Agra Asigurări, liderul național în domeniul asigurărilor agricole, anunță cifre record în în privința avizărilor de daună pentru anul agricol 2023-2024. În total, 2400 de daune au fost avizate ca rezultat al fenomenelor meteorologice extreme cu care s-a confruntat România în ultima perioadă.
Luna iunie a acestui an marcat un record din perspectiva totalului de avize înregistrate într-o lună. Peste 1000 de fermieri asigurați de companie au raportat daune semnificative asupra culturilor agricole. Conform datelor publicate de Autoritatea Națională de Meteorologie, în această lună au fost înregistrate temperaturi mai ridicate decât cele din iulie și august ale anului trecut, înregistrându-se o temperatură medie de 22,0°C, având în vedere că temperatura medie în ultimii 60 de ani a fost de 18,8°C. Cu toate acestea, mai multe zone ale țării au fost afectate de perioade de instabilitate atmosferică, caracterizate prin averse, furtuni și grindină, fiind emise coduri galbene și portocalii.
„Dintre cele 5880 de polițe emise, peste 41% dintre asigurați au avizat daune. Suntem dedicați să sprijinim fermierii în momentele dificile, iar până în prezent am achitat despăgubiri pentru dosarele deschise în proporție de 80%. În aceste perioade caracterizate de instabilitate climatică, este important ca fermierii să fie complet protejați și să aibă o plasă de siguranță financiară pentru a-și putea continua afacerile în parametrii optimi”, declară Horia Adrian-Lupu, Director General Agra Asigurări.
Cele mai multe daune au fost cauzate de grindină, însumând peste 909 de avizări, urmate apoi de 617 avizări pentru furtună și riscurile din pachetul de reînsămânțare (secetă pedologică la răsărire, nisip/crustă), cu peste 529 de avizări. Cele mai afectate județe au fost Constanța, Teleorman și Olt, cu 505, 181, respectiv 178 de avizări. În ceea ce privește culturile, rapița este una dintre cele mai afectate culturi, fiind înregistrate 638 de dosare, urmată apoi de grâu, cu 328 de dosare de daună, și orz, cu 305 dosare.