Marian Neacșu: Stimate domnule preşedinte al Senatului,
Stimate domnule președinte al Camerei Deputaților,
Stimate domnule preşedinte Emil Constantinescu,
Majestatea Voastră,
Doamnelor şi domnilor parlamentari,
Doamnelor şi domnilor miniştri,
Onorați reprezentanți ai instituțiilor publice centrale,
Distinși reprezentanți ai cultelor religioase,
Stimaţi membri ai Corpului Diplomatic acreditat la București,
Onoraţi invitaţi,
Dragi romani,
Sunt onorat să particip astăzi la ședința solemnă comună a celor două camere ale Parlamentului dedicată Zilei Naționale a Romaniei, pentru a transmite mesajul Guvernului Romaniei și al prim-ministrului Marcel Ciolacu, un mesaj inspirat din dorința tuturor romanilor, implinită cu 105 ani in urmă - Marea Unire, pentru că Marea Unire este cel mai bun exemplu din istoria noastră că, atunci cand toate eforturile merg către obiective in care credem, tot ceea ce ne unește se reflectă in reușite, in pași inainte pentru noi toți. Așa s-a ajuns la crearea statului național unitar roman și, tot așa, prin voință comună, suntem astăzi parte a lumii democratice.
Doamnelor și domnilor,
Istoria recentă a Romaniei a insemnat un șir continuu de provocări pentru fiecare roman, dar și pentru intreaga națiune. Nouă, generațiilor de astăzi, ne-a revenit misiunea de a consolida și perpetua valori la care s-au raportat inaintașii noștri și, mai ales, de a ințelege lecția valoroasă pe care istoria ne-a oferit-o. Și anume că toate marile realizări au fost posibile doar atunci cand clasa politică a fost alături de romani, le-a ascultat dorințele, le-a ințeles idealurile și a acționat, alături de intregul popor, pentru a le implini. Iar lecția oferită de istorie este cu atat mai importantă in prezent, cand ne aflăm in fața unor provocări extrem de complexe, care necesită o abordare responsabilă, corectă și echitabilă din partea intregii clase politice.
De aceea cred că, ori de cate ori avem de luat o decizie din poziția publică sau politică pe care o deținem, fiecare dintre noi trebuie să ne punem această intrebare simplă: - Ce iși doresc romanii?
Doamnelor și domnilor,
Stimați invitați,
Romanii și-au dorit un stat național unitar, un vis implinit in 1918, căruia ii dedicăm ședința solemnă de astăzi. Romanii și-au dorit libertate și democrație, un alt vis implinit, in 1989, prin sacrificiul tinerilor care au ieșit in stradă in urmă cu 34 de ani. Curajul lor a fost elementul esențial care a determinat răsturnarea regimului comunist.
Au urmat apoi alte obiective majore implinite prin unitatea voinței romanilor: aderarea la NATO, garanția de securitate a Romaniei și a intregii regiuni. Integrarea in Uniunea Europeană, cu siguranța economică și socială dată fiecărui cetățean de statutul de membru al acesteia.
Ce iși doresc romanii astăzi? O viață mai bună, echitate, infrastructură, școli și spitale, legi drepte. Iși doresc să fie plătiți corect pentru munca lor și să primească o pensie decentă după o viață de muncă. Copiii lor să aibă parte de educație de calitate, iar persoanele in varstă de spitale sigure și servicii medicale corecte. Romanii iși doresc ca regiunile istorice ale Romaniei să fie legate de rețele de transport care să răspundă așteptărilor sociale și economice actuale.
Doamnelor și domnilor deputați și senatori,
Problemele care ii preocupă astăzi pe romani sunt cele care determină deciziile pe care le luăm la nivel de guvern. Politicile guvernamentale sunt hotăratoare pentru economia oricărei țări, iar nivelul de trai al cetățenilor depinde de dezvoltarea economică. O națiune nu se dezvoltă și nu progresează cu promisiuni, iar un popor nu se hrănește cu iluzii. De aceea, pentru acest guvern, economia reprezintă motorul de care avem nevoie pentru a asigura resursele necesare investițiilor, dar și măsurilor sociale.
Susținem investițiile străine, dar și companiile romanești și, nu intamplător, pentru dezvoltarea celor din urmă am lansat, printre altele, Programul - Cumpără romanește!. Totodată, in cele cateva luni de mandat, am pus accent și pe nevoile imediate ale oamenilor, incepand cu creșterea calității vieții. Pentru că niciun roman nu trebuie să se simtă lăsat in urmă!
Așa cum am promis, am reușit să finalizăm noua lege a pensiilor, pentru ca ea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2024 și să aducă pensionarilor recunoașterea corectă a anilor in care au muncit.
Am venit cu soluții de sprijin pentru categoriile sociale aflate in dificultate. Vom merge mai departe cu plafonarea prețurilor la energie și cu limitarea creșterii prețurilor la alimentele de bază.
In același timp, vedeți - chiar și dumneavoastră, cei din Opoziție - ritmul susținut al lucrărilor de infrastructură din intreaga țară. Suntem guvernarea care a inceput execuția lucrărilor la mult-așteptata Autostradă a Moldovei, simbol al Unirii și in termeni de infrastructură, intre această veche provincie istorică și restul țării. Această investiție, intrată in linie dreaptă odată cu semnarea contractului de execuție pentru ultimul tronson, Pietroasele - Buzău, la numai un an de cand a fost semnat contractul pentru primul lot al autostrăzii, va contribui cu siguranță la dezvoltarea economică a comunităților locale din această parte a țării.
Doamnelor și domnilor,
Stimați invitați,
Știm cu toții că Romania se poate dezvolta doar conectată la obiectivele internaționale. Parteneriatele cu Statele Unite ale Americii, cu statele europene si cu organizațiile internaționale ne aduc mai aproape de a indeplini idealurile romanilor pentru o viață mai bună.
Iar acum avem un obiectiv de țară, pe care ne-am angajat să-l susținem prin reformele necesare: aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). - Politici mai bune, pentru vieți mai bune, motto-ul acestui for, sintetizează ceea ce, practic, ne-am propus și noi, la nivelul guvernamental, pentru că o Romanie puternică, orientată spre dezvoltare - care să se reflecte in plan economic, dar mai ales in viața de zi cu zi a romanilor, - acesta este un obiectiv firesc, un obiectiv capabil să ne unească, indiferent de culoarea politică.
Doamnelor și domnilor,
Inchei cu un apel adresat de prim-ministrul Marcel Ciolacu către toți romanii, cu ocazia Zilei Naționale a Romaniei. Cand ceva tinde să ne dezbine, să ne amintim că suntem toți romani și că avem un drum comun de parcurs ca națiune, de care depind prezentul și viitorul intregii societăți și al fiecărui cetățean.
In final, le urăm La Mulți Ani! tuturor romanilor, din țară sau dincolo de granițe, care știm că poartă in suflet dragostea și dorul de țară, precum și mandria de a fi roman.
La Mulți Ani, Romania!
Sursa: Guvernul României