Marcel Ciolacu: Bună ziua! Așa cum am promis, săptămana viitoare o să se dea in circulație tot drumul de la Buzău pană la Ramnicu Sărat, se va circula pe autostradă, urmand ca luna viitoare să se circule de la Buzău pană la Focșani. Deci tot ce am promis și eu și domnul ministru al transporturilor, că pană la sfarșitul anului se vor da drumul la cei 130 km din Autostrada Moldovei, urmand cei 50, aproape 50 km de la Dumbrava, de la Ploiești spre Buzău, rămanand ultimul lot, cel cu licitațiile, contestațiile, dar am văzut că se lucrează intr-un ritm susținut. Aproape nici nu recunoști intrarea din Buzău dinspre Spătaru.
O să continuăm in același ritm și vreau din nou să felicit constructorul că s-a incadrat in toți termenii. Aceste loturi cred că in 2025 trebuiau finalizate. A terminat mult mai repede. Domnule ministru, vă rog frumos.
Sorin Grindeanu: Mulțumesc, domnule prim-ministru. Miercuri, in 20, se va circula și pe aceste două loturi. Cel de la Focșani a fost dat in circulație săptămana trecută. Cred că vă interesează să știți și cel de mijloc, lotul trei, care va fi dat in decembrie; mă intreba cineva in urmă cu cateva zile, tot la o conferință de presă, fiind din Focșani: deci, eu, cand mă duc de Crăciun acasă, merg pe autostradă? Da. Deci toate cele patru loturi vor fi date in circulație, plus cele două, așa cum am zis prim-ministrul, de la Dumbrava pană la Pietroasele.
Mai trebuie să spun ceva - că ne vom muta, domnule prim-ministru, și in sud. Și aproximativ 40 km de drum expres intre Craiova și Pitești vor fi dați in circulație inainte de 1 decembrie, ceea ce eu zic că e un lucru important și pentru zona de sud, urmand ca in luna decembrie, după 10 decembrie, dincolo de lotul trei de aici, de care am amintit, să discutăm și de alți 16 kilometri care vor fi dați in circulație de la Pitești spre Curtea de Argeș.
E foarte important, deși termenul e undeva in august 2025, să construim cat mai mult pe această zonă, și pe Pitești-Sibiu, cei 16 km ii vom da in circulație, de asemenea, in decembrie, astfel incat pană că pană pe la sfarșitul anului, eu zic că in jur de 180 km de autostradă și drum expres vor fi dați in circulație, ceea ce e un lucru foarte bun.
Inchei felicitand incă o dată constructorul. Ca de obicei, au făcut lucrurile foarte, foarte bine. Asta nu inseamnă că loturile rămase, și mai iau de la Focșani in sus, nu vor fi abordate la fel de serios cum au fost abordate și acestea patru de aici, astfel incat la anul probabil, așa, și din discuțiile pe care le-am avut cu constructorul, aproape lunar va fi dat in circulație cate un nou lot pană spre Pașcani, pe A7, pe aceste loturi finanțate din PNRR. Eu vă mulțumesc, dacă aveți intrebări.
Lucian Romașcanu: Radar se pune?
Sorin Grindeanu: Se pune și radar pentru domnul Romașcanu.
Reporter: Avem mai multe intrebări. In primul rand, vreau să ne spuneți concret ce lucrări mai sunt de făcut pe aceste două loturi și cum va proceda constructorul, dacă va concentra un volum mai mare de muncitori, și, in același timp, care sunt costurile pentru aceste loturi? Putem chiar lua de la Buzău la Focșani, pentru că știm, au fost de multe ori suplimentări, cu cat a crescut valoarea inițială? Dacă a crescut.
Sorin Grindeanu: N-a crescut cu nimic valoarea inițială, deci e cea din licitație. Doi - mai sunt, așa cum ați văzut, chestiuni care pană miercuri vor fi finalizate. De marcaj, cateva lucruri de parapet, care in acest moment sunt in lucru și care vor fi, fără niciun fel de semn de intrebare, finalizate pană miercuri. Nu inseamnă echipaje suplimentare sau suplimentări de echipe. Ceea ce e acum pe acest lot și cei care lucrează sunt absolut destui.
Reporter: Am ințeles că ar fi ceva probleme cu furnizorii materialelor de construcții pentru constructorii care sunt pe tronsonul Buzău-Ploiești?
Sorin Grindeanu: Ce probleme?
Reporter: Așa am văzut o declarație de-a domnului Pistol, spunea că sunt intarzieri in furnizarea materialelor.
Marcel Ciolacu: Unde ești, domnule Pistol?
Sorin Grindeanu: Să știți că in momentul in care construiești foarte mult - și astăzi, cand vorbim, in Romania - sunt in construcții aproape 800 km de autostradă și drum expres. In momentul in care ai atația kilometri, in execuție, evident că ai nevoie de cantități foarte mari de materiale, fie că vorbim de materiale de construcții sau vorbim de tablier metalic. La aceste lucrări pe care le are ministerul Transporturilor, fără a spune despre CFR, se adaugă și lucrările autorităților locale, care, la randul lor, au nevoie de foarte multe materiale de construcții. Și de aceea guvernul a venit cu ajutor și va veni și in viitor cu ajutor pentru a susține această piață, dacă vreți, a materialelor de construcții. E un lucru important pe care nu trebuie să-l neglijăm. Anii viitori vor necesita, de asemenea, un volum mare pentru materialele de construcții și trebuie să avem să avem grijă. Mulțumesc.
Marcel Ciolacu: Gata, mulțumim mult!
Sorin Grindeanu: Dacă nu mai aveți intrebări, vă mulțumim!
Sursa: Guvernul României