Participarea premierului Marcel Ciolacu la evenimentul ”30 de ani de la înființarea Consiliului Minorităților Naționale”, organizat cu prilejul Zilei Naționale a Minorităților Naționale din România

decembrie 18, 2023

Marcel Ciolacu: Stimați deputați și senatori,
Doamnelor și domnilor,
Este o onoare și un privilegiu să fiu astăzi, cu ocazia Zilei Naționale a Minorităților Naționale din Romania, alături de dumneavoastră, pentru a marca 30 de ani de la inființarea Consiliului Minorităților Naționale. Mulțumesc Grupului parlamentar al minorităților naționale, precum și Departamentului pentru Relații Interetnice, din cadrul Guvernului Romaniei, pentru inițiativa comună prin care putem sărbători diversitatea și, mai ales, din punctul meu de vedere, contribuția minorităților naționale la dezvoltarea Romanei ca națiune.
Inființat in anul 1993, Consiliul Minorităților Naționale a făcut parte din efortul comun de reconstrucție democratică a Romaniei, contribuind la imbunătățirea activității organizațiilor minorităților naționale, a cadrului legislativ din domeniul minorităților naționale, dar și la elaborarea măsurilor de imbunătățire a vieții sociale și culturale a cetățenilor romani aparținand acestora.
Doamnelor și domnilor,
Timp de secole, cetățenii aparținand majorității romanești și cei ai minorităților etnice au conviețuit, construind patrimoniul spiritual al Romaniei, cultura și identitatea noastră comună. Așa cum am afirmat de multe ori, identitatea noastră s-a format in și prin intalnirea și dialogul dintre culturi, aducand laolaltă romani și atatea alte naționalități intr-o singură comunitate cu vocație europeană.
Dezvoltarea și consolidarea democrației romanești după Revoluția din 1989, mediul politic și social intercultural de astăzi, aliniat la standardele internaționale și ale Uniunii Europene, se datorează in mare parte contribuției minorităților naționale, precum și colaborării acestora cu Guvernul Romaniei, prin intermediul Consiliului Minorităților Naționale și al Grupului Parlamentar al Minorităților Naționale.
Intr-o lume in care diferitele forme de fundamentalism, de extremism și antisemitism inregistrează cote din ce in ce mai ingrijorătoare, respectul pentru diversitate și dialogul intre culturi reprezintă - cu atat mai mult! - un prețios capital social.
Diversitatea, pluralismul etnic și religios sunt o șansă și o resursă importantă pentru dezvoltarea Romaniei, care imbogățesc intreg patrimoniul spiritual al țării noastre. Iar aniversarea de astăzi ne oferă prilejul de a ne reinnoi angajamentul de a păstra Romania un adevărat model european in privința protecției drepturilor minorităților naționale, precum și in materie de reprezentare parlamentară, prin facilitarea implicării acestora in luarea deciziilor cu privire la societatea romanească in ansamblul ei.
Ca președinte al Camerei Deputaților, am colaborat excelent cu Grupul Minorităților Naționale. Inclusiv in momentele dificile ale ultimilor ani, cand ne-am confruntat cu o pandemie, dar și cu o criză energetică, urmată de una economică, am găsit ințelegere și susținere din partea minorităților naționale pentru a rezolva provocările cu care ne confruntam. De aceea, ca premier, consider că trebuie să ducem această colaborare mai departe, in mod special, prin continuarea proiectelor de dezvoltare economică in zonele locuite de minorități, tocmai pentru a asigura oportunități și șanse egale de dezvoltare pentru toți cetățenii Romaniei.
Inchei, asigurandu-vă de intreaga deschidere a Guvernului Romaniei de a lucra impreună pentru un viitor mai bun, in care toți cetățenii noștri să se simtă respectați și incluși.
La mulți ani, Romania! La mulți ani, tuturor minorităților naționale!
Și in mod special, aș dori să vă mulțumesc și, fără să imi permit a avea o opinie diferită față de dumneavoastră, domnule lider al minorităților naționale, cred că relația cu minoritățile nu trebuie să țină de nicio voință politică. Suntem la 30 și de ani după Revoluție, ea trebuie să fie o normalitate, indiferent de voința politică a vreunui partid sau a vreunui lider din Romania.
Vă mulțumesc!


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro