Secretariatul General al Guvernului (SGG) anunță selecția pentru ocuparea unui post de președinte și a două posturi de vicepreședinți pentru Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Intreprinderilor Publice, pentru un mandat de 4 ani, conform Hotărarii nr. 617 din 27 iulie 2023 privind organizarea şi funcționarea AMEPIP.
I. Scopul procesului de selecție
Procesul de selecție se derulează in contextul indeplinirii Jalonului 440 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), avand ca scop operaționalizarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Intreprinderilor Publice (AMEPIP). AMEPIP este organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, in subordinea Guvernului şi in coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.
AMEPIP este condusă de un președinte şi de doi vicepreședinți, numiți prin decizie a prim-ministrului, la propunerea secretarului general al Guvernului, in urma derulării unui proces de selecție.
Procesul de selecție
II. Etapele de desfășurare a procesului de selecție sunt:
a) Etapa I - evaluarea dosarelor de candidatură;
b) Etapa a II-a - Interviul.
Doar candidații care au indeplinit toate criteriile de eligibilitate și ale căror dosare de candidatură au fost declarate admise la Etapa I - evaluarea dosarelor de candidatură, vor putea participa la Etapa a II-a - Interviul.
III. Criterii de eligibilitate:
a) Studii superioare finalizate cu diplomă de licență in domeniul juridic, economic, al administraţiei publice, managementului sau cu diplomă echivalentă (atestat de echivalare/recunoaștere a studiilor eliberat de Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor care permite continuarea studiilor sau accesul pe piața forței de muncă din Romania);
b) Experienţă profesională de cel puţin 10 ani in domeniul economic sau financiar, management sau juridic;
c) Cel puţin 7 ani in funcţii de conducere executivă in societăţi cu capital privat, in intreprinderi publice sau in funcţii de conducere in administraţia publică, perioadă in care a exercitat atribuţii de conducere sau supraveghere asupra unor intreprinderi publice;
d) Cunoașterea unei limbi de circulație internațională dovedită cu un certificat sau alt document relevant;
e) Fără inscrisuri in cazierul judiciar;
f) Fără inscrisuri in cazierul fiscal;
g) Fără condamnări penale, cu excepţia situaţiei in care a intervenit reabilitarea;
h) Starea de sănătate corespunzătoare și atestată pe bază de examen medical, conform dispoziţiilor Hotărarii Guvernului nr. 355/2007 privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor, cu modificările şi completările ulterioare;
i) Să nu fie in perioada de interdicţie de trei ani de a ocupa funcţii sau demnităţi publice, prevăzută la art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind infiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare;
j) Să nu fi fost lucrător sau colaborator al Securităţii, in sensul dispoziţiilor art. 2 lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, cu modificările şi completările ulterioare;
k) Să aibă capacitatea deplină de exercițiu;
l) Să aibă cetăţenia romană;
m) Cunoașterea foarte bine a limbii romane (scris/citit/vorbit) ;
n) Scrisoare de intenție;
o) Cel puțin o scrisoare de recomandare de la angajatorii anteriori;
p) Să nu fi luat parte la oricare dintre activitățile procedurii de selecție.
q) Declaraţie pe propria răspundere privind neincadrarea in situaţia unui conflict de interese.
Toți candidații trebuie să indeplinească toate criteriile de eligibilitate mai sus menționate.
IV. Criterii de selecţie:
a) competenţe in domeniul guvernanţei corporative;
b) competenţe in administraţia publică;
c) competenţă managerială;
d) viziune şi planificare strategică;
e) capacitate de luare a deciziilor şi de evaluare a impactului acestora;
f) abilităţi de comunicare şi negociere;
g) capacitate de analiză şi sinteză;
h) abilităţi de relaţionare;
i) experienţă de lucru in cadrul sau in colaborare cu organizaţii internaţionale.
Detalierea Criteriilor de selecție se regăsește in anexă la prezentul anunț.
V. Modalitatea de evaluare a criteriilor
Evaluarea criteriilor se realizează prin analiza documentelor din dosarul de candidatură, prin verificarea activității desfășurate anterior de candidat, prin observarea comportamentală a candidatului pe parcursul interviului, prin analiza răspunsurilor candidatului și punctarea acestora conform grilei de evaluare.
1. Fiecare criteriu de eligibilitate din dosarul de candidatura va fi evaluat prin sistemul admis/respins, unde:
* Admis inseamnă că criteriul este indeplinit
* Respins inseamnă că criteriul nu este indeplinit
2. Fiecare competenta din cadrul grilei de evaluare va fi notata conform grilei prin cuantificarea răspunsurilor comportamentale pe care candidații le oferă pentru competentele evaluate in cadrul interviului.
Grilă de punctaj pentru criteriile evaluate in cadrul interviului
Scor
Nivel de competență
Descriere
1
Novice
-Are o ințelegere a cunoștințelor de bază.
2
Intermediar
-Are un nivel de experiență dobandit prin formare fundamentală și/sau prin cateva experiențe similare. Acest nivel de competență presupune sprijinul unor persoane cu expertiză.
-Ințelege și poate utiliza corect termeni, concepte, principii și probleme legate de această competență.
-Cunoaște și utilizează actele normative aplicabile, regulamente și ghiduri.
3
Competent
-Este capabil să indeplinească funcțiile asociate acestei competențe. Poate fi necesar, uneori, sprijinul persoanelor cu expertiză, dar de regulă demonstrează această aptitudine in mod independent.
-A aplicat această competență in trecut, cu sprijin extern minim.
-Ințelege și poate analiza implicațiile schimbărilor in procesele, politicile și procedurile din sectorul de activitate.
4
Avansat
-Indeplinește sarcinile asociate acestei aptitudini fără sprijin extern. Este recunoscut in cadrul organizației din care face parte ca expert in această competență, este capabil să ofere sprijin și are experiență avansată in această competență.
-A oferit idei, resurse și perspective relevante referitoare la procesul sau la dezvoltarea practicii, la nivelul de guvernanță a consiliului și a nivelului executiv superior.
-Este capabil să interacționeze și să poarte discuții constructive cu conducerea executivă, dar și să instruiască alte persoane in aplicarea acestei competențe.
5
Expert
-Este cunoscut ca expert in acest sector pentru a oferi sprijin și pentru a identifica soluții pentru problemele complexe legate de această zonă de expertiză.
-A demonstrat excelență in aplicarea acestei competențe in multiple consilii de administrație și/sau organizații.
-Este perceput ca expert, conducător și inovator in această competență de către consiliul, organizația și/sau alte organizații.
VI. Dosarul de participare va conține in mod obligatoriu, următoarele documentele de eligibilitate, semnate, datate, după caz și completate conform cu originalul, după caz:
a) cererea de inscriere
b) copia actului de identitate semnată pentru conformitate cu originalul de către posesor;
c) copii ale diplomelor de studii (diploma de licență sau echivalentă) conformate cu originalul;
d) curriculum vitae tehnoredactat, datat şi semnat, model European conform HG nr. 1021/2004 - care va include informaţii detaliate privind activitatea anterioară şi cea desfăşurată in prezent, cu intervale de timp sub forma ZZ/LL/AAAA pentru fiecare formă exercitată, inclusiv denumirea angajatorilor şi natura activităţilor desfăşurate de aceştia, funcţiile deţinute, cu evidenţierea acelor activităţi care se inscriu in sfera funcţiei pentru care candidează, precum şi alte informaţii relevante legate de entităţile in care persoana fizică a deţinut sau deţine responsabilităţi de conducere.
e) scrisoare de intenţie;
f) cel puțin o recomandare de la locurile de munca in care și-a desfășurat activitatea,
g) extras Revisal/copie după carnetul de muncă/copie după contracte de mandat/copie după adeverinţe care atestă experienţa profesională;
h) documente/adeverinţă din care să rezulte experienţa in administrarea sau managementul unor societăţi din sectorul public şi privat; copie după documente care atesă experiența profesională din care să reiasă atribuții de conducere sau supraveghere asupra unor intreprinderi publice.
i) cazier judiciar;
j) cazier fiscal;
k) adeverinţa medicală care atestă starea de sănătate corespunzătoare;
l) declaraţie pe propria răspundere privind neincadrarea in situaţia unui conflict de interese
m) certificat sau orice alt document relevant care să ateste cunoașterea unei limbi de circulație internațională.
n) formulare specifice procedurii:
Formularul 1 - Cerere de inscriere
Formularul 2 - Declarație specifică procedurii de selecție a conducerii AMEPIP
Formularul 3 - Notă de informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal
Formularul 4 - Declarație pentru de a fi evaluat.
Formularul 5 - Declarație pe proprie răspundere privind autenticitatea documentelor depuse la dosarul de candidatură.
Modelele de formulare se pot descărca de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului și al Agenției pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanțelor Intreprinderilor Publice.
VII. Alte informații
a) Dosarele candidaților se depun sigilate la Registratura Secretariatului General al Guvernului situată in Piața Victoriei nr. 1, Sector 1, cod poștal 011791, București, intrarea C, sau se transmit prin e-mail la adresa selectieamepip@gov.ro. Pe plicurile dosarelor transmise in format fizic vor fi menționate numele si prenumele candidatului, precum și sintagma: - Selecţie pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi ai AMEPIP.
b) Protecția datelor personale. Acest proces de recrutare și selecție descris in detaliu mai sus, se va desfășura conform Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice in ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal.
VIII. Bibliografie comună tuturor posturilor:
* Constitutia Romaniei
* Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a intreprinderilor publice cu modificarile si completarile ulterioare;
* Hotărarea Guvernului nr. 617 din 27 iulie 2023 privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanței Intreprinderilor Publice;
* Hotărarea Guvernului nr. 639 din 28 iulie 2023 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a intreprinderilor publice;
* Legea nr. 31/1990 privind societăţile, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
* Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, cu modificările și completările ulterioare:
- TITLUL IV Persoana juridică
- Din TITLUL IX Diferite contracte speciale:
o CAP. VII, Contractul de societate,
o CAP. IX, Contractul de mandat
o Cartea V, Capitolul IV - Răspunderea Civilă
* Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul Administrativ, cu modificările și completările ulterioare;
* Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei in exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi in mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările și completările ulterioare;
* Legea nr.297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările și completările ulterioare;
* Ordonanța nr. 26 din 21 august 2013 privind intărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară
* Legea nr.500/2004 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare.
* Legea nr. 24/2017 privind emitenții de instrumente financiare și operațiuni de piață.
* Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență
* Ordonanța de urgență nr.77/2014 privind procedurile naționale in domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996
* OECD Review of the Corporate Governance of State-Owned Enterprises in Romania - disponibil la adresa: https://www.oecd-ilibrary.org/sites/fabf20a8-en/index.html?itemId=/content/publication/fabf20a8-en
*Recommendation of the Council on OECD Legal Instruments Principles of Corporate Governance disponibil la adresa: https://legalinstruments.oecd.org/public/doc/322/322.en.pdf
*OECD Corporate Governance Factbook 2021 https://www.oecd.org/en/publications/oecd-corporate-governance-factbook-2021_783b87df-en.html
*Ghidul BVB privind raportarea ESG https://bvb.ro/info/Rapoarte/Ghiduri/Ghid_privind_raportarea_ESG.pdf
Metodologia privind selecția Președintelui și a Vicepreședinților Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Intreprinderilor Publice se poate consulta pe site-ul Secretariatului General al Guvernului și al Agenției pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanțelor Intreprinderilor Publice.
Data limită pentru depunerea dosarelor: 24.02.2025 ora 20.00.
Sursa: Guvernul României