Marcel Ciolacu: Mulțumesc mult! După cum am mai spus, după 17 ani, este prima vizită a unui prim-ministru in Regatul Unit al Marii Britanii. Am venit insoțit de doamna ministru de Externe, doamna ambasador, domnul Olinici, pentru că ieri, pentru prima oară, statul roman a cumpărat o biserică in cea mai mare comunitate romanească din afara țării; am venit insoțit, fiindcă azi de dimineață am deschis și un forum economic al companiilor din Romania și din Anglia, de domnul ministru al Economiei, domnul Oprea, și nu in ultimul rand domnul ministru Talvăr, ministrul Apărării, care a și semnat un acord cu omologul domniei sale. Doamna ambasador cu domnul ambasador al Regatului Unit au semnat un acord comercial de reciprocitate. Am avut o discuție intai cu prim-ministrul și normal că ne-am axat foarte mult pe zona de securitate și pe zona economică. N-aș vrea să spun că in Marea Britanie este a doua Romanie, fiindcă de fapt Romania este una singură, dar in acest moment cea mai mare comunitate de romani este in Marea Britanie. De aceea am fost foarte surprins că niciun prim-ministru - și acest lucru nu este de ieri, de astăzi - in decurs de 17 ani nu a mai avut o vizită oficială in Romania și discuții aplicate cu omologul său in ceea ce privește comunitatea romanească. Normal că după Brexit vor fi anumite modificări, dar, impreună cu Ministerul de Externe, cu doamna ambasador, ne pregătim cumva pentru noile reguli pe care vor trebui să le indeplinească romanii care locuiesc și muncesc sau sunt la studii in Marea Britanie. Stau la dispoziție cu orice fel de intrebare. Normal că lista va fi urmată de mai multe acorduri comerciale. Avem un interes comun in zona de energie regenerabilă. Am avut intalniri și cu doi CEO a două companii importante din Marea Britanie care au activitate in Romania. Există in acest moment in implementare cel mai mare parc de fotovoltaice din Europa, care se va construi la Arad. Deci este o paletă mare și - nu vă ascund - din punctul meu de vedere, in continuare politica va fi despre securitate și despre economie. In următorii ani acestea sunt prioritățile europene și, nu in ultimul rand, cum e normal, prioritățile Romaniei. Şi cred că este cazul să fie și prioritățile viitorului președinte al Romaniei și prioritățile viitorului Guvern. Vă rog.
Reporter: Domnule prim-ministru, spuneți-ne, vă rog, mai multe detalii despre discuția pe care ați avut-o in Downing Street, ce teme ați atins și ce mesaj a avut prim-ministrul britanic pentru Romania?
Marcel Ciolacu: Este foarte respectată comunitatea romanească de către autoritățile din Marea Britanie și cu acest lucru am inceput - să avem acorduri și in ceea ce privește importul de produse tradiționale, atat de cerute de comunitatea romanească. Nu au insemnătate foarte mare comercială, dar au insemnătate pentru noi, pentru romani, și pentru a ne consolida identitatea națională și in Marea Britanie. Am avut discuții pe zona de energie, energie regenerabilă și energie verde, chiar și energie nucleară, pe faptul că avem nevoie de securitate in Marea Neagră și știți că am cumpărat deja două nave pentru deminarea Mării Negre; una a și fost livrată, am și vizitat-o impreună cu domnul ministru Talvăr și operează in acest moment. Este o relație foarte bună in zona de intelligence, așa cum a spus și domnul prim-ministru, care va continua. Cumva, Marea Britanie este la mijlocul intre NATO de Est și NATO de Vest, ca să ințelegem importanța strategică a Marii Britanii in interiorul NATO.
Reporter: Domnule prim-ministru, dacă așa cum este probabil echipa prezentată de doamna președinte a Comisiei Europene va fi respinsă de Parlamentul European aveți de gand să o nominalizați pe doamna Manzatu pe un post de comisar european?
Marcel Ciolacu: Doamna Manzatu momentan a avut cred că trei ore, nu, Victor? Și cred că nimeni profesional n-a avut...
Reporter: Nu, dacă echipa este respinsă.
Marcel Ciolacu: Echipa intreagă, deci să avem o criză, să nu mai avem o majoritate in Parlamentul European. Nu e greu de crezut. Am ințeles că familiile politice mai au o discuție și maine cu președinta Comisiei. E un demers democratic, e normal in politică să existe și negocieri. Dar de ce aș schimba-o pe doamna Minzatu? Că n-am ințeles.
Reporter: Era o intrebare.
Marcel Ciolacu: Este un profesionist desăvarșit.
Reporter: Ați vorbit de desecretizarea cheltuielilor demnitarilor și partidul dumneavoastră dorește inființarea unei comisii pentru anchetarea cheltuielilor președintelui Iohannis, de călătorie. In acest context, ați fi de acord să răspundeți intrebărilor din călătoriile dumneavoastră private din 2022 de cand erați președinte al Camerei Democratice ?
Marcel Ciolacu: Unde?
Reporter: In Franța.
Marcel Ciolacu: In Franța? In 2022 am fost eu in Franța?
Reporter: La Nisa.
Marcel Ciolacu: Cred că mă confundați. Suntem mai mulți de Ciolacu. De exemplu, in Constanța, cam jumătate din cartea de telefon, e nume de aroman. Cu adevărat e numele tatălui meu din Oltenia, ciolac insemnand ciung de mană dreaptă, mai exact. Și cred că de aici vine numere de Ciolacu. Dar cred că mă confundați. Vorbim totuși de bani publici.
Reporter: E vorba de declarație de interese. Ați vorbit cu premierul Starmer, care și el a primit /.../, haine, pe care nu le-a declarat. E vorba de o declarație de interese.
Marcel Ciolacu: De interese. Nu ințeleg. Eu v-aș răspunde detaliat. In primul rand, nu știu despre vreo deplasare de-a mea la Nisa și nu știu nimic despre ce declarații de interese. Hainele sunt plătite de mine.
Reporter: Nu, e vorba despre premierul statului, nu de dvs. Am dat un exemplu /.../
Reporter: Bună ziua! Astăzi s-a semnat un acord de securitate intre Romania și Marea Britanie. Dacă ne spuneți concret ce ar insemna acest acord de securitate și dacă totuși Marea Britanie ar putea să trimită pe teritoriul țării noastre trupe terestre?
Marcel Ciolacu: Nu s-a discutat acest lucru. Domnul ministru al apărării vă poate detalia. Pentru noi securitatea Mării Negre este foarte importantă. Știți foarte bine că in 2027 o să și extragem gaze din Marea Neagră, lucru care va duce la o independență energetică pentru Romania. Deci, avem și un interes comercial direct, dar toate țările din zonă sunt foarte interesate și intreaga Europă de securitatea din Marea Neagră.
Reporter: Nicolae Ciucă vă cere pe pagina lui de socializare, oficial, să faceți publice toate datele cu privire la interzicerea domnului George Simion de a intra in Republica Moldova, practic, de ce a fost acesta interzis. Veți face acest lucru, astfel incat să vedem exact de ce?
Reporter: Și dacă permiteți, este vorba despre o acuzație mult mai gravă. Spune așa, ca să citez: PSD pune in pericol democrația și stabilitatea economică a Romaniei. A făcut tot ce a putu pentru a-l crește electoral pe George Simion. Şi-a folosit judecătorii de la CCR pentru a-i face culoar electoral lui Simion...
Marcel Ciolacu: Cine a scris?
Reporter: Domnul Ciucă. A activat planul Hrebenciuc pentru a aloca cate zece voturi pe secție de vot pentru Simion. Și-a pus toate resursele mediatice la dispoziția lui Simion.
Marcel Ciolacu: Cu niciuna dintre aceste minciuni domnul Ciucă nu va caștiga alegerile; nici măcar nu va intra in turul doi. Eu ințeleg, cand ești neputincios, devii și disperat și nervos și nu numai tu, intreaga echipă care iți dirijează campania electorală. Dar nu mă așteptam ca un fost șef al armatei, fost prim-ministru, actual președinte al Senatului, al doilea om in statul roman să aibă astfel de solicitări. In primul rand, Partidul Democrat, care in acest moment e 70% - cred că secretarul general, domnul Bote e de la Partidul Democrat, nu? și domnul Bolojan e de la Partidul Democrat și domnul Boc parcă e de la Partidul Democrat - cred că trei sferturi din conducerea Partidului Național Liberal este de la fostul Partid Democrat, care, spun danșii democratic, au folosit acest sistem de a trimite pe fata fostului președinte Traian Băsescu in Parlamentul European. Eu alt caz in istoria post-decembristă in politică nu am auzit. Ca să implementeze PSD-ul un astfel de sistem, presupun că ar trebui să trimit niște colegi să-și ia notițe de la cei care au făcut acest lucru in interiorul Partidului Național Liberal. Nu vom face și nici n-am făcut acest lucru, Partidul Social Democrat. Deci cei care l-au făcut, ne acuză pe noi că am vrea să facem. Cred că romanii vor hotări ei singuri cine va fi președintele Romaniei, cine va intra in turul doi. Deja sunt mult prea multe scenarii. In ceea ce privește desecretizarea. Eu am făcut o adresă oficială atat primului ministru din Republica Moldova, cat și primului ministru Denis Șmihal. Danșii nu mi-au răspuns mie direct. Danșii mi-au răspuns prin serviciile de intelligence din cele trei state, eu am primit aceste informații, nu mă pot referi textual sau direct ce este in acele informații, nici nu mai țin minte foarte bine, dar ce vă spun cu certitudine este că niciuna dintre cele două informări, nici cea din Republica Moldova, nici cea din Ucraina n-au făcut referire la faptul că domnul Simion este spion rus sau la faptul că domnul Simion a avut intalniri. N-am primit detaliat că a avut intalniri cu vreun spion rus. Acesta este adevărul. Părerea mea este că ceea ce se intamplă il favorizează de fapt pe domnul Simion de a merge in turul doi, pentru că s-a escaladat o acuză. Din informațiile pe care le am eu ca prim-ministru și din informațiile pe care le are Guvernul Romaniei, această acuză nu se confirmă și va aduce un avantaj domnului Simion in acest moment, prin această escaladare și prin această acuză dusă de o echipă de campanie a Partidului Național Liberal. Cred că și escaladarea acelui plan H - Hrebenciuc sau cum i-ați spune dumneavoastră - ii aduce un avantaj tot domnului Simion, pentru că dacă eu aș fi dorit impreună cu colegii mei, cu toate că mi-ar fi crăpat obrazul de rușine să cer colegilor așa ceva, ar fi trebuit să vorbesc, vă dau un exemplu, cu un președinte de organizație; de la Buzău, cu domnul Romașcanu, ca să fie mai explicit. Domnul Romașcanu ar fi trebuit să cheme toți președinții de organizație din județ, pe toți cei 87; pe cei din municipiu, cred că sunt vreo 50, că sunt pe fiecare secție de vot ş.a.m.d. Președinții de organizație, la randul lor, ar fi trebuit să cheme reprezentanții din secțiile de votare. Reprezentanții din secțiile dezvoltare ar fi trebuit să-și cheme neamurile. Cu cine să vorbească așa ceva secret? Decat cu cei mai apropiați, cu neamurile lor. Prin acest lucru spus la televizor, de fapt, cum se spune in politică ei au intrat in curtea PSD-ului fără să ceară voie. Au transmis nu membrilor de partid, ci simpatizanților și celor care ar dori să voteze cu mine că au această opțiune și că acesta ar fi interesul lor. A fost o manipulare politică in cadrul unei campanii electorale, mediatizată și transmisă, eu de aceea m-am și abținut de fiecare dată să nu comentez mai mult decat trebuie, care il ajută direct, prin mediatizarea și prin atacurile venite de la Partidul Național Liberal, pe cine credeți? Pe domnul Simion. La fel ca și cu acuza cu spionii ruși. V-am spus, părerea mea ca și om politic, ca și om care fac campanie de 30 și de ani de la Revoluție in funcții diferite politice, că a fost o manipulare pe care o propagă in continuare, fiindcă cateodată, in viață mai trebuie să și recunoști cand ești prost și să te oprești. Dar nerecunoscand, aduci același argument și il favorizezi de fapt pe dl Simion.
Reporter: /.../ detalii despre acest Simion, ați mai fost intrebat şi pană acum de ce are interdicție in Ucraina, in Republica Moldov, de ce nu ați dat acest detaliu in mod explicit?
Marcel Ciolacu: Pentru că nu m-aţi intrebat in mod explicit și eu nu v-am dat niciun detaliu, văzand unde s-a ajuns in discuția din spațiul public. Presupun că in acest moment o să cerem Serviciului Roman de Informații și o să dea detaliile, pentru că s-a mai intamplat un lucru foarte grav din punctul meu de vedere, care imi doresc o Romanie normală. Și imi doresc ca fiecare instituție a statului roman să-și facă treaba ei și să răspundă. Șeful Comisiei SRI declară că el are informații că domnul Simion e spion rus şi că a avut intalniri cu agenți străini. De unde știe șeful Comisiei SRI? Presupun că n-a stat de vorbă prin Camera Deputaților, sau cum a aflat? Are vreo agenție de strans informații. /.../ este președintele comisiei de control. Ca Serviciul Roman de Informații sau Serviciul de Informații Externe să nu derapeze democratic, Parlamentul are o comisie de control - controlează activitatea serviciului roman de a nu se implica in politică, de a nu face anumite abuzuri. Dansul, crezand că este inteligent, intr-o campanie electorală a spus o gogomănie cat el de mare, el reprezentand in Parlamentul Romaniei și fiind președintele unei comisii de control, că acele informații le are de la Serviciul Roman de Informații. Ca să vedeți gravitatea, a atras un serviciu roman de informații, un serviciu de intelligence l-a atras in campanie electorală, lucru total nepermis intr-un stat democratic. Pentru că așa i s-a părut lui că e inteligent și așa a crezut el că va caștiga alegerile. Din punctul meu de vedere, colegul meu, domnul deputat ar trebui de urgenţă să-şi dea demisia, fiindcă il depășește funcția și pălăria de președinte a unei comisii de control al Serviciului Roman de Informații, mai ales că a adus in discuție in campania electorală și o suspiciune că un serviciu secret deține anumite informații, pe care pe urmă să le folosească cumva la șantaj, impotriva unui candidat la funcția de președinte al Romaniei. Ca să ințelegem gravitatea unui om luat de val in campanie electorală, noi toți dorindu-ne să intrăm intr-o zonă de democrație consolidată.
Reporter: Şi, ca să ne fie mai clar, o să cereți Serviciului Roman de Informații să publice date...?
Marcel Ciolacu: Fără nicio problemă.
Reporter: Am ințeles. Bun.
Marcel Ciolacu: Așa le-am primit - informațiile. Eu nu le-am primit de la domnul /.../ direct, mi le-a dat prin sms, am primit prin Serviciul Roman de Informații.
Reporter: Documentul pe care l-ați primit era un document secret?
Marcel Ciolacu: Este un document secret.
Reporter: Un alt subiect. PSD a cerut formarea unei comisii de anchetă privind cheltuielile președintelui Klaus Iohannis cu deplasările sale. In momentul in care PNL a cerut o comisie de anchetă in cazul Nordis dumneavoastră spuneați /.../.
Marcel Ciolacu: Da, dar sunt două lucruri distincte. Noi vorbim de o comisie pe un caz comercial cu conotații penale la Nordis, ăsta este adevărul. Nu știu dacă vreo instituție are vreo anchetă in desfășurare, fiindcă nu sunt obligați să mă informeze și nici nu doresc să mă informeze, fiindcă e separația puterilor in stat, asta in primul rand, și vorbim de cheltuielile unui demnitar, indiferent cine este acel demnitar, care nu există conotații penale, nu există procese, nu există procese civile. Colegii mei au solicitat această comisie pentru a crea un fel de T0 in politica romanească. Astăzi, am intrebat pe prim-ministrul Marii Britanii dacă locuiește in respectiva locuință și mi-a zis: Da, aici locuiesc, impreună cu soția și cei doi copii. Poate ar trebui și noi un pic să ne schimbăm. /.../ Parcă am rămas, așa, anchilozați in niște... Vrem o lume nouă cu reguli vechi, vrem o lume pentru niște tineri care schimbă lumea cu gandirile noastre vechi. Spuneți-mi și mie de ce statul roman trebuie să aibă in proprietate case pentru foștii președinți? Statul roman are obligația de a pune la dispoziția unui fost președinte un spațiu locativ. De ce nu inchiriază un apartament intr-un cartier cu pază? De ce trebuie să amenajăm anumite locuințe sau imobile ale statului? De ce nu avem foarte clar: aceea este locuința prim-ministrului, indiferent dacă ai locuință in București sau n-ai locuință, aceea e locuința președintelui și in viitor, cand nu mai ești președinte, este această obligație in legislație și nu trebuie să-ți construiesc o casă după cum ți-o dorești. Inchiriază statul o anumită locuință.
Reporter: Bun, controverse cu privire la cheltuielile președintelui au fost născute demult. De ce acum această comisie, la fel cum...?
Marcel Ciolacu: Intrebați-i pe colegii mei! Intrebați-i pe colegii mei! Eu mă bucur că se creează un T0 și următorul președinte nu va mai trebui să intre in această logică invechită. Vă spun, eu, dacă voi fi ales președintele Romaniei, eu voi schimba aceste lucruri. De ce să nu spui cat ai avut cheltuielile lunare, de ce te-ai deplasat, unde te-ai deplasat? Domnul președinte Iohannis a avut multe conferințe de presă cu dumneavoastră, a fost la multe, a dat explicații de fiecare dată.
Reporter: Mulţumesc.
Marcel Ciolacu: Şi eu mulțumesc.
Reporter: O intrebare tot pe tema cheltuielilor. Guvernul sau premierul va iniția o hotărare de guvern pentru a schimba destinația acelei locuințe ?
Marcel Ciolacu: Nu trebuie să inițieze premierul. Acest lucru e un demers făcut prin SPP, Serviciul de Protecție și Pază, prin Secretariatul General al Guvernului. Dacă Secretariatul General al Guvernului inițiază un astfel de demers, pentru că ei au obligația să pună la dispoziție... Dar v-am spus: de ce trebuie să ai o locuință intr-o casă a statului, unde statul să fie proprietar? Hai să ieșim din...
Reporter: De-asta /.../ iniția o hotărare de guvern de a schimba legislația...?
Marcel Ciolacu: Dar n-auziți? Acest lucru nu-l face premierul. Acest lucru il face cel care are atribuții in acest sens.
Reporter: Dvs. sunteți șeful guvernului, puteți să...
Marcel Ciolacu: Dar eu nu sunt șef la SPP. Ințelegeți cum se aplică legea. SGG-ul pune in aplicare ce solicită SPP-ul! Haideți să nu incălecăm atribuțiile, cum a făcut deșteptul de la comisia SRI. Are el informații cu spioni! /.../ Hai să vedem, Serviciul Roman de Informații iese și confirmă? Dacă nu are de la Serviciul Roman de Informații, poate are dansul un serviciu de informații paralel și strange informații. Poate are agenți. Totuși, atribuțiile Comisiei din Parlament sunt de control al Serviciului Roman de Informații, nu de informații in ceea ce privește spioni sau agenți străini sau de monitorizare a unui alt parlamentar. Iarăși, e un lucru foarte grav. Deci un parlamentar care este președintele unei comisii de control al Serviciului Roman de Informații are informații secrete despre un coleg parlamentar și candidat la președinție. Ca să incepem să vorbesc despre acest lucru, nu că vorbesc despre Simion, că nu-mi face nicio plăcere, vorbesc ca să ne vindecăm o dată și să ințelegem că democrația trebuie să aibă reguli, că in Marea Britanie se respectă reguli, de asta funcționează democrația!
Reporter: Și atunci luați in calcul modificarea legislației, astfel incat președintele să nu mai beneficieze de o casă propriu-zisă, ci de...?
Marcel Ciolacu: Da, o modificare care să nu fie o obligație cand pun la dispoziţia unui fost președinte să fie neapărat proprietatea statului cu adevărat. Reședințele primului ministru, reședința președintelui trebuie să fie proprietate a statului roman, fiindcă suntem vremelnici in funcție. Dar, dacă ai o lege și-ți conferă acest drept, ca după ce nu mai ești președinte, ai această opțiune, că poți să n-o ceri, poți să nu soliciți această opțiune de la stat. De ce trebuie eu, stat, să cumpăr pentru fiecare președinte locuințe că n-am ințeles? Credeți că se mai intamplă undeva in lume acest lucru?
Reporter: Cand veți face această modificare dacă aveți de gand să...
Marcel Ciolacu: Cat de curand. Dar presupun că după votul romanilor. Ii așteptăm. Mulțumesc.
Sursa: Guvernul României