Alocuțiunea premierului Marcel Ciolacu la prezentarea în Parlament a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2024 și a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024

decembrie 19, 2023

Alocuțiunea premierului Marcel Ciolacu la prezentarea in Parlament a proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2024 și a proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024

Domnule președinte al Senatului,
Domnule președinte interimar al Camerei Deputaților,
Doamnelor și domnilor miniștri,
Doamnelor și domnilor senatori și deputați,
Stimați colegi,
Bugetul pentru anul 2024 este un buget al dezvoltării și al echității. Un buget bazat pe investiții și dreptate socială. Un buget in care creșterea economică se regăsește in creșterea nivelului de trai al populației.
In același timp, bugetul pe care vi-l propun astăzi, dar care să pună, totodată, și bazele succesului nostru, este să facă față provocărilor imediate, dar și pe termen lung. Un buget care să ne ajute să traversăm aceste vremuri grele, dar care să și pregătească Romania pentru oportunitățile uriașe din viitor.
Direcțiile strategice pe care se bazează acest Buget sunt următoarele:

O strategie economică coerentă, pentru a atinge anul viitor a doua cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană, de 3.4%;
Investiții record de peste 7% din PIB, mai exact 120 de miliarde de lei din buget, fonduri europene și PNRR. Practic, un plus de 27 de miliarde față de acest an și dublu față de 2021, cand au fost doar 59 de miliarde de lei;
Creșterea veniturilor pentru 12 milioane de romani: pensionari, angajați pe salariul minim, profesori sau personal din administrația publică;
Un mediu economic mai puternic, prin accesarea schemelor de ajutor pentru dezvoltare și creare de noi locuri de muncă, dar, in același timp, un mediu economic echitabil, cu adevărat concurențial, cu mai puține scutiri și facilități fiscale;
Un plan concret de ordonare a cheltuielilor bugetare și un pachet de măsuri de creștere a colectării și combatere eficientă a evaziunii fiscale;
Și o garanție fermă pentru securitatea cetățenilor, in contextul războiului de la graniță, prin alocarea unui buget de 2,5% din PIB pentru Apărare.

Doamnelor și domnilor,
Profit de acest moment pentru a mă adresa in primul rand romanilor, care așteaptă răspunsuri despre cum va arăta viața lor in aceste timpuri grele. Dar mă adresez și partenerilor noștri de guvernare - alături de care am muncit, colegilor din PSD și tuturor oamenilor de bun-simț din această sală.
In primul rand, nu vor crește taxele in anul 2024!
Am văzut foarte multă panică in atacurile asupra acestui proiect de buget.
Recunosc aici, in fața dumneavoastră, că nu am nicio așteptare de la un partid a cărui politică este susținerea circului. Aici sunt lucrurile clare. Voi, de fapt, nu aveți nicio soluție economică concretă! Doar să scoateți Romania din NATO și Uniunea Europeană! Eu vă propun calea cea mai ușoară: declarați război Rusiei și pe urmă să vă predați. Voi generați doar scandal și populism ieftin! Voi vreți să distrugeți totul și să nu puneți nimic in loc!
Dar recunosc, dumneavoastră m-ați surprins. V-ați adus acum aminte de pensionari și de salariați, deși, cand ați fost la guvernare, ați dat zero lei la pensii și 1 miliard de euro la vaccinuri! Iar salariul minim l-ați crescut cu fix 40 de lei. Asta a fost guvernarea dumneavoastră! O bătaie de joc!
Dumneavoastră, sunteți cei care ați uitat cum ați trecut in PNRR procentul de 9,4% din PIB. Chiar ați uitat cum i-ați condamnat pe toți pensionarii romani la inghețarea pensiilor pană in 2070?!
Doamnelor și domnilor, am eliminat acest procent, deși ziceați că este imposibil! Ați mințit! La fel cum i-ați mințit pe romani și cand ați mimat respectarea statului de drept și a justiției. Toate principiile dumneavoastră s-au terminat in clipa in care ați văzut DNA pe interior!
Știu, și pe unii, și pe alții, vă deranjează acest proiect de buget. Avem viziuni diferite asupra dezvoltării Romaniei, dar vă anunț oficial că bugetul pe 2024 nu conține nicio apropiere de Rusia și nici miliardul de euro pentru vaccinuri!
In schimb, guvernul pe care il conduc lucrează pentru a avea relații economice privilegiate cu Uniunea Europeană și pentru ca Statele Unite să devină principalul partener economic al Romaniei din afara UE.
Da, vrem creșterea investițiilor străine, dar cu Germania și cu partenerii noștri strategici - SUA, Franța, Marea Britanie, Spania, Italia, Israel, Turcia și Coreea de Sud.
Mai mult, actualul guvern lucrează pentru ca Romania să devină, in cel mai scurt timp, membră a Spațiului Schengen. Pentru că acolo ii este locul! Pentru că romanii merită demnitate și tratament egal!
Doamnelor și domnilor,
Stimați colegi,
Sunt deplin conștient de faptul că principalele provocări economice ale anului viitor vor rămane inflația și menținerea echilibrelor macroeconomice. Inflația este cea care scumpește costul vieții, ratele romanilor și erodează puterea de cumpărare. De aceea, acest buget este calibrat cu atenție, pentru a atenua presiunile inflaționiste.
Am demonstrat deja că știm să ne luptăm cu acest fenomen. Cand am venit in Palatul Victoria, aveam o inflație de 10,6%, după ce in noiembrie 2022 se atinsese varful de 16,8%. Astăzi, am dus inflația la o singură cifră, 6,7%, iar anul viitor ne preocupăm să o ducem la 4.6%. Vom lucra indeaproape cu BNR pentru acest lucru. La fel, pentru a avea un curs de schimb stabil și pentru a reduce deficitul de balanță comercială, așa cum am reușit in acest an să il scădem cu 5.2 miliarde de euro. Pentru că aceasta este direcția corectă!
Totodată, vom prelungi cele două măsuri fundamentale care au dus la scăderea inflației: plafonarea prețurilor la energie și gaze și plafonarea adaosurilor comerciale la cele 21 de categorii de alimente de bază.
Anul viitor, niciun roman nu va plăti mai mult la facturi! Doi ani de eșec total al politicilor energetice naționale, care au culminat cu liberalizarea prețurilor la energie in plină pandemie, a fost cel mai puternic atac la adresa romanilor și a mediului de afaceri romanesc.
Dacă nu luam măsuri, populația ar fi stat in beznă și frig și mare parte din industrie s-ar fi inchis. Astăzi, avem cea mai generoasă schemă de plafonare la energie din Europa, pentru că ea acoperă cea mai mare parte din populație și economie. Vom continua să facem asta și anul viitor! Am alocat banii in buget pentru ca schema de plafonare să meargă mai departe.
In același timp, vom continua să investim masiv pentru ca romanii să aibă acces la energie mai ieftină. Programul privind instalarea de panouri fotovoltaice nu se modifică! Romanii vor putea accesa in continuare granturi de 20 de mii de lei pentru energie mai ieftină.
In plus, am negociat in PNRR - prin Programul RePower EU - un buget de 1,4 miliarde de euro prin care vom finanța zeci de mii de romani, majoritatea din mediul rural, pentru a deveni independenți din punct de vedere energetic. Este cel mai ambițios program de modernizare a gospodăriilor din istoria Romaniei!
In paralel, vom prelungi și măsura privind plafonarea adaosurilor comerciale la 21 de categorii de alimente de bază. In plus, ii anunț pe toți posesorii cardurilor pentru alimente că acestea vor funcționa și anul viitor, urmand să fie alimentate cu 250 de lei, la fiecare două luni, la fel ca și in acest an.
Doamnelor și domnilor,
Stoparea declinului economic a fost primul lucru pe care a trebuit să-l facem. Totuși, romanii resimt din plin incă șocurile economice din ultimii ani. De aceea, construcția bugetară pe 2024 prevede creșteri de venituri pentru peste 12 milioane de cetățeni. Avem peste 40 de miliarde de lei in buget in plus pentru creșterea pensiilor, salariilor, alocațiilor, dar și pentru cei aflați in nevoie!
Totodată, acest Guvern va face dreptate pensionarilor! Pentru prima dată, anul viitor vom avea două creșteri consistente ale pensiilor. Indexarea cu 13,8% - de la 1 ianuarie și recalcularea - de la 1 septembrie.
Astfel, pensia medie va crește anul viitor de la 2.100 de lei la peste 2.800 de lei. Dacă ne raportăm la momentul intrării noastre la guvernare, ajungem la o creștere mai mult decat dublă, față de inflația de 30% din perioada 2022-2024.
Vom face dreptate și profesorilor și ne vom respecta anul viitor toate angajamentele pe care ni le-am luat in fața lor. La virgulă, cum am promis!
De asemenea, vom continua să creștem accelerat salariul minim. Vom menține facilitatea celor 200 de lei, scutiți de taxe pană la 1 iulie, cand salariul minim va ajunge la 3.700 de lei brut.
De la preluarea acestei guvernări am spus că trebuie să ne apropiem, cat mai repede, de salariul minim european. De aceea, imi doresc ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim să fie 4.000 de lei in Romania. De asemenea, caștigul salarial mediu net va fi in 2024 de 954 de euro, față de 694 de euro in anul 2021.
Vreau să fiu foarte clar: salariile echitabile nu sunt o problemă, ci fac parte din soluție. Creșterea semnificativă a salariilor este fundamentală intr-o economie care răsplătește oamenii pentru munca lor! Și este singura cale pentru a ne păstra in țară forța de muncă calificată, dar și pentru a-i convinge pe cei care au plecat să revină inapoi. De aceea, voi susține intotdeauna oamenii care muncesc și contribuie la dezvoltarea acestei țări!
Doamnelor și domnilor,
Creșterea salariilor, a pensiilor și a ajutorului pentru categoriile vulnerabile sunt măsuri esențiale pentru a sprijini romanii aflați sub presiune. Insă, cea mai bună garanție pe termen lung a creșterii nivelului de trai și prosperității este o economie care să producă mai mult și mai bine!
De aceea, bugetul pe 2024 este construit in jurul patriotismului economic, vizand creșterea producției autohtone, stimularea investițiilor și crearea de noi locuri de muncă aici, in Romania.
De altfel, anul viitor investițiile vor aduce jumătate din creșterea economică și vor avea o rată de creștere dublă față de cea a consumului. Cu alte cuvinte, la fel ca in acest an, vom avea o economie care va crește pe investiții, nu pe consum. Iar, pentru asta, am decis să prioritizăm investițiile. Nu mai aruncăm banii pe zeci de mii de proiecte incepute și niciodată realizate. Pentru 2024, am selectat peste 150 de proiecte de investiții importante, dintre care: 108 la Transporturi și Infrastructură, 21 la Ministerul Dezvoltării, 13 la Mediu, 9 la Sănătate. Ca valoare, 91% din bani se vor duce pe Infrastructură, ceea ce inseamnă un salt de dezvoltare incredibil pentru Romania.
Pe langă Infrastructură, celelalte două domenii strategice in care vom investi considerabil in 2024 vor fi Educația și Sănătatea.
Avem cea mai mare alocare bugetară la Educație din istorie, de 4.1% din PIB, adică un plus de 22 de miliarde de lei față de execuția din 2023 și un plus de 61%. După mulți ani in care a fost Cenușăreasa bugetului, 2024 va fi in sfarșit anul Educației. Peste 12 miliarde de lei vor fi investiți in infrastructura educațională doar din PNRR. De asemenea, alocăm un buget de 1.14 miliarde pentru a asigura masa caldă pentru elevii din aproape 1.000 de unități școlare.
Pe de altă parte, la Sănătate vom avea un plus de 44%, adică mai mult cu 5,8 miliarde de lei, față de execuția din 2023. Nu vreau să mai intalnim situații in care spitalele să rămană fără finanțare și bolnavii să nu aibă acces la tratament.
Totodată, nu mai vreau ca oamenii cu venituri mici să fie nevoiți să aleagă intre medicamente și mancare. De aceea, vom investi masiv in medicii de familie, dar vom continua și construcția de spitale prin PNRR, astfel incat să creștem accesul oamenilor la servicii medicale de calitate. Iar, cine mai indrăznește să ia șpagă pentru a-și face treaba, trebuie să plătească extrem de aspru!
Stimați colegi,
Bugetul pe 2024 este construit pe politici și programe. Toate finanțările au fost alocate doar după o analiză atentă a plusului pe care acea investiție il aduce oamenilor, companiilor și economiei Romaniei, in general. A trecut vremea in care se stabilea bugetul și vedeam ulterior ce facem cu el. Am ordonat cheltuielile și am dus banii acolo unde era nevoie să producă plus-valoare.
Acest lucru ne va permite să creăm anul viitor peste 80 de mii de noi locuri de muncă. Toate schemele de ajutor vor fi condiționate de acest lucru.
Și, dacă vorbim de scheme de ajutor de stat, vă anunț că am stabilit un plafon de garanții de 40 de miliarde de lei pentru sprijinirea activității IMM-urilor. De asemenea, vom introduce o schemă de 2,5 miliarde de lei privind stimularea investițiilor de inaltă tehnologie și un buget de 2.6 miliarde de lei pentru schemele de ajutor pentru industria prelucrătoare, industria materialelor de construcții, Start Up Nation și programul Femeia Antreprenor.
Tot anul viitor, vrem să continuăm stimularea investițiilor in prelucrarea și procesarea alimentelor, producția de carne de porc și pasăre, legume, dar și subvenționarea motorinei in agricultură prin alocări de peste 2.2 miliarde de lei, alături de investiții in irigații de peste 2.5 miliarde de lei.
Doamnelor și domnilor,
Am auzit voci care spun că acest buget este nerealist. Sunt aceiași oameni care spuneau că nu trebuie să mărim pensiile, că nu trebuie să dăm alocații și salarii mai mari. Sau că nu trebuie să supraimpozităm băncile, multinaționalele sau companiile care fac bani din petrol. Sunt aceleași voci care nu scot o vorbă despre evaziunea uriașă care există in Romania, de peste 160 miliarde de lei.
Cei care fac evaziune sunt de fapt cei care fură banii copiilor, banii profesorilor, banii pensionarilor și banii pentru investiții. Sunt cei care vă spun la televizor că este rău și vine apocalipsa, in timp ce ei iși rezervă următoarea vacanță de lux.
Le dau o veste proastă: anul viitor vom pune in aplicare cel mai ambițios plan de combatere a evaziunii din istoria acestei țări! Din imbunătățirea colectării, reducerea evaziunii fiscale și digitalizarea ANAF vom aduce un plus de 1% la buget, adică peste 17 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, vom lua din buzunarele băieților deștepți pentru a construi drumuri, școli și spitale!
Deficitul bugetar va fi anul viitor de 5% din PIB, adică vom face o consolidare bugetară de aproape 1% din PIB, peste regula bugetară ce prevede o ajustare de minimum de 0,5 puncte procentuale din PIB. Acest lucru ne va permite ca pe termen mediu să ajungem la 3% din PIB.
Insă cea mai importantă modificare este că vom stopa modelul de guvernare pe datorie. Datoria publică va scădea la 48,7% din PIB in anul 2024, cu mult sub pragul de 60% stabilit de Uniunea Europeană.
Acest buget asigură echilibrul intre stimularea creșterii economice și nevoia de consolidare bugetară, intre nevoia de investiții in infrastructură și capitalul uman, intre stimularea companiilor și asigurarea unui nivel de trai decent pentru romani.
Este un buget de modernizare și dezvoltare, nu de austeritate. Austeritate va fi doar in ceea ce privește cheltuielile bugetare. Trebuie să dispară instituțiile suprapuse, posturile de conducere nejustificate, achizițiile la prețuri duble și anumite sporuri nesimțite.
Nu mă impresionează deloc cei care doar trambițează reformele, dar niciodată nu le fac. Sunt decis să duc anul viitor, chiar dacă este an electoral, reforma aparatului bugetar pană la capăt. Dar vreau ca lucrurile să se facă așezat, nu peste noapte. Nu putem schimba de pe o zi pe alta un sistem care a funcționat așa timp de 30 de ani. Este nevoie de ordine și de cumpătare!
Astăzi, vă propun un buget in care economia se mișcă, banii circulă, oamenii au de muncă, un buget axat pe investiții pentru a continua creșterea economică.
Vă propun un buget care să funcționeze pentru toată lumea, in care nimeni nu rămane in urmă și in care toți au parte de șanse egale.
Din toate aceste motive, vă recomand cu incredere să votați bugetul de stat al Romaniei pe anul 2024. Să facem din Romania o țară așa cum ne-o dorim cu toții!
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Vă mulțumesc mult!


Sursa: Guvernul României

Alte articole
afisport.ro
cauciucuridirect.ro
flip.ro