Declarații ale premierului Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern

decembrie 28, 2023

Marcel Ciolacu: Bună ziua! In primul rand, vreau să vorbesc despre aderarea Romaniei la spațiul Schengen. După 13 ani de așteptări, avem in sfarșit un acord politic. Acesta urmează să fie pus in practică in scurt timp și la nivel oficial, printr-o decizie a reprezentanților tuturor statelor membre din Uniunea Europeană. Ridicarea granițelor aeriene și maritime din martie 2024 reprezintă un drept caștigat după lungi negocieri, insă cu siguranță lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile și anul viitor pentru aderarea in integralitate la Spațiul Schengen și mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizabil. Acesta este primul rezultat concret in toată această perioadă de 13 ani in care mulți au vorbit, au comentat sau și-au dat cu părerea, dar, de fapt, nu au existat și au realizat foarte puțin. Acest guvern va face ca romanii să fie cu adevărat tratați ca parteneri egali in Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponențial.
In al doilea rand, vreau să salut votul de astăzi din Camera Deputaților prin care au fost respinse acele inițiative toxice legate de autonomia Ținutului Secuiesc și autonomia culturală pe criterii etnice. Suveranitatea şi integritatea teritorială a Romaniei nu sunt negociabile. Cei care se agață de astfel de teme revizioniste, desprinse din trecut, nu ințeleg că drumul Romaniei este doar inainte. Mă bucur că Parlamentul a inchis rapid acest subiect, care ar fi folosit doar unor extremiști fără alte idei și soluții.
In altă ordine de idei, in ședința de guvern de astăzi vom aproba majorarea salariilor pentru profesori și personalul din educație, așa cum am convenit cu sindicatele din domeniu. De asemenea, vom aloca fonduri suplimentare pentru plata burselor de merit, sociale și tehnologice in invățămantul privat și confesional. Am s-o rog pe doamna ministru Deca după ședința de guvern să prezinte toate aceste detalii presei.
Tot astăzi vom regla și o mare parte din inechitățile salariale pentru funcționarii din teritoriu ai caselor de pensii, ANOFM-uri, ITM-uri, ANPIS, care vor fi aduși la nivelul salarial ai celor din structurile centrale. Același lucru se va intampla și pentru angajații din DSP, APIA, INA și direcțiile județene de cultură, dar și pentru funcționarii din prefecturi care vor fi aduși la nivelul salarial din secretariatul general al Guvernului. Adevărat, pentru demnitarii din administrația centrală, indemnizațiile vor rămane inghețate și anul viitor.
Tot in ședința de astăzi vom decide și prelungirea plafonării cu incă șase luni a polițelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se adaugă doar rata inflației de maximum 6,8%. Este o măsură necesară pentru a preveni o creștere excesivă a prețurilor, cu impact semnificativ asupra economiei.
Avem astăzi o veste bună și pentru fermierii romani. Guvernul va prelungi pană la 30 iunie 2024 măsurile care implică sistemul de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole și vom adăuga pe această listă două noi produse, respectiv făină și zahăr. Este o decizie importantă prin care vom proteja fermierii romani și locurile de muncă din acest sector.
In final, vreau să-l felicit pe cel mai tanăr membru al Guvernului, pe domnul ministru Bogdan-Gruia, pentru că a reușit să deblocheze după trei ani proiectul cloudului guvernamental. Este cel mai important proiect al statului in materie de transformare digitală a administrației din Romania și imi doresc ca de anul viitor să-l vedem și funcțional. Vă mulțumesc!


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro