Bună ziua. Mă bucură faptul că activitatea Guvernului Romaniei nu a fost afectată de această campanie electorală și aș dori mulțumesc pe această cale tuturor colegilor mei, membri in Guvernul Romaniei. De fapt, Guvernul Romaniei funcționează normal și iși urmărește clar prioritățile, iar una dintre aceste priorități este creșterea veniturilor angajaților!
Am văzut că legea privind introducerea salarului minim european a fost promulgată și putem face in acest moment pasul final spre majorarea salariului minim, la 4050 de lei, din 1 ianuarie. Actul legislativ este in transparență, toată lumea l-a văzut și, pană in acest moment, toată lumea s-a și pronunțat. De aceea, vom parcurge procedura necesară pentru a fi aprobat rapid și să fie făcute și de reglaje tehnice. Nu există obstacole - nici electorale, nici de altă natură - și vom crește salariul minim de la 1 ianuarie. De altfel, fiindcă am fost ieri la Londra, și guvernul britanic a anunțat creșteri substanțiale ale salariilor incepand din aprilie 2025. Deci, este un trend european la care suntem parte activă.
Aprobăm azi două proiecte de digitalizare cu impact major pentru cetățeni. Primul se referă la digitalizarea cărții de identitate electronice, investiție de peste 380 de milioane de lei, finanțată prin PNRR. Cel de-al doilea vizează digitalizarea sistemului notarial și a relației intre notarii publici și cetățeni. Astfel, multe acte și proceduri se vor face electronic, fără prezența fizică a părților.
Continuăm și investițiile in infrastructură și asigurăm finanțarea pentru legătura rutieră intre Autostrada de Centură București Nord și viitorul Terminal 2 al Aeroportului Internațional Henri Coandă. Această investiție de peste 560 de milioane de lei, finanțată, de asemenea, din bani europeni, va fi gata in 2 ani și jumătate. Este un proiect firesc și necesar pentru a atinge un standard european in acest sens.
Investim masiv și in zona proiectelor pentru tineri și le oferim noi posibilități de dezvoltare pentru Casele de Cultură ale Studenților, dar și pentru Complexul Studențesc - Tei din Capitală. Aceste spații trebuie modernizate, iar astăzi le creăm cadrul legal pentru a putea accesa fonduri europene in susținerea politicilor de tineret. Pană in acest moment, nimeni nu s-a gandit ca cele 14 Case ale Studenților existente in țară să poată accesa fonduri europene!
Acordăm azi și ajutoare de urgență in sprijinul familiilor din Bistrița-Năsăud și Constanța ale căror locuințe au fost distruse sau afectate de inundații.
In weekend voi merge la Galați și vom vedea cum decurg operațiunile de refacere a infrastructurii și caselor afectate de inundațiile din septembrie. Mulțumesc!
Sursa: Guvernul României