Premierul Marcel Ciolacu: Progresele inregistrate de Romania in lupta impotriva antisemitismului se datorează inclusiv activității Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului in Romania - Elie Wiesel
Conferința internațională - 20 de ani de la Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului in Romania - Elie Wiesel, organizată de Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului in Romania Elie Wiesel a avut loc in data de 5 noiembrie 2024, la Palatul Victoria.
Sesiunile s-au desfășurat cu participarea foștilor membri ai Comisiei Wiesel, a reprezentanților guvernamentali, ai mediului academic și ai societății civile și au urmărit crearea unei platforme de reflecție cu privire la măsurile adoptate de autoritățile romane după andosarea Raportului și impactul acestora, discutarea provocărilor intampinate, inclusiv a celor actuale, și identificarea pașilor de urmat.
Discuțiile au evidențiat modul in care a fost creată și a funcționat Comisia, cu accent pe contextul istoric și socio-politic al anilor 2003-2004. Vorbitorii au recunoscut rolul Raportului in fundamentarea politicilor publice ulterioare ale statului roman, precum și progresele realizate de Romania pe parcursul acestor două decenii. Dialogul a relevat importanța educației in ansamblul politicilor dedicate păstrării memoriei Holocaustului și a celor dedicate prevenirii și combaterii antisemitismului, fiind puse in oglindă perioadele in care educația pe acest palier a fost deficitară și impactul pozitiv al revizuirii manualelor, respectiv al avansului inițiativelor educaționale specifice.
In mesajul transmis, Marcel Ciolacu, prim-ministrul Romaniei, a arătat că progresele inregistrate de Romania in lupta impotriva antisemitismului și păstrarea memoriei Holocaustului, dar și rolul de model regional, se datorează inclusiv deciziei de a inființa Comisia și recomandărilor incluse in Raportul Final al acesteia. Activitatea istoriografică și cea memorială pe care le-a reunit Comisia in forma Raportului reprezintă un document unic, nemaiintalnit in politica altor țări europene cu privire la asumarea tragediei evreilor și romilor in perioada celui de al Doilea Război Mondial.
De asemenea, prim-ministrul Romaniei a subliniat că dacă acum 20 de ani societatea romanească a avut nevoie de o Comisie Internațională pentru a-și asuma propriul trecut istoric, astăzi, tot ceea ce facem, toate măsurile adoptate și demersurile realizate, sunt politici publice guvernamentale sau inițiative civice. Am ajuns in punctul in care memoria trecutului și conștiința istorică ne obligă să fim consecvenți pentru a cimenta o societate responsabilă, democrată, bazată pe respectul față de drepturile omului, in care ura nu are ecou.
Acesta a transmis că toate măsurile sunt necesare pentru a construi o societate care rezistă și se opune ideilor care promovează incălcarea sistematică a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Totodată, a subliniat angajamentul ferm al Guvernului pentru păstrarea vie a memoriei Holocaustului și a victimelor nevinovate, evrei și romi, precum și pentru protejarea supraviețuitorilor Holocaustului.
In contextul marcării a - 20 de ani de la Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului in Romania - Elie Wiesel, Cancelaria Prim Ministrului și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din Romania - Elie Wiesel au organizat concursul - GEN Z- istorie, memorie, implicare, adresat elevilor din clasele a XI-a și a XII-a.
Concursul a constat in realizarea unor materiale video de 2,5 - 3 minute despre memoria sau istoria Holocaustului din Romania, prin abordarea uneia dintre următoarele teme: Pogromul de la București/ Pogromul de la Iași / Deportarea evreilor in Transnistria / Deportarea evreilor din Ardealul de Nord / Deportarea romilor in Transnistria/ Aspecte ce țin de destinul unor comunități locale in perioada Holocaustului.
In urma evaluării celor 21 de proiecte video inscrise in concurs, a rezultat următorul clasament:
Locul I - Stoica Tudor Christian, Colegiul Național - Dr. Ion Meșotă, Brașov.
Locul II - Burcea Sara, Liceul Internațional de Informatică, București.
Locul III - Blaj Alexandro, Colegiul Național - Ferdinand I, Bacău.
Link descărcare: https://we.tl/t-OOmkFWpzyN?utm_campaign=TRN_TDL_05 and utm_source=sendgrid and utm_medium=email and trk=TRN_TDL_05
***
Mesajul domnului Ion-Marcel Ciolacu, prim-ministrul Romaniei, la conferința de marcare a 20 de ani de la asumarea Raportului Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului in Romania
Domnule vicepreședinte al Camerei Deputaților,
Excelențele Voastre domnilor ambasadori,
Distinși membri ai Comisiei Wiesel,
Stimați reprezentanți ai mediului academic,
Doamnelor și domnilor,
Doresc să vă mulțumesc pentru că ați dat curs invitației noastre de a marca 20 de ani de la asumarea Raportului Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului in Romania, intr-un dialog deschis și onest cu privire la realizările Romaniei din aceste decenii și pașii de urmat. In cele ce urmează, permiteți-mi să dau citire mesajului domnului Ion-Marcel Ciolacu, prim-ministrul Romaniei:
- In urmă cu 20 de ani, la 11 noiembrie, Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului in Romania a prezentat Președintelui Romaniei Raportul său final, care documentează participarea regimului condus de Ion Antonescu la Holocaust.
De atunci și pană astăzi, practic, prin politicile publice desfășurate, atat președinția cat și guvernele care s-au succedat au asumat acest Raport. De asemenea, in anul 2016, parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație politică de acceptare a Raportului.
Comisia a fost condusă de Elie Wiesel, una dintre personalitățile-cheie la nivel mondial care au luptat constant pentru păstrarea memoriei Holocaustului și a impactului pe care această dramă a avut-o asupra umanității. In istoria Romaniei, Elie Wiesel rămane cel care a insuflat in mod decisiv făurirea consensului national pentru asumarea adevărului istoric despre participarea țării noastre in tragedia Holocaustului.
Astăzi, progresele inregistrate de Romania in lupta impotriva antisemitismului și păstrarea memoriei Holocaustului, dar și rolul de model regional, se datorează inclusiv deciziei de a inființa Comisia și recomandărilor incluse in Raportul Final al acesteia. Activitatea istoriografică și cea memorială pe care le-a reunit Comisia in forma Raportului reprezintă un document unic, nemaiintalnit in politica altor țări europene cu privire la asumarea tragediei evreilor și romilor in perioada celui de al Doilea Război Mondial.
In egală măsură, realizările Romaniei sunt legate și de contribuția deosebită a istoricilor și a cercetătorilor, precum și de colaborarea stransă cu partenerii noștri europeni și internaționali.
Doamnelor și domnilor,
Dacă acum 20 de ani societatea romanească a avut nevoie de o Comisie Internațională pentru a-și asuma propriul trecut istoric, astăzi, tot ceea ce facem, toate măsurile adoptate și demersurile realizate, sunt politici publice guvernamentale sau inițiative civice. Am ajuns in punctul in care memoria trecutului și conștiința istorică ne obligă să fim consecvenți pentru a cimenta o societate responsabilă, democrată, bazată pe respectul față de drepturile omului, in care ura nu are ecou.
Așa cum știți, in 2021, Guvernul Romaniei a desemnat un reprezentant special pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei și politicile memoriei. Tot atunci, am adoptat prima Strategie națională și, trei ani mai tarziu, pe cea de-a doua, pentru perioada 2024-2027. Din anul 2022, implementarea Strategiilor este coordonată de către un secretar de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.
In continuare, ne propunem nu doar să prevenim și să combatem discursul instigator la ură, ci și investiții suplimentare in domeniul educației, sau continuarea programelor de formare profesională.
Stimularea cunoașterii vieții evreiești, a tradițiilor și a contribuției lor substanțiale la dezvoltarea societății romanești este esențială pentru cultivarea ințelegerii și a respectului reciproc. Spre exemplu, Romania se mandrește a fi căminul primului teatru evreiesc in limba idiș din lume, acesta imbogățind de decenii peisajul cultural romanesc și internațional. Astfel de contribuții trebuie onorate, promovate și susținute in continuare.
Mai mult, pentru a nu repeta greșelile trecutului, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt cunoscute de toată lumea. Astăzi, arhivele Romaniei pentru cercetarea Holocaustului sunt deschise; următorii pași pe care trebuie să ii facem se referă la identificarea celor mai bune soluții pentru digitalizarea arhivelor și facilitarea accesului publicului larg la acestea. Totodată, vom continua să lucrăm pentru a deschide noul Muzeu Național a Istoriei Evreilor și al Holocaustului din Romania.
Stimați participanți,
Toate aceste proiecte sunt necesare pentru a construi o societate care rezistă și se opune ideilor care promovează incălcarea sistematică a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Astfel de demersuri, și mai multe, trebuie să le facem pentru noi inșine, in numele drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, pentru că fără ele și fără memorie, democrația nu poate rezista.
Știm insă că nu suntem singuri - Federația Comunităților Evreiești din Romania este un partener de incredere al autorităților romane și are o contribuție importantă pentru reușita tuturor măsurilor adoptate și implementate. In numele Guvernului, doresc să le mulțumesc pentru acest parteneriat!
Nu in ultimul rand, cred cu tărie că Romania are datoria morală de a exporta ceea ce a interiorizat, precum și bunele practici dezvoltate, contribuind astfel la eforturile globale de combatere a antisemitismului, protejare a adevărului istoric și onorare a memoriei victimelor Holocaustului.
Guvernul Romaniei rămane ferm angajat in aceste demersuri, pentru păstrarea vie a memoriei Holocaustului și a victimelor nevinovate, evrei și romi, precum și pentru protejarea supraviețuitorilor Holocaustului.
Vă mulțumesc!
Sursa: Guvernul României