Conferința regională - Distorsionarea Holocaustului și Educația: Provocări actuale și emergente. Măsuri naționale in vigoare, organizată la București
Romania, prin Cancelaria Prim-Ministrului, și Statele Unite ale Americii, prin Departamentul de Stat, cu sprijinul președinției-in-exercițiu a Organizației pentru Securitate și Cooperare in Europa (OSCE), al Președinției Marii Britanii a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului și in consultare cu Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, au organizat, la București, in perioada 28-29 octombrie 2024, conferința regională cu tema - Distorsionarea Holocaustului și Educația: Provocări actuale și emergente. Măsuri naționale in vigoare.
Conferința a reunit cercetători și experți recunoscuți in plan internațional, membri ai mediului academic din Romania și din străinătate, reprezentanți guvernamentali romani și străini, ai organizațiilor evreiești internaționale, precum și ai Comunităților Evreiești din regiune.
In cadrul conferinței au fost abordate subiecte precum:
- Noi provocări in ceea ce privește negarea și distorsionarea Holocaustului, inclusiv din perspectiva impactului utilizării abuzive a inteligenței artificiale și rolul potențial al inteligenței artificiale in combaterea acestui fenomen;
- Modalități inovative de promovare a educației despre Holocaust;
- Cooperarea dintre sectorul public, cel privat și societatea civilă, pentru imbunătățirea cunoașterii generale despre Holocaust, precum și pentru combaterea negării și a distorsionării Holocaustului;
- Măsuri naționale pentru combaterea antisemitismului.
In intervenția susținută, ambasadorul Bogdan Mazuru, reprezentant special al Guvernului Romaniei pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei, a evidențiat importanța subiectelor abordate in cadrul conferinței, avand in vedere nivelul record atins de antisemitism in ultimul an, ca urmare a atacului terorist al Hamas impotriva Statului Israel. In acest context, a subliniat importanța crucială a educației in ansamblul eforturilor de combatere a acestui flagel.
Dragoș Hotea, secretar de stat in cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Coordonator al Comitetului interministerial de monitorizare a implementării Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și a discursului instigator la ură 2024-2027, a prezentat principalele repere instituționale ale progreselor realizate de Romania in ultimii 20 de ani, indeosebi in plan legislativ, educațional și memorial.
Secretarul de stat a punctat pilonii noii strategii naționale a Romaniei in domeniu și a lansat un apel la continuarea eforturilor de combatere a antisemitismului nu doar ca politică publică, ci și ca obligație morală comună.
Conferința regională a oferit prilejul reafirmării angajamentului Romaniei pentru combaterea distorsionării și a negării Holocaustului, promovarea educației privind Holocaustul și combaterea antisemitismului.
S-a valorificat, in acest context, experiența Romaniei in ceea ce privește predarea materiei obligatorii - Istoria evreilor. Holocaustul, ministrul educației, Ligia Deca, realizand o evaluare preliminară a primului an de predare a acestei materii, analiză efectuată cu consultarea cadrelor didactice.
Participanții la eveniment au felicitat Romania pentru inițiativă, accentuand că țara noastră a stabilit un standard internațional și este un exemplu pentru multe state in acest domeniu.
Sursa: Guvernul României