Participarea premierului Marcel Ciolacu la Gala anuală de premiere a elevilor care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile internaționale, a profesorilor care i-au pregătit și a unităților școlare de proveniență ale acestora

decembrie 12, 2023

Alocuțiunea premierului Marcel Ciolacu la Gala anuală de premiere a elevilor care au obținut distincții la olimpiadele și concursurile internaționale, a profesorilor care i-au pregătit și a unităților școlare de proveniență ale acestora

Marcel Ciolacu: Bună dimineața,
Să știți că nu sunt nici important, nici special. Cred că dascălii și copiii de astăzi sunt și importanți și speciali și, poate, funcția pe care o ocup vremelnic.
Domnule președinte al Senatului, stimată doamnă ministru, doamna consilier prezidențial, doamna ministru, dragi elevi, dascăli, doamnelor și domnilor,
Este o onoare și un privilegiu să fiu astăzi aici, la Gala anuală de premiere a olimpicilor internaționali, la premierea voastră, dragi elevi și dragi profesori!
Mă bucur sincer că, dincolo de lipsurile și problemele sistemului de invățămant romanesc, iată, avem astăzi ocazia de a celebra realizările extraordinare ale tinerilor romani talentați. Fiecare dintre voi reprezintă varful excelenței in educație, dovada faptului că, dacă există seriozitate și determinare, atunci se poate face performanță!
Dragi elevi, pe vremea mea, invățămantul era cu totul altfel. Erau mai multe lipsuri, aveam mult mai puține posibilități. Intra-adevăr, nu aveam nici teste PISA și nici sistemul nu era - reformat in fiecare an. Astăzi situația este diferită. Și, cu plusurile și minusurile de astăzi, nu pot să nu vă admir și să vă felicit pentru șansa pe care singuri v-ați creat-o, aceea de a porni viața de adult cu un important capital de incredere. Totodată, vă rog să-mi permiteți să le mulțumesc și părinților voștri și, in special, profesorilor voștri, care au fost capabili să vă insufle dorința și plăcerea de a invăța și de a performa!
Sper ca acești dascăli minunați să fie un exemplu pentru toții profesorii care activează in sistemul nostru de educație și, prin dedicația lor, să poată schimba situația nu tocmai performantă in care se găsește astăzi invățămantul romanesc.
Este extraordinar ceea ce ați făcut voi astăzi, cand incă ne batem contra analfabetismului funcțional, contra abandonului școlar și pentru o mai mare incluziune socială. Nu este un drum simplu și nici ușor, insă cred că performanța sistemului de invățămant este elementul obligatoriu pentru ca Romania să continue să crească și să se dezvolte.
Doamnelor și domnilor, sunt conștient de faptul că o Romanie cu adevărat educată nu se poate realiza nici intr-un an, nici in patru. Mai ales, după ce, timp de 30 de ani, fiecare ministru a vrut să-și impună propria viziune și să schimbe sistemul din temelii. Modificările făcute, de multe ori chiar in fiecare an, fără o analiză serioasă și fără a avea răbdarea de a vedea care sunt efectele ultimei schimbări făcute, au avut doar efectul contrar, de diminuare a calității invățămantului național.
Acum ne trebuie timp, ambiție și multă perseverență pentru a putea schimba lucrurile in bine. Ne trebuie insă și mai multe resurse. Mă refer la resurse financiare, pe care ne străduim să le asigurăm, in mod sustenabil, corelandu-le cu creșterea productivității muncii, cu mărirea capacității proprii de producție și a valorii adăugate pe care putem să o producem. Pe scurt, corelandu-le cu dezvoltarea Romaniei.
In weekend-ul care tocmai a trecut, alături de colegii mei din guvern, am lucrat la proiectul de buget pe 2024 și pot să vă spun că in anul 2024 va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru educație! Aproximativ 4,1% din PIB-ul Romaniei! In primul rand, pentru asigurarea resurselor adecvate unităților de invățămant, incluzand nu doar materialele didactice moderne, laboratoare bine echipate sau tehnologie de ultimă generație, ci și reabilitări și construcții de noi școli. Și aici fondurile din PNRR au un rol esențial.
Insă, pe langă resursele financiare, este necesar să avem o cu totul altă abordare in ceea ce privește resursele umane. Așadar, pe langă baza materială, este nevoie de mai multă atenție in ceea ce privește evaluarea și stimularea performanței cadrelor didactice. Realitatea ne arată clar că este nevoie de criterii de performanță in sistemul de invățămant! Un profesor implicat, responsabil, trebuie să fie plătit mai mult pentru munca depusă. De aceea, am și rugat-o și pe doamna ministru Deca ca impreună să discutăm cu profesioniștii din minister și să găsim soluțiile in acest sens.
Doamnelor și domnilor, ca premier, creșterea economică a Romaniei este principala mea prioritate. Iar această creștere economică este strans legată inclusiv de evoluția forței de muncă, bine pregătite, de care țara noastră dispune.
Cred cu tărie că este nevoie de corelare mai eficientă intre teorie și practică. Și acesta este și motivul pentru care, prin programul de guvernare asumat in Parlament in calitate de prim-ministru, mi-am propus dezvoltarea invățămantului tehnologic dual, inclusiv prin atragerea și implicarea mediului privat, a angajatorilor, in formarea viitorilor salariați, precum și prin implicarea autorităților publice locale. Trebuie să creăm un mediu in care fiecare tanăr să aibă oportunitatea să exceleze și să contribuie la dezvoltarea societății noastre. Cu fiecare elev care atinge excelența in domeniul ales, ne construim un viitor mai bun, mai prosper.
Inchei, felicitand incă o dată fiecare olimpic și mentor implicat! Succesele voastre reprezintă victorii ale Romaniei! Prin munca voastră, ați demonstrat lumii intregi că tinerii romani pot concura cu brio la cel mai inalt nivel internațional!
Felicitări și mult succes in continuare și sărbători fericite!


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro