Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, după vizita la obiectivul de infrastructură rutieră Autostrada A7, tronsonul 3 Buzău - Focșani
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Aşa cum am promis şi eu şi domnul ministru al transporturilor şi domnul director - de fapt cum a promis Guvernul Romaniei, astăzi s-a finalizat şi ultimul tronson de autostradă intre Buzău şi Focșani, cred că tronsonul 3, de aproximativ 35 de km şi sper că nu deranjez pe nimeni, vreau să felicit incă o dată constructorul şi echipa domniei sale pentru că intotdeauna se dovedește că nu poți face de unul singur nimic şi a fost o promisiune comună - şi a noastră şi a constructorului - că vom finaliza acest ultim tronson.
Am ințeles de la domnul ministru că şi cealaltă promisiune, respectiv tronsonul de la Ploiești spre spre Buzău va fi deschis luni, aici cred că dăm drumul la circulație incepand de maine. Este pentru prima oară in istoria post-decembristă cand intr-un singur an se dă drumul la o autostradă intre două municipii și cred că-s aproximativ 80 de kilometri. Eu mă bucur mult că la sfarșitul mandatului pot să livrez tot ceea ce am promis romanilor.
Se vorbește in ultimele zile foarte mult de situația economică a Romaniei. După cum am văzut și anunțurile organismelor financiare internaționale, ele se referă la stabilitatea politică, nu la cifrele neapărat brute care sunt in acest moment negociate cu Uniunea Europeană, avand o traiectorie de reducere a deficitului pe șapte ani, deci Romania este stabilă din acest punct de vedere, dar faptul că nu s-a reușit intr-un termen și mai scurt să fie o coaliție de guvernare și faptul că nu vom avea buget de stat pană la sfarșitul anului a dus la această ingrijorare și vom vedea in zilele următoare cum vor reuși cele trei partide de dreapta, care au mai fost la guvernare, să termine negocierile și, așa cum am anunțat deja public, Partidul Social Democrat va vota acest guvern de dreapta. Nu neapărat din dragoste de cineva, dar trebuie să fim cred că din nou maturii din cameră. Romania are nevoie de stabilitate politică, care va duce automat și la o stabilitate economică.
Acum 3trei ani de zile ni s-a cerut să venim la guvernare intr-un moment foarte dificil și n-am avut nici unul, nici eu, nici colegii mei n-am avut anumite pretenții, nici măcar să avem prim-ministru, după o guvernare de dreapta pe care o știți cum s-a finalizat, cu o criză socială și cu un demers deja pornit de suspendare a președintelui Klaus Iohannis in acel moment, deci, mă refer acum trei ani de zile. Am fost maturi, am venit, am adus o coerență guvernamentală și am ajuns, văzand de atunci o creștere a trendului suveranist, nu numai din Romania, din intreaga Europă. Şi după discuții avute in primul rand cu domnul președinte Nicolae Ciucă, dansul era președintele Partidului Național Liberal, am ajuns la concluzia că romanii - şi din discuțiile avute, fiecare dintre noi cu membrii de partid, cu președinții de organizație - romanii iși doresc o stabilitate politică şi o coerență guvernamentală. Şi am decis, iarăși, fără să facă nici domnul Romașcanu, nici domnul Grindeanu și nici alt coleg, cumva să pună condiții partenerilor de coaliție pe care ii mai avem incă două zile, cand se va termina mandatul meu și al acestui guvern. Şi atunci am intrat la guvernare, am fost de acord să fie și domnul Nicolae Ciucă prima tură de prim-ministru şi am decis să avem o listă comună la europarlamentare. Și s-a dovedit că a fost o decizie corectă. Fiindcă acest trend suveranist nu a reușit să se impună intr-un moment in care s-a impus in multe alte țări membre ale Uniunii Europene, pentru că știm cu toții că alegerile europarlamentare au fost toate odată in toată Uniunea Europeană. Avem aceste cifre.
Mai mult, in Romania, romanii au decis să ne acorde votul de 50%, atat PSD-ului, cat și PNL-ului. Nu contează pe cine a ajutat această decizie, din punct de vedere politic. Am stabilit că avem și un calendar de alegeri in septembrie, și chiar opțiunea de a avea un candidat unic. Chiar și opțiunea ca să nu fie candidat Marcel Ciolacu, poate nici Nicolae Ciucă, poate găseam o personalitate, la fel cum pornisem și demersurile in acest moment. Am văzut cu toții ce s-a intamplat. Deodată au inceput atacurile la mine, cum era și normal, și la familia mea, au inceput atacurile asupra miniștrilor, asupra actului de guvernare.
Toată această incoerență, toate aceste atacuri, au dus la o schimbare de atitudine a romanilor. Și au preferat un candidat, pentru funcția de președinte, suveranist, pe care de altfel nu il cunoștea nimeni, și s-a ajuns ca partidul AUR să fie al doilea partid ca și mărime din Romania. Iarăși am făcut apel la responsabilitate in fața colegilor mei, pentru că am văzut că, totuși, romanii, chiar impărțind așa puterea, putem, toate partidele proeuropene, inclusiv USR, să creăm o majoritate confortabilă și să ne intoarcem la responsabilitatea guvernării. A inceput prima oară USR să facă acest balet, ținand cont că urmează niște alegeri prezidențiale. Eu vă spun deschis: cel puțin după ce stai la masă ore in șir, zile in șir, unul dintre partenerii cu care stai la masă să posteze că ii este silă și că se murdărește de PSD, dar asta este, trebuie să facă cu PSD guvernare, eu in acest film nu vreau să mai fiu. Eu cred că și colegii mei, mai ales că am vorbit cu mulți inainte de a lua această decizie, nu pot să mai accepte o astfel de atitudine.
Dar, fiind responsabili, vom vota in parlament un guvern de dreapta, fără nicio reținere. Invităm... poate luni este cel mai bine, e o zi foarte bună să votăm viitorul guvern format din PNL, USR, UDMR - de fapt, e o revenire a guvernului de dreapta. Poate de această dată vor reuși măcar să se ridice cat de cat la nivelul actului de guvernare din ultima perioadă, din ultimii trei ani de zile, incluzand aici și pe primul ministru Nicolae Ciucă și pe primul ministru Marcel Ciolacu. Vă rog!
Sorin Grindeanu: Știu că nu e cea mai importantă știre de azi, dar să știți că pentru locuitorii, cel puțin din zona asta de țară e cea mai importantă știre, pentru că astăzi se deschid și se dau in circulație peste 36 km de autostradă, astfel incat toată distanța de la Focșani la Buzău să fie circulată pe autostradă. Știu că pană acum pentru loturile unu, doi și patru era mai greu să te dai jos de pe autostradă, să reurci ș.a.m.d. In acest moment, această problemă a fost rezolvată. Sunt acești peste 36 km, efectiv in circulație va fi dată maine la ora 15:00, cand vor fi terminate lucrările de final și, da, luni, așa cum spunea primul ministru, incă 20 km, de la Dumbrava la Mizil, din A7, astfel incat anul acesta, doar in anul 2024 ajungem undeva aproape de 200 km de autostradă dați in circulație, ceea ce reprezintă un record. Și pot să spun, domnule prim-ministru, așa, la final de mandat, că anul viitor probabil că va fi anul in care va fi un nou record, in mod normal, undeva in jur de 250 km vor fi dați in circulație. Țin in final să ii felicit pe cei care au făcut posibil acest lucru, și anume, compania care a realizat această lucrare, cele patru loturi de la Buzău la Focșani, să știți că pe acest lot termenul era, dacă nu mă inșel, noiembrie 2025, adică, sunt vreo 11 luni, un an mai repede, e dat in circulație acest tronson, și tronsonul doi și tronsonul trei erau programați, conform contractului, in toamna anului 2025.
Acestea sunt lucruri importante. Felicitări incă o dată, felicitări tuturor celor care s-au implicat! Felicitări și beneficiarului - CNAIR-ului, pentru că au știut să ducă la bun sfarșit acest contract! Dar de la Focșani in sus mai sunt incă șase loturi din PNRR care așteaptă să fie finalizate, incepand cu anul viitor. Incă o dată felicitări și vă mulțumesc pentru efortul depus!
Marcel Ciolacu: Domnul Grindeanu este primul ministru al transporturilor care nu lasă o moștenirea grea viitorului ministru, ci ii lasă o moștenire de 250 kilometri de autostradă și drum expres.
Reporter: Bună ziua! O intrebare pentru domnul premier aş avea: care a fost momentul in care aţi decis că PSD trebuie să facă un pas in spate din această alianță cu PNL și USR, inainte sau după ședința de ieri de la Palatul Victoria?
Marcel Ciolacu: Astăzi de dimineață, in discuțiile avute cu colegii mei, după anumite atitudini. Știţi foarte bine să am primit și jigniri, și atacuri... Acum trei ani, am pornit la drum cu un respect intre parteneri, am pornit la drum cu un plan clar intre parteneri, intr-o situație complicată a Romaniei. Eu nu puteam să decid, in mandatul meu de prim-ministru, să nu dezvolt Romania, avand resursa din banii europeni. Cred că cel mai ușor ar fi fost să nu facem aceste autostrăzi, să nu fi investit 120 de miliarde anul acesta, sumă record - față de 2022 - cred că au fost vreo 74 de miliarde, ca să ințelegem proporțiile - peste 7% din PIB. Și n-am mai fi vorbit despre un deficit bugetar și o apocalipsă. Eu am tot spus de fiecare dată că eu nu voi opri dezvoltarea Romaniei și nu o să ratez banii europeni. Și am venit și cu graficul pe 7 ani, astfel incat să poată fi suportat de Romania fără mari eforturi.
Reporter: Deci, dumneavoastră spuneți că i-ați anunțat pe colegii din partid.
Marcel Ciolacu: Da.
Reporter: Noi am vorbit astăzi cu unii social-democraţi, și nu știau despre această decizie, au fost surprinşi.
Marcel Ciolacu: Nu am vorbit cu toți colegii, am vorbit cu colegii din conducere.
Reporter: Cu miniştrii, de exemplu, aţi vorbit?
Marcel Ciolacu: Nu.
Reporter: Domnul Rafila nu ştia.
Marcel Ciolacu: Domnul Rafila nu este in conducerea partidului.
Reporter: Deci doar cu conducerea partidului...
Marcel Ciolacu: Vedeți cum reușim noi să vorbim despre lucruri irelevante? Eu sunt un om politic care imi asum lucruri. Și imi asum această decizie. Normal că va urma o discuție şi cu președintele PNL, și cu președintele UDMR, sper din tot sufletul și cu doamna președintă a USR, pentru că cu toții trebuie să vedem adevărul. Dar eu nu pot merge și nu-mi pot impinge colegii să intrăm intr-o aventură politică măcar cu minimum de respect și creand totuși un guvern pentru patru ani. Dacă cineva crede că eu, Marcel Ciolacu, imi voi impinge colegii intr-o aventură politică pe o perioadă limitată de timp, in funcție de cine caștigă, cu toate jocurile politice ale fiecărui partid, pe mine m-a pierdut de partener.
Ori construim ceva cu respect, ceva pe patru ani determinați, o coaliție stabilă in Parlament, să demonstrăm romanilor că aceasta este calea de urmat ori prefer, și nu am nicio problemă... E vorba aici de principii.
Reporter: Dar unde s-au blocat, concret, discuțiile?
Marcel Ciolacu: Nu s-au blocat niciunde. Ieri am văzut un partener cu care am stat la masă multe ore și multe zile că nu vrea să se murdărească de PSD și ii e silă să stea la masă cu PSD-ul. Domnule, nu avem nicio problemă. Totuși, așa, intr-un picior, cu PSD-ul ăla care ne-a furat sute de mii de voturi, cu atacurile la adresa mea, cu toată manipularea din social media făcută, după cum am văzut și eu și am citit și eu, și de alte state străine implicate, Partidul Social Democrat, și de această dată, este cel mai mare partid din Romania. Eu nu văd ce silă am putut să transmit eu, ce sentimente de ură am putut eu să transmit cand am respectat fiecare coleg din interiorul Guvernului Romaniei, indiferent de culoarea politică. Atunci cred că e cel mai bine ca PNL, USR, UDMR, minoritățile naționale să preia guvernarea și să dezvolte Romania. Grindeanu le-a lăsat 250 de kilometri pentru la anul.
Reporter: Ce se intamplă cu guvernarea mai departe?
Marcel Ciolacu: O votăm!
Reporter: Din maturitate faceţi un pas in spate. In urmă cu ceva timp spuneaţi că cei care dau dovadă de maturitate politică trebuie să iși asume guvernarea. Şi, in acest moment, PSD face un pas in spate. USR a părut că face un pas in spate.
Marcel Ciolacu: Asta nu inseamnă că trebuie să mănanc de pe jos, iar partenerii in loc să construiască ceva normal, să arunce cu pietre. Eu am ințeles ceva din votul romanilor și colegii din partid, fiindcă am vorbit foarte mult. Declicul s-a intamplat după ce romanii ne-au dat 50% pe o listă comună. Pe urmă a inceput un circ total din care nimeni nu a mai ințeles nimic. Cat a avut AUR-ul la europarlamentare?
Reporter: Al doilea partid din Parlamentul European.
Marcel Ciolacu: Al doilea partid, dar după o majoritate de 50%. Deci, am reușit să stopăm, prin maturitate politică și prin bună guvernare, un fenomen naționalist, suveranist, extremist - fiecare ii spune cum dorește - care are o amploare in intreaga Europă. Deci, aceea era soluția. Cei care au decis să rupă acea soluție, pe care ne-am asumat-o impreună, să răspundă și acum.
Reporter: /.../ este nevoie de stabilitate in țară.
Marcel Ciolacu: Și uitați, anunțul meu este de stabilitate. Partidul Social Democrat va vota un guvern minoritar.
Reporter: Care să fie votat pană luni.
Marcel Ciolacu: Cel mai bine!
Reporter: /.../
Marcel Ciolacu: Nu mă certați pentru ceea ce ar trebui să facă alții. Mulțumesc mult!
Reporter: In aceste condiții, in care vedem că PSD trece in opoziție, excludeți o candidatură la alegerile prezidențiale?
Marcel Ciolacu: Iarăși vorbim de lucruri neesențiale. Esențial este ca Romania să aibă o stabilitate politică și un guvern trecut prin parlament pană la sfarșitul anului. Uitați restul de probleme! Așa ne-am pierdut și așa a crescut acest fenomen suveranist, vorbind despre cine e ministru, dacă ați impărțit ministerele, ce se intamplă cu secretarii de stat, dacă nepoata lui Ciolacu e secretar de stat. Oameni, buni, suntem intr-o situație complicată. Ne-au transmis avertismente nu pe cifre, pe faptul că n-avem o majoritate politică. Eu și colegii mei suntem dispuși să votăm un guvern minoritar fără nicio reținere, pentru ca Romania să aibă stabilitate politică. Nu contează nici cine candidează, nici cand candidează. Nu știm nici calendarul și deja vorbim de cine? Am mai vorbit despre cine e președintele Romaniei, am mai vorbit dacă Ciucă și Ciolacu au candidat unic sau care dintre ei. Am vorbit toate aceste lucruri și unde s-a ajuns? Haideți să vedem realitățile actuale.
Reporter: Spuneaţi că veniţi cu un candidat unic, de aceea vă intrebăm. PSD, PNL şi UDMR...
Marcel Ciolacu: Dacă se găsește o personalitate și PSD-ul va susține acel candidat unic. Nu am probleme. Noi suntem total deschiși, dar nu mai accept jigniri. După ce și eu și colegii mei am dat dovadă de maturitate, am muncit, ne-am ținut de promisiuni- chiar și legal de această autostradă -, am adus un echilibru macroeconomic și politic in Romania, să apară iarăși că le e silă și se murdăresc de PSD...ii invităm să nu se murdărească de PSD.
Reporter: Veți vota un guvern minoritar?
Marcel Ciolacu: V-am anunțat.
Reporter: /.../ şefia Camerei Deputaţilor şi şefia Senatului /.../
Marcel Ciolacu: Dacă vor să fie USR-ul la Camera Deputaților, nu e nicio problemă, să fie. Vrea PNL-ul să fie la Senat și pe urmă să-l atace pe Iohannis, să ii ia locul și lui Iohannis, n-am nicio problemă. Le urez succes! Credeți că nu vedem ce se intamplă? Totuși, politica o fac politicieni. Dacă ei vor ca politica să o facă alții, care nu au treabă cu politica și nu au mers in alegeri, eu n-am nicio problemă. In schimb, eu nu vreau să fiu partener la așa ceva.
Reporter: Spunea, in această dimineaţă, Diana Şoşoacă că persoane din PSD i-au propus să vină la guvernare. E adevărat?
Marcel Ciolacu: Domnişoară, nu ințeleg intrebările dumneavoastră. Vreți să vă spun eu că am discuții cu doamna, vreţi să comentez eu ce ii trece doamnei Șoșoacă dimineața prin cap? Vă repet, ințelegeți că e un moment dificil. Nu mai merge cu astfel de intrebări. Facem rău țării. Haideți să ne oprim. Ce să comentez? Că a spus cineva, candva, doamna Șoșoacă a vorbit...
Reporter: A existat o propunere din partea PSD...
Marcel Ciolacu: Domnișoară, cum să existe așa ceva? Vreți să mă justific pentru ce i-a trecut cuiva prin cap? Intr-un moment atat de complicat pe care il avem, asta e o abordare? Ce vreți dumneavoastră să vă zic? Mulțumesc mult!
Reporter: Vă rog frumos să nominalizaţi motivul pentru care /.../
Marcel Ciolacu: Sunteţi ziarişti, nu am zis de un partid, am zis unul dintre parteneri, cu care am stat la masă.
Reporter: Cine este acel partener?
Marcel Ciolacu: Ii puteți identifica.
Reporter: Este bine ca romanii să știe de la dumneavoastră.
Marcel Ciolacu: Ăsta este rostul dumneavoastră, rostul meu pană acum incă vreo două zile a fost să fac autostrăzi și le-am făcut.
Reporter: Domnule prim-ministru, o altă intrebare, credeți că e această situație politică de a cumva arunca țara in alegeri anticipate?
Marcel Ciolacu: Nu. Sunt ferm convins că vom avea un guvern stabil pană la sfarșitul anului.
Reporter: /.../ romanii v-au votat in număr destul de mare. Cum le explicaţi romanilor că nu mai vreţi să intraţi la guvernare...
Marcel Ciolacu: Le explicăm că suntem maturi și susținem să existe un guvern.
Reporter: In urmă cu ceva timp spuneaţi că partidul care are cele mai multe voturi, cel mai mare partid...
Marcel Ciolacu: Decide ce face. Nu i se fură guvernarea, ci decide ce face, e o diferenţă.
Reporter: Incă o intrebare, ați avut o discuţie cu președintele Klaus Iohannis pană in acest moment, legat de această situaţie, legat de guvernare?
Marcel Ciolacu: Nu. Președintele trebuie să desemneze cand se creează o majoritate sau există un consens de a se investi un anumit guvern.
Reporter: Şi incă ceva, domnul Ilie Bolojan spunea in urmă cu cateva zile așa...
Marcel Ciolacu: Eu vreau să răspund la ceea ce fac eu, puteți să mă intrebați absolut orice, nu mă interesează nici ce a declarat doamna Șoșoacă, nici domnul Bolojan, nici nimeni altcineva.
Reporter: Plecand de la această declarație, atunci, a domnului Bolojan, vă intreb eu, pentru că dansul spunea că...
Marcel Ciolacu: Intrebați-l pe dansul.
Reporter: ... trebuie să vă intrebăm dacă mai aveţi rezerve de combustibil personal să continuaţi această guvernare...
Marcel Ciolacu: Domnișoară, am combustibil să merg toţi ăștia 80 km pe jos, dacă vreți, cu adevărat, mă bucură că sunt de autostradă.
Reporter: O ultimă intrebare, spuneaţi că Romania are nevoie de un guvern stabil și un guvern care să facă investiții şi să-i fie bine țării. Tot dumneavoastră ați spus și că guvernul PNL-USR-UDMR nu a fost un guvern care să /.../
Marcel Ciolacu: Poate nu m-am exprimat eu bine, dar tocmai le-am urat succes să se ridice măcar la nivelul acestui guvern PSD-PNL, fiindcă noi suntem un guvern PSD-PNL in acest moment.
Reporter: Şi dacă nu se va intampla acest lucru, pentru cat timp sunteți dispus dumneavoastră, PSD, să susțineţi un guvern //.../?
Marcel Ciolacu: Vom vedea. Haideți să lăsăm lucrurile să meargă in direcția corectă.
Reporter: Următorul guvern va fi doar pană la alegerile prezidenţiale?
Marcel Ciolacu: Nu. Eu eu cred că un guvern trebuie investit pentru patru ani de zile. Iar atitudinea, așa cum a fost prezentată, era in genul unui guvern așa făcut pe picior, in funcție de scapă cine poate, vedem pe urmă cum candidăm, mai e comun, nu e comun... eu, in astfel de aventuri, nu arunc nici Romania, nici Partidul Social Democrat. In schimb, dăm un vot de maturitate politică unui guvern minoritar. Mulţumim mult!
Sursa: Guvernul României