Întrevederea premierului Marcel Ciolacu cu vicepremierul Republicii Kazahstan, Murat Nurtleu, ministrul Afacerilor Externe

decembrie 12, 2023

Premierul Marcel Ciolacu: Dinamica excelentă a relațiilor dintre Romania și Kazahstan conferă potențial cooperării bilaterale in interconectarea Europei cu zona Mării Caspice
Prim-ministrul Marcel Ciolacu l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe vicepremierul Republicii Kazahstan și ministru al Afacerilor Externe, Murat Nurtleu. La intrevedere au participat, de asemenea, viceprim-ministrul Marian Neacșu și ministrul Energiei, Sebastian-Ioan Burduja.
Premierul roman a salutat traiectoria ascendentă pe care s-au inscris dialogul politic și cooperarea bilaterală, punctand că Republica Kazahstan este cel mai mare partener economic al Romaniei din Asia Centrală. O temă importantă abordată in cadrul intrevederii a fost cooperarea in domeniul energiei, cele două părți fiind de acord să incurajeze dezvoltarea cooperării in scopul de a spori securitatea aprovizionării pentru statele membre ale UE, dar și pentru Republica Moldova și Ucraina. In această privință, șeful Executivului roman a subliniat importanța implicării Republicii Kazahstan in consolidarea rutei de transport internațional care să conecteze Marea Caspică și Marea Neagră.
Dinamica excelentă a cooperării bilaterale conferă potențialul necesar proiectelor prin care Romania și Kazahstan pot contribui la dezvoltarea conectivității intre Europa și Asia Centrală. Dacă ne raportăm la problematica securității energetice, reconfigurarea rutelor de transport și aprovizionare cu energie, inclusiv energie verde, reprezintă un obiectiv de interes atat in zona Mării Negre, cat și pentru zona Mării Caspice, iar Romania este pregătită să iși asume un rol activ in această direcție, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre situația regională de securitate in contextul agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei.


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro