București, 8 mai 2024
Analiza din luna martie a fost efectuată pe baza a peste 13.000 de materiale ale publicațiilor de presă, a emisiunilor de știri de televiziune și radio și a materialelor de pe site-urile web care au apărut în perioada 01 martie – 31 martie 2024. Din acest set extins, au fost identificate 7.769 de materiale valide.
Cu o pondere de 43%, posturile de televiziune reprezintă cele mai citate surse ale lunii martie, iar dintre acestea se detașează Digi 24, Antena 3 CNN, Digi Sport, Pro TV, Euronews. Sursele din mediul online întrunesc o cotă de 38%, la care au contribuit în mod deosebit gsp.ro, hotnews.ro, g4media.ro, romania.europalibera.org, recorder.ro. Pe locul trei se află presa scrisă care deţine aproximativ 17% din total. Printre cele mai citate publicații se numără Fanatik, Adevărul, Libertatea, Click, Ziarul Financiar. Radiourile, prin RFI, Europa FM, România Actualități, Digi FM și București FM, au o pondere mai mică în împărțirea după tipul de media, reprezentând 2%.
În ceea ce privește topul general, primele două poziții revin televiziunilor. Digi 24 este cea mai citată sursă media în luna martie cu 827 citări. Antena 3 CNN ocupă locul secund cu 803 citări, iar Fanatik închide podiumul cu 543 citări în alte medii. Pe locul patru se situează o altă televiziune, DigiSport, cu 378 citări, urmată de gsp.ro pe poziţia a cincea cu 352 citări. hotnews.ro îşi asigură numărul şase cu 326 citări, iar Adevărul ocupă locul şapte cu 315 citări. Finalul clasamentului este completat de g4media.ro cu 278 citări pe locul al optulea, romania.europalibera.org pe locul nouă cu 270 citări, iar poziția a zecea este deținută de Pro Tv cu 251 citări.
Presă scrisă – Top 5
În luna martie, Fanatik a fost cea mai citată publicaţie cu 543 citări. Zilele de 6 și 29 martie i-au adus și cea mai mare vizibilitate, cu câte 32 citări în fiecare din aceste zile. Pe locul secund se află Adevărul cu 315 referințe, fiind citat de alte redacţii media cu precădere în 13 și 22 martie (câte 18 citări în ambele zile). Libertatea ocupă poziția a treia cu 154 citări. Clasamentul continuă cu Click, citat în 134 de materiale jurnalistice, iar Ziarul Financiar închide top 5 cu 97 citări.
Posturi TV – Top 5
Digi 24 este cea mai citată sursă media în luna martie cu 827 citări. Știrile pe subiecte electorale, prezentate de Digi 24, au devenit teme relevante și pentru alte redacții media. Declarația lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, conform căreia coaliţia PSD-PNL a ajuns la un acord privind candidaturi comune la Sectoarele 1, 2 şi 5, însă nu a ajuns la o concluzie în ceea ce priveşte candidatura la Primăria Capitalei, a fost printre cele mai citate. Poziția secundă aparține postului Antena 3 CNN, menționat de alte redacții din țară de 803 de ori. Subiectul care a captat atenţia publicului este reprezentat tot de o declaraţie politică, de data aceasta aparținându-i premierul Marcel Ciolacu, care a susținut că România va intra şi cu frontierele tereste în spaţiul Schengen până la finalul anului 2024. Locul trei în clasament este ocupat de Digi Sport cu 378 de citări și un vârf al vizibilității acestora în data
de 25 martie, în timp ce Pro TV se situează pe poziția a patra cu 251 citări. Euronews închide clasamentul cu 239 citări.
Radio – Top 5
Cu 69 referințe în alte titluri de presă din România, RFI conduce detașat topul celor mai citate posturi de radio în luna martie. Europa FM se poziționează pe locul al doilea, fiind citat în 23 materiale jurnalistice, urmat de România Actualități cu 13 citări. Digi FM se situează pe poziţia a patra cu 5 citări, iar București FM închide clasamentul cu 4 materiale în care a fost citat.
gsp.ro este lider în mediul online
gsp.ro conduce clasamentul online cu 352 citări. Interacțiunile violente din lumea fotbalului, despre care a comunicat gsp.ro, au fost subiectele cele mai citate. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene la Dedulești, unde s-au întâlnit suporterii de la UTA Arad și “U” Cluj. De asemenea, violențe au fost și în București, între galeria de la Dinamo și cea de la UTA. Pe locul al doilea, cu 326 citări în alte surse, s-a situat HotNews.ro. Jurnaliștii HotNews.ro au realizat o investigație despre averea lui Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliției la Primăria Generală. Conform unor documente oficiale descoperite de HotNews.ro, în afară de proprietățile declarate ca manager al Spitalului Universitar București, Cătălin Cîrstoiu folosește, inclusiv în campania electorală, proprietăți deținute de firmele sale și ale soției. Podiumul este închis de g4media.ro, citat de alte surse media din țară de 278 de ori și cu un vârf al citărilor în data de 13 martie. G4media.ro a intrat în posesia unui document care arată că lucrările de 9 milioane de euro pentru renovarea unei clădiri de pe Bd. Aviatorilor nr. 86 din București au fost secretizate de Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat (ORNISS). Acesta a reprezentat cel mai citat subiect al siteului. Pe locul patru se află romania.europalibera.org, citat în 270 de materiale jurnalistice în media din România, iar clasamentul este închis de recorder.ro cu 170 citări.