Proiectul „Naratiuni ale natiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Nationale 2024, abordeaza valorile nationale intr-o perspectiva multidisciplinara, prin teme dedicate unor genuri si mijloace de exprimare atractive: banda desenata, muzica rock si folk, literatura, arte vizuale, istoria artei, in care reprezentarile nationale sunt intelese ca valori democratice, dimensiune europeana, influente creative specifice unui spatiu de spiritualitate si limbaj comun.
Proiectul prezinta si exploreaza conceptual si documentar modalitatile in care au fost alcatuite naratiunile literare, vizuale si muzicale ale natiunii romane, prin reprezentarile artistilor vizuali, conceptelor muzeografice si muzicienilor, printr-o abordare usor de asimilat.
Printre expertii invitati se numara: Doru Ionescu cu tema „Muzica istoriei in istoria muzicii”; Cristian Vasile cu tema „Imagini ale natiunii si ale figurilor istorice romanesti reflectate in expozitii si muzee”; Cosmin Nasui cu tema „Prototipuri fizionomice, arhetipuri, alegorii, vizuale ale natiunii”; Ion Bogdan Lefter cu tema „Naratiuni (literare) ale natiunii”; Dodo Nita cu tema „Naratiuni grafice despre patria romana”.
Proiectul debuteaza cu naratiuni muzicale ale natiunii, un interviu cu Doru Ionescu, jurnalist muzical, cu premiera online pe 12 ianuarie 2024, ora 19.00, aici https://youtu.be/DrcIeegzDEI
Doru Ionescu face o trecere in revista a subiectelor istorice in muzica rock si folk romaneasca: Doru Stanculescu, Valeriu Sterian, Mircea Bodolan, Evandro Rossetti, Phoenix, Sfinx, Voltaj, Transilvania, Negura Bunget, Bucium, Trooper, Pasarea Rock, Firma, Zdob si Zdub s.a.
„Reflectarea (istoriei) Romaniei in muzica pop-rock si folk: filtrul aplicat scoate din calcul, din analiza operele aparute „la comanda” (explicit), pentru perioada de creatie de pana in 1989. Dimpotriva, voi folosi o „lupa” cu care voi cauta vointa creatorilor de a intruchipa muzical un personaj, un eveniment, un moment din istoria romanilor. Ca a fost o melodie, un disc conceptual sau o opera / poem rock, nevoia de intoarcere – prin muzica! – spre figuri si fapte ilustre (cu eventuala evidentiere a unor posibile modele) poate oferi o alternativa la educatia istorica in sens clasic”, afirma Doru Ionescu. Gazda interviului este Cosmin Nasui, istoric de arta.