Mihai Constantin: Bună ziua și bun găsit la sesiunea de informare publică după ședința de guvern de astăzi, joi, 12 decembrie 2024. Guvernul continuă finanțarea proiectelor de investiții și voi puncta pentru inceput, Centrul de Oncologie și Radio-Chirurgie Stereotactică in cadrul Spitalului Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni București. Prin hotărarea aprobată astăzi se suplimentează cu peste 207 milioane lei bugetul acestei investiții, aprobate inițială in 2022. Valoarea totală pentru construirea și dotarea acestui centru ajunge astfel la 486 milioane lei. Noul Centru de Oncologie și Radio-Chirurgie Stereotactică va oferi tratamente inovative pacienților cu afecțiuni oncologice. Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar-Arseni București este cea mai mare clinică de neurologie din Romania, ce abordează intreaga patologie: traumatică, tumorală, vasculară, malformativă, craniană, degenerativă și spinală, iar prin edificarea unei clădiri noi, in extensia serviciilor oferite de spital, va crește substanțial calitatea actului medical.
Noi măsuri pentru combaterea fenomenului ingrijorător al traficului și consumului de droguri au fost adoptate, astăzi, de Guvern. Aceste soluții vin dintr-o perspectivă care nu se rezumă doar la aplicarea legii penale și pun accent mai mare pe prevenție și pe asistența integrată a victimelor consumului de droguri și in special a minorilor consumatori, care au nevoie de un sprijin special. In acest scop, in urma consultărilor cu organizațiile nonguvernamentale și cu experții din domeniu, va fi reformată arhitectura instituțională. Se are in vedere reorganizarea Agenției Naționale Antidrog, care funcționează in prezent la nivel de direcție in subordinea Ministerului Administrației și Internelor, astfel incat componenta de asistență integrată a consumatorilor să intre in structura unităților sanitare publice, iar componenta de coordonare a politicilor antidrog să treacă in coordonarea directă a prim-ministrului prin intermediul Cancelariei Prim-Ministrului. Această formulă este aliniată și la bunele practici europene. Astfel, in cadrul Cancelariei Prim-Ministrului se va inființa Agenția Națională pentru Politici și Coordonare in domeniul Drogurilor și al Adicțiilor, care va prelua atribuțiile funcționale ale Agenției Naționale Antidrog privind prevenirea consumului ilicit de droguri și de concepție și coordonare, de evaluare și de monitorizare la nivel național a politicilor in domeniul prevenirii consumului ilicit de droguri.
De asemenea, vor fi inființate centre de sănătate mintală și pentru prevenirea adicțiilor in structura unităților sanitare publice, prin reorganizarea centrelor de sănătate mintală din cadrul unităților sanitare cu paturi și prin preluarea personalului contractual și a patrimoniului centrelor de prevenire, evaluare și consiliere antidrog regionale și județene, care funcționează astăzi in cadrul Agenției Naționale Antidrog.
Complementar acestui act normativ, prin hotărare de guvern se consolidează rolul Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, instituție publică aflată in subordinea Ministerului Sănătății. Astfel, au fost stabilite noi reglementări referitoare la structura și responsabilitățile acestui centru, care va funcționa ca unitate sanitară fără paturi, asigurand la nivel național coordonarea, implementarea și evaluarea politicilor de sănătate mintală. Instituția va avea un număr total de 30 de posturi personal contractual și va avea atribuții mai clare in prevenirea și tratamentul adicțiilor. Aceste modificări se aliniază Strategiei naționale privind drogurile 2022-2026.
In domeniul Educației a fost aprobat un set de soluții pentru incurajarea performanței și a studiului. Măsurile sunt atat financiare, cat și organizatorice și se referă la desfășurarea olimpiadelor, concursurilor școlare, extrașcolare și extracuriculare, a taberelor de profil, a simpozioanelor și altor activități similare cu scopul de a incuraja și sprijini elevii și tinerii capabili de performanțe deosebite, precum și cadrele didactice implicate in procesul de pregătire a acestor elevi. Astfel, potrivit hotărarii, elevii care au participat individual și au obținut premii la competițiile școlare naționale și internaționale vor beneficia de stimulente financiare in funcție de performanțele obținute.
Stimulente financiare sunt prevăzute şi profesorilor care pregătesc astfel de elevi olimpici şi, de asemenea, unităților de invățămant aferente pentru dotări. Schema acestor stimulente pentru elevi se va regăsi in comunicatul de după acest briefing. Vă dau insă un prag de referință, un prag maximal. Pentru competiţia internațională la care se obține medalie de aur, cu punctaj absolut, premiul va fi de 20.000 de lei.
De asemenea, guvernul a actualizat condițiile de finanțare pentru bursele de studii şi stagiile de specializare şi de formare profesională, inclusiv cuantumul bursei lunare pe care Ministerul Educației le acordă anual atat romanilor din afara țarii, cat şi cetățenilor străini. Bursele includ cheltuieli de școlarizare, inclusiv pentru cursul de inițiere in limba romană, facilități de transport public, local, rutier, naval, cu metroul sau feroviar, bursă lunară in cuantum egal cu bursa socială minimă, iar această bursă poate fi cumulată cu burse de excelență sau de merit. Totodată, cadrele didactice care predau limba romană in afara granițelor vor beneficia de stagii de specializare și de formare profesională, de indemnizație echivalentă cu bursa socială pentru studenți, o sumă fixă de 100 euro per participant pentru transportul internațional.
Pe langă măsurile inițiate in ultimele luni pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii sportive, aproximativ 72 de milioane de lei au fost alocați astăzi pentru premierea sportivilor, antrenorilor, comisiilor și colectivelor tehnice multidisciplinare. Este o formă de recunoaștere a rezultatelor sportive deosebite obținute de delegația Romaniei la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Decizia reflectă angajamentul ferm al Guvernului față de sprijinirea sportului de performanță, dar și incurajarea noilor generații către sport și excelență.
Trecem la un alt proiect de interes, investiția Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP). Este un nume in engleză pentru că este un proiect cu anvergură internațională. Ei bine, pentru acest proiect de la Măgurele, cum este cunoscut in spațiul public, au fost reaprobați indicatorii tehnico-economici. Acest proiect de cercetare inovativ in domeniul fizicii nucleare, finanțat din fonduri externe nerambursabile de la Comisia Europeană, dar și de la bugetul de stat, include tehnologii avansate cu mașini lasere de mare putere, acceleratoare de electroni și surse gamma intense, cu scopul de a extinde cunoașterea in fizica nucleară și in alte domenii, cum ar fi aplicațiile medicale și industriale. Implementarea proiectului se desfășoară in două faze. Prima fază 2012-2015 a fost finalizată cu succes, iar a doua fază este in continuare in desfășurare, cu prelungirea termenului de realizare pană in anul 2026. Lucrările de construcții au fost incheiate, iar diverse componente, cum ar fi sistemele de laser și transport a fasciculelor, au fost deja finalizate. Implementarea sistemului de fascicul Gamma va fi continuată de acum inainte prin colaborări cu CERN și alte instituții internaționale, la recomandarea Comitetului Consultativ Științific Internațional. Valoarea totală a investiției a fost actualizată la 2,18 miliarde de lei.
Pentru a sprijini consolidarea clădirilor și reducerea riscului seismic, Guvernul a aprobat astăzi o schemă de ajutor de minimis in valoare de peste 1,3 miliarde de lei, cu aplicare pană in anul 2030. Vor fi finanțate cheltuieli pentru proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții pentru spațiile in care se desfășoară activități economice, precum și clădirile de interes sau de utilitate publică. Nu intră la finanțare prin această schemă consolidarea locuințelor. O intreprindere sau o firmă poate beneficia de finanțare nerambursabilă de pană la 300.000 euro, iar, potrivit estimărilor, 750 de intreprinderi vor putea beneficia de această formă de sprijin. Schema este valabilă de la data publicării ordinului ministrului dezvoltării in Monitorul Oficial, pană la data de 31 decembrie 2030 inclusiv, insă plățile in cadrul acestei scheme vor fi efectuate pană la data de 31 decembrie 2036. Este, așadar un proiect pe termen mediu-lung, să spunem, insă, care este de absolută necesitate și ar trebui să inceapă cat de curand s-ar putea.
Proiectele de investiții derulate de comunitățile locale, precum și serviciile de asigurare a energiei termice și activitatea culturală primesc și astăzi un sprijin consistent din partea Guvernului. Bugetul Ministerului Dezvoltării a fost suplimentat cu peste 2,1 miliarde de lei. Cea mai mare parte a fondurilor, de 1,4 miliarde, este direcționată către proiectele finanțate prin PNDL și prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny. Alte 380 de milioane de lei sunt destinate proiectelor incluse in componentele Valul Renovării, Fondul Local, Turism și Cultură din PNRR, iar alte 360 de milioane vor merge către Programul național de construcții de interes public sau social.
Pentru asigurarea continuității serviciului public de alimentare cu energie termică in sistem centralizat vor primi finanțare comunități locale din județele Arad, Bihor, Cluj, Constanța, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Mehedinți, Suceava, Tulcea, Valcea și Vrancea. Este vorba despre acele comunități unde energia termică este produsă din surse diferite - gaze naturale, cărbune, păcură și biomasă - iar pentru susținerea lor de astăzi se alocă peste 136 de milioane de lei pentru 19 comunități locale.
De asemenea, instituțiile de cultură finanțate de autoritățile locale vor primi peste 200 de milioane de lei. Fondurile vor ajunge la 72 de instituții de cultură, un ateneu, trei centre culturale cu statut de teatre, 16 filarmonici, două opere și 50 de teatre.
Inițiată de Ministerul Agriculturii, insă cu efecte pentru protejarea mediului, este o hotărare de guvern care are ca obiectiv reducerea impactului deșeurilor, in speță a plasticului provenit de la echipamentele de pescuit abandonate in sectorul romanesc al Mării Negre. In acest scop, se stabilește o cotă națională minimă anuală de colectare a 500 kg de deșeuri per operator economic autorizat să desfășoare activități de pescuit in apele teritoriale romanești din Marea Neagră. Deșeurile sunt generate de echipamentele de pescuit abandonate in sectorul romanesc al mării noastre.
Pentru a consolida infrastructura de apărare impotriva inundațiilor din județele Suceava și Botoșani, vor fi reluate lucrările de construcție a unui obiectiv de mare importanță națională, respectiv amenajarea Varfu Campului de pe raul Siret. Este vorba despre construcția unui baraj și a unui sistem de transfer al apei din raul Siret in raul Jijia. Lucrările la această amenajare au fost incepute in anul 1987, insă in acest timp amplasamentul lucrării pe care se află proiectul a fost declarat arie protejată, fiind imposibilă obținerea acordului de mediu. In consecință, finalizarea acestei lucrări, care presupune realizarea unei acumulări cu un volum total de 17 milioane de metri cubi va putea să furnizeze fluxul de apă potabilă localităților riverane din Botoșani și Suceava și va ajuta la prevenirea inundațiilor.
Elaborarea și implementarea strategiei privind datele deschise aprobate de Guvern consolidează poziția Romaniei ca lider regional in digitalizare și inovare, contribuind totodată la creșterea economică sustenabilă și la atingerea obiectivului strategic de aderare la OCDE. La nivel european, creșterea economică provenită din date deschise este estimată să ajungă in anul viitor, 2025, la peste 200 de miliarde de euro. Astfel, in prim proces de aderare la OCDE, ne dorim ca și in Romania să creăm aceste oportunități pentru mediul de afaceri, pentru mediul de cercetare și pentru cel de dezvoltare tehnologică, prin care să se extindă serviciile și produsele, dar și pentru a spori increderea cetățenilor in instrumentele digitale, inclusiv cele de interacțiune publică a serviciilor publice. In esență, datele reprezintă o materie primă din care se pot extrage informații și perspective și sunt o resursă fundamentală pentru tehnologia modernă, pentru afaceri, pentru știință și pentru multe alte domenii.
Punctez și două proiecte din domeniul apărării naționale, proiectul de lege privind controlul utilizării spațiului aerian național, care abordează, dintr-o perspectivă nouă, controlul utilizării spațiului aerian național, plecand de la sfera extinsă a riscurilor și amenințărilor la adresa securității naționale, a integrității spațiului aerian național și a siguranței aeronautice, a vieții și sănătății persoanelor și a patrimoniului. Actul normativ va extinde și reglementa măsurile pentru controlul utilizării spațiului aerian național, a sistemelor de aeronave fără pilot la bord și pentru alte vehicule aeriene. Prin adoptarea acestui act normativ se va crea un nou cadru de cooperare și de coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor care au competențe in gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și de asigurare a respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce contribuie la creșterea siguranței și securității aviației. Incerc să reinterpretez și eu acest text, care se află in nota de fundamentare a acestui proiect de lege. Pe scurt, este vorba de următorul lucru: aparatele de zbor fără pilot la bord vor beneficia de atenția și de rigorile care sunt prevăzute in această clipă pentru aparatele de zbor cu pilot la bord din perspectivă civilă, dar și din perspectivă militară.
De asemenea, tot inițiat de Ministerul Apărării Naționale, Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiilor militare pe teritoriul statului roman. Acesta urmărește crearea cadrului juridic care să permită desfășurarea unor misiuni și operații pe teritoriul statului nostru. Proiectul de lege asigură completarea normelor in vigoare cu privire la pregătirea și desfășurarea misiunilor și operațiilor pe timp de pace pe teritoriul național de către forțele armate. Cele două proiecte de lege vor fi transmise spre dezbatere și adoptare Parlamentului.
In ședința de guvern de astăzi au fost aprobate mai multe hotărari de guvern pentru suplimentarea bugetelor unor ministere din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru anul in curs.
Bugetul Ministerului Educației a fost suplimentat cu suma de 30 de milioane de lei pentru finanțarea proiectelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii universitare și educaționale, in special pentru pregătirea profesiilor digitale ale viitorului și pentru echiparea laboratoarelor și atelierelor din invățămantul profesional și tehnic, un proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ministerul Agriculturii a primit o suplimentare de 122 milioane lei pentru reabilitarea infrastructurii de imbunătățiri funciare și pentru reintregirea Fondului European de Pescuit, pentru susținerea activităților specifice din sectorul piscicol.
Bugetul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a fost suplimentat cu suma de 350 de milioane de lei, din care 150 de milioane de lei vor fi alocați pentru rambursarea cererilor depuse de beneficiarii Programului Operațional Regional 2014-2020, iar restul de 200 de milioane de lei pentru cererile de rambursare ale Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027, asigurand astfel respectarea calendarului de inchidere a celor două programe operaționale.
Bugetele Ministerului Justiţiei, Ministerului Public, Consiliului Superior al Magistraturii şi al Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost suplimentate pentru achitarea drepturilor salariale restante stabilite prin hotărari judecătoreşti pentru personalul din cadrul acestor instituţii, precum şi pentru plata serviciilor de interpretariat şi traduceri, a onorariilor experţilor, pentru prestări servicii de intreţinere şi funcţionare, precum şi pentru acoperirea cheltuielilor curente in cuantum total de aproximativ 1,6 miliarde de lei.
De asemenea, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale a fost suplimentat cu suma de 30 de milioane de lei pentru a asigura finalizarea obiectivelor stabilite pe anul in curs de către Casa Națională de Pensii Publice, precum și pentru acoperirea integrală a plăților pentru toate categoriile de cheltuieli implicate.
De asemenea, a fost aprobată, la inițiativa legislativă a Autorității Electorale Permanente, o ordonanță de urgență privind restituirea, conform legii, a sumelor cheltuite in scop electoral la alegerile prezidențiale de anul acesta. Avand in vedere că prin decizia Curții Constituționale alegerile prezidențiale au fost anulate, rambursarea sumelor raportate și justificate de către entitățile angajate in acest proces electoral le vor permite angajarea de cheltuieli pentru alegerile prezidențiale care vor urma. Aceste restituiri se fac din fondul de rezervă bugetară, după alimentarea acestuia și in baza unei cereri scrise din partea partidelor care au avut un candidat sau a candidaților independenți.
Acestea au fost subiectele pe care am vrut să le scot in evidență. Şi vreau să mai punctez ceva, a fost poate cea mai consistentă agendă a Guvernului de anul acesta, cel puțin, iar comunicatul care va urma ca de obicei după acest briefing de presă, va fi direct proporțional, foarte consistent și va fi emis imediat de către biroul de presă. Vreau să vă mulțumesc și vă stau la dispoziție, vă stăm de la dispoziție ca de obicei și să ne revedem sănătoși.
Sursa: Guvernul României