Marcel Ciolacu: In primul rand, pentru că este prima şedinţă de Guvern pe anul acesta, vreau şi eu să urez la mulţi ani tuturor romanilor şi dvs., colegilor mei.
De asemenea, vreau să vă mulțumesc pentru tot efortul de anul trecut, dar vă rog să fim in continuare responsabili și in perioada următoare.
Chiar dacă avem in față un an electoral deosebit de important, mi-aş dori să nu promitem nimic din ceea ce nu putem să indeplinim. Trebuie să continuăm să punem Romania și romanii pe primul loc in toate deciziile noastre.
Primul angajament din acest an va fi către pensionari. De maine va incepe plata pensiilor majorate cu 13,8%. De asemenea, pentru cei care incasează pensia in card, acest lucru se va intampla in zilele următoare. Este prima majorare a pensiilor din acest an. Urmează recalcularea din septembrie, care va face dreptate pentru milioane de pensionari.
Pe de altă parte, tot ca o prioritate in acest inceput de an, vreau să rezolvăm rapid problema medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate la sfarșitul anului trecut. Sunt aproximativ 4.500 de medici in care statul roman a investit sute de milioane de euro și trebuie să ne asigurăm că ii păstrăm in țară. De aceea, in perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării trebuie să actualizeze listele cu posturi vacante și să vină in Guvern cu noi memorandumuri de scoatere la concurs a acestora. Rog, de asemenea, și Ministerul Finanțelor să coopereze pentru ca acest lucru să se intample rapid.
In altă ordine de idei, anunț că anul 2024 va fi tot despre economie și viața romanilor. Anul trecut am reușit să avem cea mai mare creștere economică din regiune, in condiții foarte dificile. Ultima prognoză a Comisiei Europene arată că 10 țări din Uniunea Europeană vor avea scădere economică in 2023, iar 12 state membre şi-au depășit semnificativ țintele de deficit. Romania a avut o creștere economică sănătoasă, pentru că de această dată s-a bazat foarte mult pe investiții și nu pe consum. De altfel, valoarea investițiilor a depășit anul trecut suma deficitului public. Per total, volumul investițiilor publice a crescut cu 33%, iar acest lucru s-a văzut in crearea a peste 75.000 de noi locuri de muncă. Absorbția banilor europeni a fost, de fapt, motorul economiei romanești.
Pentru prima dată am reușit să atingem un nivel record de absorbție, de peste 93%, pe exercițiul financiar 2014-2020. In total, anul trecut am incasat peste 13,7 miliarde de euro de la Comisia Europeană, cu tot cu sumele din PNRR. Am lucrat anul trecut cu Banca Națională a Romaniei pentru a aduce inflația la o singură cifră și am reușit acest lucru, pentru a proteja puterea de cumpărare a oamenilor. Prin măsurile luate, inflația a scăzut de la un maximum de 16,8% in noiembrie 2022 la 6,7% in prezent, iar in 2024, estimările Băncii Naționale a Romaniei arată o inflație de sub 5%.
De asemenea, am promis că voi face din reforma aparatului bugetar una dintre prioritățile acestui mandat. Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar din ultimii 30 de ani. Procesul de reorganizare a ministerelor și instituțiilor de stat este in plină desfășurare, iar acest lucru va aduce reduceri consistente de cheltuieli. Banii economisiți ii vom duce acolo unde este nevoie, adică la sănătate și la educație. Anul 2024 trebuie să continue in aceeași direcție. Vom finaliza toate reformele la care ne-am angajat și vom continua să indeplinim jaloanele din PNRR. Acest lucru ne va permite să avem o creștere economică de 3,4%, a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Vom face acest lucru, pentru că anul acesta va fi anul investițiilor. Am alocat in buget o sumă-record, de 120 de miliarde de lei pentru investiții, adică peste 7% din PIB. Anul acesta, investițiile vor contribui cu jumătate la creșterea economică.
Altfel, in 2024 ne vom concentra pe măsurile pentru creșterea producției interne. Avem două domenii strategice, construcțiile și agricultura, in care vom investi masiv. Mă bucur că in Programul Invest Alim avem deja proiecte de 1 miliard de euro și sper ca același lucru să se intample și cu Construct Invest.
In final, vreau să vă mai spun atat: Romania a făcut un mare pas inainte in ceea ce privește Schengen. După 13 ani in care nu s-a intamplat absolut nimic, am reușit in sfarșit, cu o echipă bine coordonată și bine sudată, să avem o decizie politică privind ridicarea granițelor aeriene și maritime și posibilitatea emiterii de vize Schengen. Pentru prima dată, avem un proces ireversibil. Vom continua să lucrăm atat la nivel politic, cat și tehnic, prin intermediul ministerelor de resort, pentru ca anul acesta să incheiem definitiv acest proces. Romania este egală in Europa, iar economia noastră trebuie să beneficieze pe deplin de statutul de membru Schengen. Vă mulțumesc!
Sursa: Guvernul României