Românii, în acest moment, sunt separați nedrept în două state, România și Republica Moldova și în contextul internațional determinat de agresiunea rusească din Ucraina, amenințarea expansionismului rus reprezintă cel mai mare pericol la adresa păcii, libertății și vieții în Europa, iar în special pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.
Este momentul ca la București, la nivel politic, social și instituțional, să avem puterea de a ne asuma Reîntregirea Țării, prin Unirea Republicii Moldova cu România drept deziderat strategic fundamental, deplin congruent cu năzuința integrării europene a Republicii Moldova, obiectiv esențial pe care România îl susține în mod determinant și necondiționat.
Adesea, în chip diversionist, se caută a se instiga manipulatoriu o falsă contradicție între unionism și parcursul european al Republicii Moldova, discurs populist și defetist care favorizează interesele dezbinatoare ale Rusiei.
Unionismul românesc, întemeiat pe valori democratice moderne și pe dreptul legitim al poporului român de pe ambele maluri ale Prutului de a trăi într-o singură națiune unită și liberă, parte a Europei, este moștenirea partidelor istorice care au clădit statul național unitar român și testamentul moral al celor doi români care au reprezentat stâlpii demnității naționale după căderea regimului comunist: Regele Mihai I al României și Corneliu Coposu.
În calitate de deputat în Parlamentul Romaniei și co-președinte al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova cer public Parlamentului României și Guvernului României să își asume dezideratul Unirii Republicii Moldova cu Țara Mamă, România!
România trebuie să își ia destinul în propriile sale mâini și după integrarea euro – atlantică a țării noastre, singurul proiect de țară cu adevărat legitim este cel al Unirii, al găsirii curajului și demnității de a construi o singură Națiune Română Unită, parte din lumea liberă a democrațiilor occidentale!
Timpul lamentărilor a trecut, românii nu mai pot trăi „sub vremi” și este momentul ca dincolo de retorica romantică a podului de flori, a horelor și a bucuriei cântecului și poeziei românești, păstrate cu eroism de românii basarabeni sub greaua ocupație rusească, să înțelegem că este timpul să acționăm în virtutea prevederilor dreptului internațional pentru a debloca procesul de unificare ale celor două state românești.
Putem lua drept model reunificarea Germaniei în anul 1990, proces care, ținând cont de toate prevederile dreptului internațional, a avut ca prim pas votul pentru reunificarea ambelor părți ale Germaniei, dat de Parlamentul Germaniei de Est.
Mai mult ca niciodată vedem propaganda Moscovei și mijloacele din arsenalul „războiului hibrid” prin care se încearcă anularea simțămintelor românești în rândul cetățenilor Republicii Moldova, dar și minciuna repetată insistent de către vectorii propagandei ruse conform căreia ar exista o pretinsă opoziție între Integrarea Europeană a Republicii Moldova și Unirea cu România. Nimic mai fals!
Drumul Republicii Moldova spre România, țară membră a NATO și a Uniunii Europene, este drumul spre Europa, la fel precum parcursul european al fraților noștri de peste Prut este calea spre România.
Atunci când vedem crimele comise de Rusia în Ucraina și când avem la granița noastră un război de agresiune pornit de o Rusie care pare a se întoarce la dimensiunea odioasă a stalinismului, cred că este timpul să reconsiderăm relația dintre cele două state românești și să fim de acord că România nu își poate permite a-și lăsa frații în calea viscolului rusesc.
În calitate de co-președinte al Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, voi propune colegilor de la București și Chișinău, ca, la proxima reuniune comună din primăvara acestui an, să adoptăm o rezoluție prin care să cerem autorităților de la București și Chișinău să deschidă dialogul cu privire la unificarea celor două state românești, subliniind în același context deplina convergență dintre parcursul european al Republicii Moldova și idealul unionist.
Unirea Republicii Moldova cu România înseamnă libertate, siguranță, demnitate, viitor european și bunăstare pentru toți cetățenii Republicii Moldova!
Ca parlamentar al PNL, partidul Brătienilor care au clădit România modernă, și care, alături de celelalte partide istorice, a militat după 1989 pentru Unirea Republicii Moldova cu România, nu pot decât să am încredere că vom face alegerea înțeleaptă a asumării, mai presus de orice dispute politice ori diferențe de opinie, a acestui ideal istoric legitim. Deputat Andrei Daniel Gheorghe