treia direcție este reprezentată de valorificarea produselor secundare din fermă, care reprezintă un fertilizant natural pentru culturile agricole.
Mai multe detalii despre programul Empowering Women in Agrifood sunt disponibile aici.
Despre organizatori
EIT Food este cea mai mare și mai dinamică comunitate de inovație alimentară din lume. Accelerăm inovația pentru a construi un sistem alimentar potrivit pentru viitor, care să producă alimente sănătoase și sustenabile pentru toți.
Sprijinit de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, investim în proiecte, organizații și persoane care ne împărtășesc obiectivele pentru un sistem alimentar sănătos și sustenabil. Deblocăm potențialul de inovare în afaceri și universități și creăm și scalăm startupuri agroalimentare pentru a aduce noi tehnologii și produse pe piață. Echipăm antreprenorii și profesioniștii cu abilitățile necesare pentru a transforma sistemul alimentar și pentru a pune consumatorii în centrul activității noastre, ajutând la construirea încrederii prin reconectarea acestora la originile alimentelor lor.
Suntem una dintre cele nouă comunități de inovare înființate de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism independent al UE înființat în 2008 pentru a stimula inovația și antreprenoriatul în întreaga Europă.
Aflați mai multe accesând www.eitfood.eu sau urmăriți-ne prin intermediul rețelelor sociale: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube și Instagram.
Impact Hub Bucharest este spațiul dinamic în care profesioniști și antreprenori lucrează pentru dezvoltarea proiectelor și inițiativelor de business. Lansat în 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din România, cu o comunitate de peste 3.000 de membri în București, iar la nivel global organizația este prezentă în peste 100 de locații din peste 50 de țări.
Misiunea Impact Hub Bucharest este de a susține ecosistemul antreprenorial oferind programe de accelerare a startupurilor și finanțare directă, precum și cea mai mare platformă online de educație antreprenorială – Startarium.
Raiffeisen Bank România, bancă universală de top, cu capitalizare și lichiditate solide activează pe piața bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienți, persoane fizice și juridice.
De mai bine de 25 de ani, Raiffeisen Bank susține mediul economic din România, oferind produse și servicii financiare dezvoltate pentru a acoperi nevoile clienților. Având ca principiu fundamental responsabilitatea, contribuim la dezvoltarea societății prin finanțarea economiei reale și sustenabile. Totodată, suntem implicați în comunitate, prin susținerea a 5 piloni de dezvoltare: educație, ecologie urbană, sport ca stil de viață sănătos, inovație și nu în ultimul rând, artă și cultură.
Din 2023, Raiffeisen Bank propune o nouă abordare și perspectivă asupra serviciilor bancare, prin lansarea “Banking 1:1", o modalitate interactivă de a simula configurarea unui plan financiar pentru clienții noștri, folosind aplicația Smart Finance, dezvoltată de echipa din România.