Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu Secretarul General al NATO, Mark Rutte

noiembrie 18, 2024

Premierul Marcel Ciolacu: De 20 de ani, societatea romanească s-a dezvoltat și a prosperat in spatele scutului NATO, care asigură Romaniei cele mai solide garanții de securitate din istoria sa
Romania este o țară sigură, a cărei securitate este garantată de Alianța Nord-Atlantică, element vital pentru dezvoltarea economică și socială a țării noastre, a afirmat premierul Marcel Ciolacu la intrevederea cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte.
Prim-ministrul s-a intalnit astăzi, la Bruxelles, cu domnul Mark Rutte, aceasta fiind prima intrevedere a unui oficial roman cu noul secretar general al NATO, confirmare a rolului pe care Alianța Nord Atlantică o acordă Romaniei.
In cadrul intrevederii, șeful Executivului a adresat secretarului general al NATO invitația de a vizita Romania pentru a constata angajamentul ferm in domeniul apărării și progresele inregistrate in consolidarea prezenței Aliate in țara noastră.
De 20 de ani, societatea romanească s-a dezvoltat și a prosperat in spatele scutului NATO, care asigură Romaniei cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. De aceea, suntem pregătiți să contribuim la intărirea Alianței și la menținea unei relații transatlantice cat mai solide. Suntem recunoscători atat Aliaților care ne sprijină concret, cat și NATO care a adoptat măsuri dedicate Romaniei in domeniul apărării terestre și aeriene, a declarat prim-ministrul.
Premierul l-a asigurat pe secretarul general al NATO de intreg sprijinul Guvernului și al său personal in indeplinirea mandatului, subliniind, totodată, necesitatea de a menține relații transatlantice cat mai puternice, la care Romania este pregătită să-și aducă propria contribuție. Este cel mai potrivit moment ca parteneriatul strategic dintre NATO și UE să se manifeste pe deplin, in beneficiul securității euro-atlantice, a apreciat prim-ministrul Romaniei.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a adus in discuție necesitatea ca Marea Neagră să fie reflectată cat mai bine pe agenda Aliată, mai ales că reprezintă o regiune de interes strategic pentru securitatea euro-atlantică. In acest context, a solicitat secretarului general să sprijine intărirea prezenței Aliate din Romania și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic la Marea Neagră, demers indispensabil unei descurajări credibile.
Intrevederea oficială a fost prilejul și pentru a sublinia solidaritatea Romaniei față de Aliați și parteneri. Am alocat deja 2,5% din PIB pentru apărare in acest an și voi continua să mențin prioritare și in perioada următoare investițiile in apărare. In cursul acestei săptămani vom semna cu partea americană scrisoarea de acceptare pentru programul de achiziționare a celor 32 de avioane F-35 de ultimă generație. In spiritul solidarității Aliate, contribuim semnificativ la asigurarea apărării pe intreg Flancul Estic, ceea ce face Romania un Aliat de incredere și un furnizor de securitate in regiune și dincolo de aceasta, a menționat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului a menționat sprijinul multi-dimensional acordat de țara noastră Ucrainei și demersurile pentru susținerea parcursului său către statutul de membru NATO.
Un alt punct important al discuțiilor a făcut referire la Republica Moldova. Am fost recent martorii incercării de a deturna parcursul european al Republicii Moldova. Avem obligația de a sprijini Chișinăul și ne dorim să putem contribui impreună la acest efort, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
La randul său, secretarul general al NATO a apreciat eforturile continue ale Romaniei și contribuția semnificativă la intărirea Alianței și a securității euro-atlantice. Romania contribuie la consolidarea securității nu doar pe frontul estic al NATO, dar și dincolo de acesta./.../Romania s-a dovedit a fi un prieten ferm al Ucrainei, asigurand sprijinul militar de care are atata nevoie, inclusiv un sistem Patriot care sprijină apărarea infrastructurii aeriene critice, a afirmat secretarul general al NATO Mark Rutte.
Premierul Marcel Ciolacu a avut, la sediul Alianței, și o intalnire cu experți romani și cu membri ai Delegației Permanente a Romaniei la NATO.

Declarații comune de presă susținute de prim-ministrul Romaniei, Marcel Ciolacu, și Secretarul General al NATO, Mark Rutte

Mark Rutte: Domnule prim-ministru Ciolacu, dragă Marcel,
Este minunat să vă urez bun venit aici la sediul NATO.
De mai bine de două decenii, Romania este un aliat loial și angajat al NATO. Investiți mai mult de 2% - cred că acum ajunge la 2,5% - din PIB-ul țării in apărare. Găzduiți unul dintre grupurile de luptă multinaționale ale NATO. In plus, militarii romani iși aduc o contribuție esențială la misiunile NATO mai ales in Kosovo, dar și in Irak și in alte zone.
Așadar, Romania contribuie la consolidarea securității nu doar pe frontul estic al NATO dar și dincolo de acesta.
Am discutat astăzi și despre importanța acordării unui sprijin continuu Ucrainei. Romania s-a dovedit a fi un prieten ferm al Ucrainei, asigurand sprijinul militar de care are atata nevoie, inclusiv un sistem Patriot care susține apărarea infrastructurii aeriene critice. Ați semnat de asemenea un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina arătand că sprijinul dvs este unul statornic.
In cadrul NATO, lucrăm in ritm susținut la indeplinirea angajamentelor asumate la Summitul de la Washington. Sprijinul pentru Ucraina este la fel de important ca oricand. Nu in ultimul rand, observăm o extindere periculoasă a războiului, cu trupe nord coreene luptand alături de cele rusești impotriva Ucrainei. Aceasta survine in plus față de aprovizionarea cu muniție din Coreea de nord, dronele din Iran și produsele cu dublă utilizare din China. Toate acestea alimentează mașina de război a Rusiei. Vedem astfel cum acest război ilustrează că securitatea noastră are intr-adevăr un caracter global .
In plus, războiul purtat de Rusia a arătat nevoie unei apărări aeriene robuste și asta rămane o prioritate. Astăzi am discutat și despre modalități in care aliații pot colabora pentru păstrarea siguranței spațiului aerian romanesc. Incursiunile repetate ale dronelor și rachetelor rusești in spațiul NATO sunt nesăbuite, periculoase și inacceptabile.
NATO şi-a consolidat deja apărarea aeriană pe flancul său estic, iar aliaţii, in timp ce vorbim, achiziţionează sute de avioane de luptă de generaţia a cincea.
Vă pot spune domnule premier că NATO ia in considerare foarte serios securitatea in zona Mării Negre. Suntem pregătiți să protejăm și să apărăm toți aliații . Marcel, iți mulțumesc din nou pentru această vizită.

Marcel Ciolacu: Am avut astăzi o intrevedere foarte bună cu Secretarul General al NATO, domnul Mark Rutte și l-am asigurat pe domnul Secretar General, in cadrul acestei prime intalniri cu un oficial roman, de intreg sprijinul Guvernului pe care il conduc și al meu personal in indeplinirea mandatului său important.
Am simțit solidaritatea domnului Rutte din primele clipe ale mandatului, cand a dat o declarație fermă de sprijin pentru Romania in contextul incidentului cu dronele rusești din luna octombrie. Și ii mulțumesc pentru acest lucru!
Romania și poporul roman au un atașament profund față de valorile euro-atlantice. NATO și relația transatlantică, Statele Unite și Uniunea Europeană sunt pilonii pe care ne clădim securitatea și apărarea.
De 20 de ani, societatea romanească s-a dezvoltat și a prosperat in spatele scutului NATO, care asigură Romaniei cele mai solide garanții de securitate din istoria sa. De aceea, suntem pregătiți să contribuim la intărirea Alianței și la menținea unei relații transatlantice cat mai solide.
Este cu atat mai important să facem acest lucru, avand in vedere că ne confruntăm cu un context de securitate extrem de complicat.
Federația Rusă a ales să devină cea mai mare amenințare la adresa NATO. Rusia a readus războiul in Europa, chiar la granițele Romaniei, iar acest lucru a crescut nivelul de preocupare in randul cetățenilor noștri.
De aceea, suntem aici, in sediul NATO, umăr la umăr, pentru a da un mesaj puternic că romanii sunt in siguranță și stabilitate.
Romania face parte din NATO, Alianța are o prezență consistentă in Romania, iar aceasta este garanția că fiecare centimetru al teritoriului nostru este apărat pe deplin.
Impărtășesc pe deplin viziunea domnului Rutte că nicio țară nu poate răspunde de una singură amenințărilor de securitate. Faptul că suntem mai puternici impreună este o realitate, nu doar un slogan.
Tocmai de aceea, i-am transmis domnului Secretar General recunoștința Romaniei față de Aliații care ne sprijină concret, cat și față de NATO, care a adoptat măsuri dedicate Romaniei in domeniul apărării terestre și aeriene.
Avem o prezență militară Aliată consistentă in Romania, dar i-am solicitat domnului Secretar General să sprijine suplimentarea și intărirea acestei prezențe, dar și consolidarea posturii NATO pe Flancul Estic, la Marea Neagră. Un astfel de demers este indispensabil pentru descurajarea credibilă a amenințărilor rusești.
De altfel, incălcările spațiului aerian Aliat și postura agresivă a Rusiei din Marea Neagră arată cat de important este să creștem efectivele in zonă și să oferim un răspuns solidar și unitar al Alianței.
In acest context, i-am transmis domnului Secretar General că Romania ințelege și iși respectă angajamentele și este solidară cu Aliații și partenerii noștri. Am alocat deja 2,5% din PIB pentru apărare in acest an și voi continua să mențin prioritare și in perioada următoare investițiile in apărare.
L-am informat, totodată, despre faptul că in cursul acestei săptămani vom semna cu partea americană scrisoarea de acceptare pentru programul de achiziționare a 32 de avioane F-35 de ultimă generație.
Vom continua să investim sume importante in modernizarea Armatei, pentru că vrem ca Romania să probeze prin fapte concrete că este un Aliat de incredere și un furnizor de securitate in regiune și dincolo de aceasta.
Domnule Secretar General,
Războiul Rusiei impotriva Ucrainei este o tragedie care se desfășoară la granițele noastre. Romania a susținut fără rezerve lupta legitimă a Ucrainei impotriva agresiunii ruse și pentru apărarea independenței, suveranității și integrității sale teritoriale.
Vom continua să acordăm un sprijin multidimensional Ucrainei. Donația sistemului Patriot și pregătirea in Romania a piloților ucraineni, alături de cei romani și Aliați pe avioanele F-16 sunt doar cateva elemente care demonstrează amploarea asistenței noastre.
Dar in același timp, trebuie să fim atenți și la Republica Moldova, care este partenerul nostru cel mai afectat de război, după Ucraina.
Am fost recent martorii incercării de a deturna parcursul european al Republicii Moldova. Avem obligația de a sprijini Chișinăul și ne dorim să putem contribui impreună la acest efort.
In concluzie, Romania este o țară sigură, cu securitatea garantată de NATO, care se poate dezvolta economic și social.
In fața tuturor amenințărilor, NATO a devenit mai puternică și mai extinsă și cred că este de datoria noastră să contribuim cu toții la intărirea Alianței și a securității euro-atlantice.
Vă mulțumesc, domnule Secretar General, incă o dată pentru tot sprijinul și vă asigur că Romania va rămane același aliat de incredere al dumneavoastră pentru mandatul provocator pe care il aveți, dar și al NATO.


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro