Participarea premierului Marcel Ciolacu la ceremonia de semnare a contractului de finanțare din PNRR a unei noi construcții a Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota

decembrie 28, 2023

Declarații susținute de premierul Marcel Ciolacu, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și de viceprim-ministrul, Cătălin Predoiu, la ceremonia de semnare a contractului de finanțare din PNRR a unei noi construcții a Spitalului de Urgență Prof. Dr. Dimitrie Gerota

Mihai Constantin: Vom asista astăzi la semnarea acordului de construire a unui spital ultramodern, aș putea zice, cu finanțare inclusiv din PNRR. Un moment pe care insuși premierul Marcel Ciolacu a dorit să-l găzduiască la sediul Guvernului. Ii rog pe domnul ministru Alexandru Rafila, ministrul sănătății, și pe domnul general adjunct al Spitalului Gerota să semneze acest document pentru a consfinți deschiderea unui șantier pe care il vrem inchis cat mai repede, pentru a avea poate cel mai modern spital din Romania. Vă rog frumos!
Ca să facem acest lucru și mai memorabil, i-aș ruga pe beneficiari și pe cei care supervizează, pe domnul premier și pe domnul vicepremier Predoiu, să asiste la acest moment. Și pentru a contextualiza mai bine acest eveniment, dacă invitații noștri de onoare doresc cateva scurte alocuțiuni.
Marcel Ciolacu: Bună ziua! Domnilor miniștri, domnule director general, doamna ministru, mă bucur mult că incheiem acest an și cu o promisiune făcută de către mine domnului Cătălin Predoiu, impreună cu domnul ministru Rafila, cand dansul a preluat mandatul la Ministerul de Interne iar eu pe cel de premier, că vom duce acest proiect pană la capăt. Este o investiție de peste 1,4 miliarde de lei, mare parte din investiție este din PNRR, este și Banca Europeană de Investiții. Cu adevărat, va fi unul dintre cele mai moderne spitale din Romania. Sunt 400 de paturi, toate digitalizate, vreo 50 de paturi pentru ATI, 10 săli de operație, 40 de paturi pentru internări de zi. Cu adevărat, unul dintre cele mai ambițioase proiecte și mă bucur mult că acest lucru va porni din februarie. Termenul, după cum bine știți, in PNRR, este unul scurt. Sperăm ca și constructorii să facă față acestei provocări. Mulțumesc mult incă o dată!
Mihai Constantin: Vă mulțumim mult, domnule prim-ministru! Domnule ministru Rafila, e o caznă care acum incepe ca acel desen să se concretizeze in ceva fizic, spre beneficiul pacienților romani.
Alexandru Rafila: Da. Mulțumesc, domnule prim-ministru, domnilor și doamnelor ministru, stimați invitați, reprezentanți ai Ministerului Administrației și Internelor. Intr-adevăr, cred că acest proiect, care este cel mai mare proiect finanțat din PNRR, apropo de spitale, va fi finalizat la timp. Ne bucură că un astfel de spital, care, sigur, aparține Ministerului Administrației și Internelor, dar să nu uităm că toate aceste spitale vor funcționa in regim de spitale de urgență și lucrul ăsta este foarte important, accesul publicului este posibil fără niciun fel de discriminare la serviciile medicale oferite de aceste spitale.
Cred că era un lucru necesar. După cum știm, Ministerul Administrației și Internelor are foarte mult personal și era nevoie ca actualul Spital Gerota să fie in casă nouă, adaptată timpurilor, iar politica de resurse umane, care să ducă la oferirea unor servicii de inaltă calitate, va fi, de asemenea, susținută de noi, impreună cu colegii de la Ministerul Administrației și Internelor. Sunt convins că domnul ministru Predoiu va fi, așa cum a făcut-o și pană in momentul de față, un partener extrem de aplicat Ministerului Sănătății, așa incat, in perioada următoare, nu numai să incepem construcția, ci să o punem pe un făgaș fără intoarcere din punct de vedere al finalității ei, intr-un timp relativ scurt. Nu avem decat trei ani de zile. Cu siguranță acest lucru va fi indeplinit. Mulțumesc, domnule ministru! Aveți, ca intotdeauna, in mine, un partener sincer și dornic să finalizeze marile proiecte in sănătate in Romania. Mulțumesc și, bineințeles, mulțumesc domnului prim-ministru pentru sprijinul constant acordat. Să nu uităm că deja spitale se construiesc prin PNRR, sunt multe care se află in stadii avansate de execuție, iar lucrul acesta demonstrează faptul că Guvernul Romaniei este extrem de determinat in finalizarea acestor proiecte de investiții, care vor schimba in următorii 3-4 ani fața sistemului de sănătate din Romania. Mulțumesc foarte mulțumesc!
Mihai Constantin: Mulţumesc şi eu, domnule ministru. Rigoarea termenelor impuse de PNRR, dar și rigoarea unui minister cum este cel al Afacerilor Interne și Administrației ne dă speranțe că vom vedea acest spital curand, fizic și operațional.
Cătălin Predoiu: Vă mulțumesc! Sunt cu adevărat fericit să fiu astăzi aici cu dumneavoastră, intr-un moment extrem de important nu numai pentru Ministerul Afacerilor Interne, ci și pentru Ministerul Sănătății, pentru Guvern in general și pentru cetățenii din Ilfov, care vor avea, alături de angajații Ministerului Afacerilor Interne, acces la serviciile acestui spital. Cred că este un proiect care poate exemplifica deplin modul in care se lucrează in Guvernul Romaniei, pentru că am avut permanent un parteneriat foarte corect și cu Ministerul Sănătății, și cu domnul prim-ministru, in care am mobilizat energiile din instituțiile pe care le reprezentăm și care, iată, se concretizează inclusiv cu finanțare din bani europeni in programul PNRR. Deci sunt toate ingredientele, elementele care pot fi repetate și in alte proiecte și care pot duce la un succes. E un moment important, cum spuneam, spitalul va fi foarte mare și foarte modern in același timp, 490 de paturi reprezintă o cifră extrem de semnificativă. Am discutat și eu cu specialiști și mi s-a explicat acest lucru și cred că este important de subliniat că e rodul muncii foarte multor colegi din cele două ministere, și de la Spitalul Gerota și din Interne, dar și din Ministerul Sănătății, care au lucrat in partea tehnică a proiectului, au pregătit documentații de finanțare, au avut discuții cu partenerii europeni, au știut să colaboreze și să fructifice un suport politic foarte clar din partea Guvernului, a coaliției, a primului-ministru. De aceea nu-mi rămane decat să mulțumesc și să vă asigur că in continuare voi rămane așa cum - a fost extrem de generos domnul ministru al sănătății să menționeze - un partener corect in continuare pană la realizarea și darea in folosință a acestui spital. Mulțumesc incă o dată! Mă bucur pentru medicii care vor lucra acolo și sunt convins că activitatea lor va aduce mult bine in multe familii de romani care vor avea nevoie de aceste servicii medicale. Gandul meu se indreaptă către toți cei de față și cei care au pregătit acest moment. Mult succes in continuare. Vă mulțumesc!


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro