Alocuțiunea premierului Marcel Ciolacu la ceremonia de semnare a primelor contracte aferente PNRR pentru investiții in crearea unei rețele de centre de zi destinate sprijinirii copiilor expuși riscului de a fi separați de familie
Mihai Constantin: Bună ziua și bun găsit la Palatul Victoria! Astăzi este Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, o zi marcată de convenția UNICEF adoptată pe 20 noiembrie 1989. Numai că este firesc să poziționăm corect acest concept de drept al copilului, pentru că aceste drepturi trebuie să fie exercitate și protejate in fiecare zi. Așadar, astăzi este doar un prilej pentru a marca preocuparea permanentă pe care noi in familie, in comunitate, la nivel guvernamental și al societății civile, trebuie să o avem pentru cei pentru care, in primă și ultimă instanță, aş spune, trăim de la un punct incolo cel puțin, pentru copii, pentru tineret, pentru viitor. Sunt onorat să fim la Palatul Victoria, sub patronajul Guvernului Romaniei și al premierului Marcel Ciolacu, la un eveniment organizat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, reprezentat la cel mai inalt nivel de doamna ministru Natalia Intotero. Ii salut incă o dată pe toți ceilalți oficiali, pe reprezentanții societății civile, pentru că cu toții vrem să venim in sprijinul substanțial și concret pentru copiii expuși riscului de a fi separați de familie. Deocamdată, atat, pentru punerea in context, pentru că domnul premier ne onorează cu prezența. Vreau să il ivit chiar acum să ne spună cateva cuvinte. Vă rog!
Marcel Ciolacu: Doamna ministru Intotero, doamna ministru Deca, doamnelor și domnilor primari, dragi copii, stimați invitați, mă bucur că sunt astăzi intr-o zi cu adevărat specială, Ziua Internațională a Drepturilor Copiilor - gazda acestui eveniment, care marchează in mod cert un punct de cotitură in dezvoltarea sistemului de protecție socială a copiilor din Romania. Mă bucur pentru că iată, chiar de ziua lor, demarăm o serie de investiții finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care au ca scop crearea in final a peste 150 de centre de prevenire a separării copilului de familia sa. După cum vedem, şi am spus-o mereu, PNRR inseamnă in primul și in primul rand reforme, viziuni, mod de viață şi, nu ultimul rand, inseamnă bani. Pentru că locul copilului este alături de familie. Iar rolul nostru in și din funcțiile pe care vremelnic le deținem, este să facem tot posibilul astfel incat toți copiii din Romania să crească și să se dezvolte in interiorul familiilor lor. Și exact acest lucru il facem astăzi impreună: autorități centrale și locale, prin semnarea primelor 22 din cele 150 de contracte de finanțare pentru realizarea centrelor de zi destinate copiilor expuși riscului de a fi separați de familiile lor, dar și recuperării copiilor cu dizabilități sau consilierii și sprijinului pentru părinți și copii.
Stimați invitați, Romania nu poate crește dacă toți copiii care se nasc aici nu au șanse egale de a-și dezvolta potențialul. Iar prin investițiile demarate astăzi ne asigurăm că in special copiii proveniți din familiile vulnerabile, indiferent de locul in care s-au născut, la țară sau la oraș, intr-o zonă mai mult sau mai puțin dezvoltată economic, au o șansă in plus prin posibilitatea de a merge după școală sau după grădiniță intr-un centru de zi, in care vor primi nu doar o masă caldă, ci și consiliere, orientare școlară și profesională din partea specialiștilor. Mai mult, proiectele demarate astăzi vin in continuarea investițiilor din educație, unde, in urmă cu cateva luni, impreună cu doamna ministru, alocam pentru prima oară in istoria Romaniei și a educației, impresionanta sumă de un miliard de euro pentru dotarea unităților de invățămant preuniversitar, inclusiv pentru invățămantul dual.
In final, vreau să-i salut pe tineri, care se află astăzi cu noi.
Fără nicio discuție, voi reprezentați și sunteți viitorul acestei țări. Şi pentru ca viitorul să fie așa cum vi-l doriți și voi, astăzi trebuie să vă implicați alături de noi nu doar in luarea deciziilor, ci și in reglementarea și implementarea lor. Pentru că voi știți cel mai bine ce vă doriți. In plus, intotdeauna veniți cu idei noi şi mai ales curajoase. Și, de fapt, ne provocați şi pe noi să inovăm.
La fel pe dvs., doamnă ministru Intotero, doamnelor și domnilor primari, vă felicit pentru eforturile depuse in ultimele luni și vă doresc succes in implementarea acestor proiecte. Vă mulțumesc mult!
/.../
Mihaela Nabăr: Este o strategie aprobată, dar această strategie trebuie să fie și pe ințelesul copiilor, pentru ca ei să-și ințeleagă drepturile și obligațiile, deopotrivă. Iată că astăzi, impreună cu cei 15 copii din World Vision Romania și FONPC, am tradus această Strategie pentru protecția drepturilor copilului pe limbajul copilului, intr-o formă in care să fie recunoscută, asumată și ne bucurăm că il avem aici, alături de noi, și pe dl. președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, pentru că va fi și va trebui să fie in continuare partenerul copiilor in acest demers. Aș vrea să vă rog, domnule premier, pentru că știu că timpul dvs. este foarte, foarte prețios, să le permiteți copiilor să vă pună o intrebare pe care și-au pregătit-o și pentru asta o să o rog pe Andreea să vă pună intrebarea, profitand maxim de momentul pe care dvs. il petreceți astăzi aici, alături de noi. Așa sunt copiii spontani. Vă rog.
Andreea: Bună ziua! Mulțumesc că ne oferiţi această oportunitate să răspundeţi la intrebări. Așa cum reiese din Strategia pe care colegii mei urmează să v-o prezinte, din păcate percepția tinerilor este că nu sunt implicați in luarea deciziilor. Noi ne-am gandit că un prim pas ar fi ca tinerii și copiii să participe la ședințele de guvern unde se discută politici publice care-i privesc. Ce părere aveți despre această propunere și cum vă asigurați că drepturile copilului sunt o prioritate pentru guvern? Mulțumesc!
Marcel Ciolacu: In primul rand, se vede implicarea noastră și a mea personal. Dacă nu investim in voi, nu vom avea niciun viitor. Trebuie să investim și in salariile profesorilor, să investim și in baza materială, trebuie foarte mult să investim in voi și, mai ales, in această egalizare de drepturi și posibilități ale fiecărui copil. Unii s-au născut mai norocoși, alții mai puțini norocoși. Statul roman trebuie să intervină și să inchidă aceste decalaje. E foarte important să veniți in intampinarea noastră și să participați la decizii. E un intreg circuit. Prima oară trebuie identificată tema - ea vine, ca inițiativă, ori din partea studiilor, de la Banca Mondială, de la miniștri, de la o realitate din societate. Pe urmă incepem și o construim - și aici trebuie să ne sfătuim cu voi, fiindcă, hai să recunoaștem, dinamica schimbărilor din viața dvs. și din viața noastră in aceasta perioadă este una foarte mare. Provocările sunt mult mai mari decat erau pe timpul meu, mai ales in contextul actual, cu crize, cu războaie. După ce impreună am găsit soluțiile cele mai bune, fiindcă realitățile vin intotdeauna de la dvs. și de la cei implicați și vizați direct, pe urmă se intră intr-o zonă de implementare. In această zonă de implementare noi avem iarăși nevoie să vă spuneți părerea, fiindcă atunci cand punem in aplicare nu găsim intotdeauna parghiile cele mai bune. La Asociația Municipiilor am spus că autoritățile locale in acest moment, in Romania, sunt cele mai stabile, sunt mai stabile decat guvern și premieri, noi ne-am schimbat vreo 10, in 10 ani. Ei, in schimb, au un mandat fix de patru ani de zile, ceea ce e foarte important şi nu putem realiza nimic fără autoritățile locale, fiindcă ei sunt prima interfață a voastră. N-am nicio problemă și nicio reținere să participați la ședințele de guvern. Dar acolo e ceva formal, s-au luat deja decizii și-n momentul acela legiferăm. Foarte important este tot circuitul. Dacă venim cu o ordonanță de urgență, pe urmă ea va merge in Parlament, unde iarăși e foarte important să mergeți la dezbateri și să cunoașteți tot acest circuit, fiindcă, de fapt și de drept, voi o să ne inlocuiți. Cu cat veți fi mai instruiți, cu cat veți cunoaște mai bine acest mecanism democratic - că altul nu e, decat dictatură, nimeni nu mai vrea să intoarcă la ea - cu cat veți cunoaște toate portițele și toți pașii pe care trebuie să-i faceți, cu atat veți fi niște decidenți, niște guvernanți mai buni decat suntem noi acum. Mulțumesc mult!
Sursa: Guvernul României