Marcel Ciolacu: Imi cer scuze de intarziere. Am participat impreună cu domnul președinte Nicolae Ciucă la o intalnire cu mediul de afaceri.
In primul rand, vreau să ii felicit pe toți cei implicați in modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență al Romaniei și negocierea acestuia cu Comisia Europeană. Știu că mulți spuneau că nu vom reuși, dar prin acest efort coordonat al intregii echipe, argumentele și cifrele corecte au convins Comisia să accepte acest plan. Cel mai important este că am reușit să eliminăm acel prag toxic de 9,4% din PIB, care condamna pensionarii romani la inghețarea veniturilor pe următorii 50 de ani. Acum putem aplica noua lege a pensiilor generale, in așa fel incat pensionarii să aibă garanția că an de an au un venit care să le protejeze nivelul de trai.
Tot legat de PNRR este programul REPowerEU, unde am obținut 1,4 miliarde de euro, in special pentru instalarea de panouri fotovoltaice și eficiența energetică a locuințelor. Astfel, sprijinim direct consumatorii - 60.000 de gospodării vor putea accesa acest program, valoarea fiecărui grant fiind de aproximativ 10.000 de euro cumulat. Simultan, s-a deblocat și programul - Casa Verde Fotovoltaice, iar Administrația Fondului pentru Mediu pregătește o nouă sesiune, unde, de această dată, cu certitudine nu vom mai avea probleme in desfășurare.
Tot astăzi ne asigurăm că sistemul de sănătate publică are finanțarea asigurată pană la sfarșitul anului. Alocăm 3,5 miliarde de lei pentru medicamente și materiale sanitare, plus, săptămana aceasta, 200 de milioane de lei pentru cheltuieli ale spitalelor și săptămana viitoare, domnul ministru al finanțelor va veni cu diferența pentru luna noiembrie de 196 de milioane.
Totodată, aprobăm prin memorandum și plățile necesare pentru continuarea unor noi mari investiții, la Spitalul Clinic de Urgență din Timișoara și Spitalul de Urgență pentru Copii - Grigore Alexandrescu din București.
In ceea ce privește susținerea mediului privat, astăzi majorăm cu 4 miliarde de lei și plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate in cadrul schemei de ajutor de stat IMM Invest, pană la 31 decembrie 2023. Noul plafon asigură acces la măsurile de scheme de ajutor de stat intr-un număr suplimentar de 4.500 de firme. Estimăm că pană la finalul anului vor fi acordate ajutoare de stat pentru circa 31.000 de companii, susținerea mediului privat fiind, cum este și normal, o prioritate.
Altfel, văd, in ciuda tuturor greutăților și apocalipsei, domnul ministru Boloș a asigurat resurse financiare de 13,7 miliarde de lei cu care să acoperim cheltuielile sociale esențiale ale statului pană la sfarșitul acestui an. Vorbim despre pensii, alocații, şomaj, educație, sănătate și ajutoare de incălzire. In paralel, domnul ministru vine astăzi și cu o informare despre progresele realizate in aplicarea instrumentelor fiscale de tip electronic, astfel incat să reducem evaziunea fiscală şi să colectăm mai mulți bani la buget.
In același timp, toate proiectele importante de investiții publice vor continua pană la sfarșitul anului, fără riscul apariției unor blocaje. Ministerul Dezvoltării vine cu o ordonanță de urgență care susține derularea in bune condiții a Programului Național de Dezvoltare Locală și a Programului Național de Investiții - Anghel Saligny, iar Ministerul Finanțelor propune un mecanism mai flexibil, prin care autoritățile locale să poată angaja cheltuieli noi de investiții altele decat cele cu fonduri europene. Așa cum am mai spus, vom ține sub control cheltuielile publice, dar in egală măsură dăm șansa tuturor primăriilor, consiliilor județene și altor instituții publice să-și finalizeze investițiile incepute.
Și Ministerul Agriculturii are o veste bună pentru fermierii romani: o propunere nerealistă de reducere a cantității de pesticide din agricultură a fost respinsă in Parlamentul European și doresc să mulțumesc parlamentarilor europeni romani care au votat impotriva acestui demers. Era normal să fie respinsă; a fost respinsă cu 20 de voturi, pentru că și in prezent fermierii romani folosesc doar o treime din media europeană, in condițiile in care fermierii din alte state folosesc cantități și de patru ori mai mari decat cele ale fermierilor romani. Vrem și noi o agricultură prietenoasă cu mediul, dar asta nu se poate fără a ține cont de realitățile existente in fiecare țară.
Și, apropo de mediu, mai sunt doar cateva zile pană pe 30 noiembrie, cand intră in vigoare sistemul de garanție-returnare, cel mai mare proiect public-privat din Romania. Sunt alocate peste 85 de milioane de euro. Ne propunem să colectăm 7 miliarde de deșeuri care să fie reciclate anual. Il rog pe domnul ministru al mediului, Mircea Fechet, să folosească fiecare zi rămasă pentru a explica public importanța acestui program și modul in care se derulează și, de asemenea, vreau să-l felicit pentru determinarea sa de a pune acest program in aplicare. Vă mulțumesc! Să incepem ședința de Guvern!
Sursa: Guvernul României