Digitalizarea în sectorul construcțiilor și imobiliar: Romania estimează o creștere cu 31% a investițiilor în digitalizare

noiembrie 17, 2023

PlanRadar, soluția digitală premiată pentru construcții și proiecte imobiliare cu peste 9 miliarde de interacțiuni în platformă, a realizat un nou proiect de cercetare, care analizează nivelul existent de digitalizare în sectorul construcțiilor și imobiliar, precum și perspectivele sale de creștere în următorii trei ani.

Raportul analizează răspunsurile oferite de peste 1300 de profesioniști din industrie, din 15 țări: Australia, Austria, Brazilia, Croația, Republica Cehă, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Spania și Marea Britanie.

Principalele teme ale raportului analizează natura evolutivă a investițiilor în tehnologia construcțiilor și imobiliară și perspectivele pentru digitalizare, în fiecare dintre țările studiate.

97% dintre profesioniști se așteaptă, în următorii trei ani, la investiții sporite în digitalizare

România estimează o creștere a investițiilor în digitalizare de peste 31%
Cele mai mari investiții tehnologice viitoare sunt alocate programelor de software de management al proiectelor de construcții

77% dintre respondenți se așteaptă la o creștere a investițiilor de către companiile lor), în soluții digitale, pentru o mai mare eficiență energetică și energie regenerabilă (68%) și în BIM (66%).
Domeniile în care se remarcă cea mai mare investiție, din ultimii trei ani, sunt, în special, soluțiile digitale pentru eficiență energetică și energie regenerabilă (26% dintre respondenți raportează o investiție mare) și software de management de proiect (19%).

95% dintre respondenți consideră că utilizarea software-urilor a dus la o reducere a costurilor în proiectele lor între 5% - 30 %

8 dintre cele 15 țări chestionate (Brazilia, Republica Cehă, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Spania și Marea Britanie) consideră că viziunea tradițională excesivă a diferiților actori, dintr-un proiect de construcții, este principalul obstacol, care încetinește introducerea și investițiile în tehnologii noi. Pentru 12 din cele 15 țări, aceasta este printre prima sau a doua cea mai mare provocare pentru digitalizarea companiilor lor.

Dacă analizăm percepțiile la nivel local, merită evidențiate opiniile din Croația (24%), Ungaria (11%), Polonia (14%), România (13%) și Serbia (15%), care prezintă valori mai mari ale vocilor care consideră că lipsa reglementărilor guvernamentale, care motivează schimbarea în industrie, este un obstacol major.

Principalul domeniu de investiții în tehnologie, conform rezultatelor studiului PlanRadar, este cel al programelor și software-urilor care facilitează construcțiile și managementul imobiliar, 77% dintre respondenți spunând că se așteaptă să vadă o creștere a investițiilor.

PlanRadar conectează digital toți membrii echipei și oferă acces în timp real la date despre proiect, permițând dezvoltatorilor și furnizorilor să crească calitatea, să reducă costurile și să realizeze lucrările mai rapid. Prin conectarea în timp real a întregii echipe - de la managerii de proiect la echipele de pe șantier, subcontractori și părțile interesate, utilizatorii PlanRadar își pot spori în mod considerabil eficiența și profitabilitatea.

Aplicația digitalizează toate procesele zilnice și comunicarea în domeniul imobiliar și al construcțiilor, conectează toate părțile implicate în proiect și oferă acces în timp real la datele valoroase ale proiectului, permițând echipelor să crească calitatea, să reducă costurile și să creasca productivitatea.

În prezent, peste 120.000 de profesioniști folosesc PlanRadar pentru a urmări, a se conecta și a rezolva probleme pe șantier și în afara acestuia. PlanRadar este disponibil în prezent în 20 de limbi și poate fi utilizat pe toate dispozitivele IOS, Windows și Android.

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro